Stockholmsbörsen inleder trevande i väntan på statistik

Placerarkollektivet drog en lättnadssuck i fredags men redan igår kom verkligheten ifatt. Krisen är och förblir verklighet och löses inte genom ord och hot om ännu tuffare regler, när de flesta länder inte ens följt de regler som gällt fram till nu. Inte blev situationen bättre av att Moody håller fast vid sitt beslut att se över samtliga EU-länder för en eventuell nedgradering. Intel strödde dessutom salt i såren genom att lämna en vinstvarning. När jag pratar med före detta kollegor i IT-branschen säger de att det är stiltje och att julförsäljningen för IT-produkter är betydligt sämre än väntat.

Efter en inledande nedgång var det en relativt skvalpig inledning av veckan. Fram till strax efter lunch var det visserligen lugnt men inte några större rörelser. Under eftermiddagen tilltog oron och kursen föll konstant fram till stängningen på dagslägsta vid 941,8 en nedgång med 2,2 procent. Omsättningen uppgick inte till mer än 10,1 miljarder kronor vilket var hela 24 procent lägre än snittet. e24, VA

Högst omsatta aktier under måndagen var i nämnd ordning: Ericsson B (-1,6%), HM B (-0,9%) och Volvo B (-2,7%).

Igår morse nämnde jag att det kunde vara läge att skala ut sig i bland annat SSAB som därefter föll med 4,5 procent. SEB som jag säljrekade i onsdags fortsatte nedåt igår med 4,7 procent.

Sämsta sektorer var precis som i USA energi- och finans som föll med 3,5 resptektive 2,9 procent. Den enda sektor som stängde på plus var detaljhandel som hade draghjälp av Swedish Match och Axfood.

Trots att börserna föll när veckan inleddes är det positivt att volymerna inte drar iväg i samband med nedgångsfaserna. Det är inte några panikutförsäljningar och de kortare sentimentnivåerna står än så länge pall för säljtrycket. VIX fortsätter att falla trots att börserna igår föll kraftigt, även det ett tecken på att placerarkollektivet inte hedgar för en stigande oro. Om oljepriset faller kan det vara läge att börja skala ut långa positioner i Lupe, däremot är jag tveksam till blankningar i aktien, så länge den är så pass stark som nu.

Min bloggranne Cornucopia har idag en intressant analys av OMXS30 och tankar kring ECB och BIGPIS-statspapper.

Skop presenterade en undersökning hur hushållen ser på arbetssituationen framöver. 55,2 procent av svenskarna tror på ökad arbetslöshet vilket är en uppgång på 4,5 procent sedan föregående mätning.

Under måndagen var det två stora auktioner av statspapper.  Italien gav ut 365-dagars statsskuldväxlar för 7 miljarder euro till en räntenivå på 5,952 procent vilket kan jämföras med motsvarande auktion i november då räntan blev 6,087.  Frankrike sålde i sin tur statsskuldväxlar i olika löptider för totalt 6,5 miljarder euro.

Moody´s och flera kreditinstitut anser inte att resultatet från EU-toppmötet gör någon större skillnad utan överväger fortfarande att sänka kreditbetyget för hela Eurozonen.

Idag rapporterar Svolder.

Håll koll på följande tider:
– Frankrike: KPI november kl 7.30
– Arbetsmarknad: Manpower publicerar arbetsmarknadsbarometer inför första
kvartalet 2012 kl 8.00
– SCB: KPI november kl 9.30
– SCB: EU- och euro-sympatier kl 9.30
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 3 kv kl 9.30
– Storbritannien: KPI november kl 10.30
– Tyskland: ZEW-enkät december kl 11.00
– USA: NFIB konfidensindikator för småföretag november kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Polen: KPI november kl 14.00
– USA: detaljhandel november kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: lager osålda varor oktober kl 16.00
– Fed: räntebesked kl 20.15
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

De amerikanska börserna föll i spåren på de europeiska nedgångarna. S&P 500 föll brant redan i inledningen och fortsatte, men inte lika brant, ner mot stödet vid 1226. Kursen konsoliderade tills någon timme innan stängning då indexet återhämtade sig en del. Stängningen vid 1236,5 motsvarade en nedgång med 1,7 procent. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var hela 23 procent lägre än snittet. 449 av de 500 aktierna som ingår i indexet föll och endast 12 stängde på plus. DN, AFV

Intel vinstvarnade under tisdagen och backade 4,0 procent. Trots löften om högre utdelning av Boeing lyckades det inte blidka köparna, aktien sjönk med 1,4 procent. DN

Råvaror och finans var de sektorer som var under hårdast press när börsveckan på Wall Street inleddes. Samtliga sektorer stängde rött. AFV

Det är breda nedgångar i Asien nu på morgonen, men nedgångstakten har avtigt de senaste timmarna. I Kina faller däremot Shanghai-börsen med 2,6 procent och i Australien är All Ordinaries ner med 1,4 procent. Japanska Nikkei backar 1,2 procent. DN

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar