Stockholmsbörsen inleder uppåt – Varningsflagg hissas inför veckan!

Förra veckan avslutades med små rörelser och en dragning nedåt efter toppnoteringen 938. I fredags stängde OMXS30 runt nollan på 928 punkter och omsättningen uppgick till 14,8 miljarder kronor, vilket var 8,7 procent högre än genomsnittet för de senaste 15 dagarna och 3,9 procent högre än snittet för den senaste veckan.  Läs gärna veckoanalysen om du missat den.

Det var jämnt och skvalpigt i fredags. 204 aktier steg i fredags, 186 backade coh 167 aktier slutade på samma nivå som i torsdags. Plankan slutade med att köparna dominerade i totalt 52 procent av affärerna och säljarna i 46 procent. Lundin Mining och Boliden var med bland de aktier som omsattes extremt mycket i förhållande till börsvärdet.

De kommande veckornas rapporter komemr förmodligen att starta en islossning och det ges förutsättningar för ett utbrott från den senaste tidens konsolidering. Den kommande veckan är det en diger ström av rapporter från S&P 500 och Dow Jones. Oktober månad är månaden som förknippas med börskrascher och många sitter nu och håller andan inför floden av rapporter. Skall de cykliska bolagen leva upp till förväntningarna? Detta kommer att krävas för att ge energi till en fortsatt uppgång.

De amerikanska konsumenternas tilltro till den ekonomiska framtiden blir sämre och sämre visade Michigan-indexet i fredags.

Kvartalsrapporten från Sony-Ericsson, som hade en hel del övrigt att önska mottogs trots allt positivt. Rapporten uppgavs ”inte vara så dålig som man kunde tro”, förlusten var ju ”bara” 2 miljarder mot de 3 miljarder som befarats. Detta fick hälftenägaren Ericsson att tjurrusa under hög omsättning och räddade Stockholmsbörsen från röda siffror.

sektorer98Med Ericsson som draghjälp blev IT bästa bransch i fredags. Ericsson omsattes med hela 1,7 miljarder kronor. Aktien steg 2,0 procent till 72,60 kronor.

Sämsta bransch i fredags blev bank- och finans där det den ökande oron i Baltikum sätter press på sektorn. Swedbank steg trots Baltikum-exponeringen, men SEB A backade nästan 2 procent till 44,90 kronor.

 

omsattning7Tredje högst omsatta aktie blev Swedish Match, efter uppköpsrykten. Detta lyfte ”livsmedelsbranschen” till tredje bästa bransch. Swedish Match steg hela 3,8 procent till 151,50 kronor och aktier för 740 miljoner kronor bytte ägare. JP Morgan anser inte att ryktet har någon substans.

Getingen steg 2,8 procent till 129,50 kronor efter en stark kvartalsrapport, som visade på 30 procent bättre resultat än förväntat.

Nokia fortsatte nedåt även i fredags, efter rapportbesvikelsen i torsdags.

Lundin Petrolium steg nästan 4 procent till 62,70 kronor med draghjälp av det stigande oljepriset. Uppgifter om att oljebolaget inlett borrningen i Petrovskaya-1 i Lagansky-blocket.

I Affärsvärlden läser har Handelsbanken rekommenderat en säljrekommendation av Nokia. Vinstprognosen sänks med 12 procent. Handelsbanken höjer samtidigt riktkursen för medicinteknikbolaget Getinge till 140 kronor från tidigare 135 kronor. I tidningen läser vi även att  tidningen Börsveckan köp av Aros, Cision och Swedol. Sälj JM enligt tidningen.

Idag rapporterar HIQ och Metro International före börsens öppning.

ABB lämnar en mycket stark rapport, bevaka!

Förutom husstatistiken i USA idag är det lugnt på makrofronten.

Tidigare idag har budgeten från Financial Management Service som blev 7,5 procent sämre än väntat.

Den viktigaste händelsen idag är Ben Bernankes tal på om Feds syn på ekonomin klockan 17.00. Apple kommer med sin kvartalsrapport efter USA-börsernas stängning. Aktien har stigit med 120 procent i år och har en del att leva upp till.

Efter en svag inledning i USA i fredags tyngd av Bank of Americas och General Electrics svaga rapporter. I slutet av börsdagen stärktes dock de amerikanska börserna något. När börserna stängde hade S&P 500 backat 0,8 procent, DJIA 0,7 procent och Nasdaq 0,8 procent.

Bank of Amerika sänktes med 4,6 procent efter beskedet om en förlust på 1 miljard dollar.

Google steg hela 3,8 procent efter en bättre rapport än väntat. IBM backade däremot 5,0 procent trots att kvartalsrapporten var något bättre än förväntat.

esz920På den amerikanska S&P 500-terminen kan vi notera att de asiatiska börserna piggnat till efter en trött inledning. Nivån har nu avancerat så att den ligger högre än vid Stockholmsbörsens stängning.

Det är en oregelbunden utveckling i Asien nu på morgonen. De kinesiska börserna öppnade starkt uppåt, men har backat under handelssessionen. Japanska Nikkei utvecklas precis tvärtom, från att ha öppnat nedåt med runt 1 procent har indexet stigit efter besked från Bank of Japan att ekonomin stiger i landets samtliga nio regioner. Dock uppger banken att det är fortsatt kritiskt läge i fem av de nio regionerna. Nikkei ligger just nu klockan 07:35 runt nollan. I Bloomberg läser jag att japans efterfrågan på tjänster steg för tredje månaden i rad under augusti. Ekonomer som tillfrågats av Bloomberg News att förutsäga andelen arbetslösa som kommer att nå 6 procent under 2009 (högt för att vara Japan).

indikatorer107Bland de ledande indikatorerna klockan 08.00 noterar vi att oljepriset ligger kvar på ungefär samma nivå som i fredags. Efter positiva siffror från Japan är det mestadels positiva siffror i Asien. Dollarn stärks något mot Euron och närmar sig nu motståndsnivån kring 7 kronor mot den svenska kronan. Guldpriset ligger kvar på oförändrad nivå kring 1050 dollar per ounce.

 

 

Läs även: ABB skriver upp prognosen i en omvänd vinstvarning (DagensPS). Räntan spås ligga kvar (DN). Så här investerar du i råvaror (DN). Enbart 3 av 13 finansiella rådgivare har licens (SvD). Veckan kan bli en rysare (SvD). Rapportperiodens viktigaste siffra (VA). ABB lämnar omvänd vinstvarning (VA AFV). Kinas tillväxt bara sju procent (AFV). Stark börs i Asien (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar