Stockholmsbörsen inleder veckan svagt uppåt

Stockholmsbörsen fortsatte fallet från torsdagen även under fredagen. Oron för den ”Obama-ledda”, upplånade återhämtningen börjar verkligen bekänna färg (även sviterna efter vänsterstyret i England). Alltfler rapporter tyder på att det inte fungerar att låna sig till en frisk ekonomi. Tyvärr är Sverige ganska ensamma om att utvecklas åt rätt håll, vilket hittills styrkan hos Stockholmsbörsen jämfört med de flesta av världens börser visat. Trots detta kommer inte OMX att kunna stå emot om den amerikanska börsen faller platt – då är det bara att åka med…

I fredags stängde OMXS30 på 1020,63 vilket motsvarar en nedgång på 1,94 procent. Omsättningen var något lägre än i torsdags, men uppgick till 12,1 miljarder kronor, vilket var 3 procent lägre än snittet för de senaste tre månaderna. Jämfört med de senaste tre veckorna låg omsättningen 10 procent högre och femton procent högre än uppgångsdagarna i början av veckan. Vi ser en negativ volymackumulation som stärker ett kommande nedgångsscenario.

De allra flesta bolag av värde backade. Nokia däremot omgärdas av uppköpsrykten som fick aktien att stiga i fredags.

Ericsson var åter börsens högst omsatta aktie och stängningen på 76,30 kronor innebar en nedgång på 2,74 procent. Aktien pressas av att den indiska regeringen har godkänt flera kinesiska telekomtillverkare för leverans av utrustning till Indien. Bland annat har Huawei och ZTE fått klartecken att leverera utrustning till Tata Teleservices och ZTE till Reliance Communication. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,7 procent i USA.

Totalt föll 282 aktier, 118 steg och 219 aktier stängde på samma kurs som i torsdags (SPI). Plankan lutade åt ”fördel säljarna” hela dagen även om dominansen avtog något under den senare delen av dagen. På EO-listan (tradebara) hittade vi Lundin Mining, Boliden, NCC och SSAB.

Alla branscher stängde på tydliga minus. Sämst gick det för IT och råvaror som föll med 2,37 respektive 2,23 procent. Ericsson tyngde som jag nämnde ovan IT-sektorn och SCA och SSAB agerade sänken inom dessa sektorer.

”Minst dåligt” gick det för kontradefensiva hälsovård och energi som föll med 0,38 respektive 0,47 procent. Resultatet för dessa sektorer hölls uppe av AstraZeneca som ”steg” 0,05 procent och Alliance Oil som steg 1,76 procent till 89,55 kronor. PA Resources fortsätter kräftgången och backade 4,46 procent till 5,35 kronor. Alliance Oil steg 1,8 procent till 89:55 kronor. Nordea har upprepat köp och riktkurs 140 kronor för aktien inför bolagets rapport för det andra kvartalet som presenteras den 24 augusti.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 backade 3,59 procentenheter under fredagen och noteras just nu vid 25,49. Det innebär att lite av stressen från i torsdags lagt sig, men trenden för VIX är uppåt och det skall inte till så stora rörelser (nedåt) för att indexet snabbt skall närma sig 30-nivån, där placerarkollektivet åter börjar stressa upp sig.

Inför dagen förväntar jag mig en kortare uppstuds inledningsvis hos OMXS30 med stöd från den spända gummisnodden på nedsidan. Första anhalt är jämviktslinjen kring 1037 och passeras den hittar vi nästa nivå vid 1052. Efter uppgången som kommer inleda veckan kommer med stor sannolikhet säljarna att vakna till liv, om inte volymen tar fart i samband med denna uppstuds (vilket inte var fallet vid uppstudsen för en vecka sedan).

Motstånd: 1037 / 1052-1054 / 1061 / 1080 / 1106
Stöd: 1016 / 1011 / 1002 / 975

Håll koll på följande börstider:
– Frankrike: PMI (prel) augusti kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) augusti kl 9.28
– EMU: PMI (prel) augusti kl 9.58
– AF: veckostatistik v.33 kl 10.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) augusti kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Candlestickskola (del 3 av 5) ”Ta eller tappa kontrollen i ett Candlestick

En annan intressant artikel om teknisk analys

En sen spurt räddade USA-börserna från en ny ”Black Friday” och nedgångarna reducerades (Nasdaq slutade tom på ett litet plus). Den tilltagande oron för hur Moder Amerika mår får alltfler att tveka på trovärdigheten i återhämtningen. Den senaste timmen var som att slå av en switch, det såg ut som om börsen ”stängde en timme tidigare…”. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,6 procent till 10.214. S&P 500 sjönk 0,4 procent till 1.072 medan Nasdaq Composite ökade knappt 1 punkt till 2.180. Omsättningen var 14 procent lägre än snittet.

Råvaru- och oljebolag agerade sänken på en håglös börs. Även teknikaktier hae det tufft och HP föll med hela 2,2 procent.

Den senaste tidens svaga ekonomiska rapporter, trots fortsatt ekonomisk stimulans och lågräntepolitik verkar inte hjälpa med det som är viktigast för en ekonomisk återhämtning: Att folk får jobb och att de i samband med det vågar lätta på plånboken. Till skillnad mot Sverige som har fört en sund, återhållsam politik och har torrt på fötterna sjunker den amerikanska ekonomin allt längre ner i skiten. Att som England, USA och många andra länder försöka återställa baksmällan genom att fortsätta fyllan fungerar ett tag, men förr eller senare klappar systemen ihop. Vi ser allt fler bevis på att länder som drivit en alltför vidlyftig politik de senaste åren nu får sota för detta. Förhoppningsvis hamnar inte Sverige i samma skit framöver…

S&P 500: Bryts fredagens lägsta vid 1064 kommer vi med stor sannolikhet att få se ett test även av det mindre stödet vid 1056 som är den sista riktiga livlinan innan det bär av ner mot 1010 som är nivån som skall punkteras för att HS-formationen skall effektueras. Faller indexet och köparna hittar tillbaks vid 1064 kommer den spända gummisnodden vid jämviktslinjen i den kortare fallande kanalen att ge en mindre uppstuds mot 1088.

Motstånd: 1077 / 1082 / 1094 / 1106 / 1117 / 1129
Stöd: 1065-1069 / 1056 / 1047 / 1035 / 1010

Det är blandad utveckling i Asien och oron för återhämtningen präglar börserna. China Petroleum, Asiens största raffineringsbolag, sjönk 2 procent efter ett redovisat nettoresultatet som var mer än 10 procent lägre än för första kvartalet.  

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:25 noterar jag att det är små förändringar på den amerikanska terminen. Små blandade rörelser på de asiatiska börserna. Dollarn har fallit tillbaks något mot i fredags och noteras nu kring 7,40 kronor. Euron har stärkts något mot dollarn och valutaparet noteras just nu i 1,27. Oljepriset har fallit jämfört med i fredags morse och ett fat Brent råolja kostar nu 74,50 dollar. Guldpriset fortsätter uppåt när allt fler väljer guld i stället för börsen. Ett troy ounce kostar nu 1229 dollar. Det är relativt små förändringar på övriga metallpriser. Vetepriset föll med 1,4 procent i fredags.

Läs även: Svagt ned i Asien, Nikkei på stödnivåer (Cornucopia). Monas dubbelchock (dagensPS). Börsveckan: Åtta köpvärda aktier (dagensPS AFV). Gardell in i Swedbank (nu skall väl kursen ”snackas upp” (e24 DN AFV). Affärsjurister tror på het höst (DN). Jag har sagt allt som behöver sägas, anser Spykers VD (VA). Aktierna som kan sticka idag (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar