På världens börser präglades onsdagen av rallystämning. Fram till den amerikanska statistiken på eftermiddagen, smög sig indexet successivt uppåt, men så fort statistiken släpptes tokrusade indexet och stängde nära dagshögsta på 1049,26 som innebar en ökning på hela 3,58 procent. Omsättningen på OMXS30 uppgick till 13,5 miljarder kronor, vilket var 35 procent högre än snittet.
Totalt steg 286 aktier, 113 sjönk och 221 stängde på samma pris som i tisdags. Bortsett från första 90 minuterna indikerade plankan att det var bland köparna vi skulle befinna oss igår. Lundin Mining, Boliden, PA Resources, Trelleborg, SSAB, Electrolux och Autoliv tillhörde de aktier som var med på EO-listan hela dagen och särskilt intressanta att trejda.
Högst omsatt under onsdagen var HM B som steg hela 2,36 procent till 247,50 kronor. HM-aktien har haft en fantastisk utveckling den senaste tiden och nu noteras aktien högt i den stigande kanalen med en hårt spänd gummisnodd. Läs min analys tidigare imorse på Axier.se.
Näst högst omsatt var Ericsson B som avancerade 4,74 procent till 75,10 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,3 procent i USA.
Sektormässigt anförde cykliskt, banker och IT uppgången, medan kontradefensiva hälsovård tillsammans med telekom klarade sig sämre.
SHB A steg 5,8 procent efter att UBS höjt riktkursen och lagt till aktien på sin så kallade ”key calls”-lista.
Electrolux B steg 7,2 procent till 152,80 kronor, Assa Abloy B 5,2 procent till 155,40 kronor och Atlas Copco A avancerade 4,5 procent till 117,40 kronor.
Boliden och Lunding Mining steg 6,3 procent respektive 5,1 procent. Bolidens vd Lennart Evrell sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt i samband med invigningen av utbyggnaden Aitik-gruvan att trots den senaste tidens förnyade orosmoln om konjunkturläget bedömer Boliden att marknadsbilden på det hela taget är oförändrad.
Läs gärna min rekommendation av Hexagon (på Axier igår morse).
VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 sjönk hela 8,29 procentenheter till 23,89 under gårdagens handel. Placerarkollektivet drog en lättnadens suck när det efterlängtade rallyt äntligen kom. Det är dock viktigt att komma ihåg att en dag inte bekräftar ett positivt sentiment. Om indexet fortsätter att fall någon eller några dagar till och kurserna faller i samband med ett motstånd, som håller, då kommer oron snabbt att sprida sig igen, det har vi sett mängder med exempel på genom historien. Skulle indexet börja noteras nära 30 igen kommer oron att skapa ännu större rörelser som till slut kan utlösa panik som vi brukar se när 40-nivån passeras.
Den allt spändare gummisnodden hos OMX kan fälla köparna redan under torsdagens inledning. Inför dagen kommer det bli en dragkamp mellan köpare och säljare där jag inte tror att någon har mod att sitta inne för länge i sina positioner. Relativt små rörelser, troligtvis en svårtrejdad dag där det gäller att inte göra avkall på principer och regler.
Motstånd: 1060 / 1069 / 1078 / 1118 / 1160
Stöd: 1022 / 995 / 975 / 955 / 923
Det kan bli intressant att bevaka investmentbolaget Öresund som fallit dramatiskt efter HQ-kraschen. När banken säljs och det går att räkna på effekterna kan den stora rabatten som uppstått i aktien att ge ett bra köpläge. Jag kommer att köra en analys på aktien idag eller imorgon.
Efter gårdagens kraftiga uppgång är det mycket som talar för att en del negativ information kommer att prägla dagen. Räntebeskedet från riksbanken och förnyad oro över PIIGSS-länderna.
”Vestas vind har kapitaldag. Jag brukar även i vanliga fall avråda från vindkraftsbolag (förutan Eolus Vind som är ett mycket fint bolag). Vestas däremot avråder jag för både för att det är kapitalmarknadsdag och bolaget verkar något skakigt”.
Håll koll på följande börstider:
– SCB: varuexportens och varuimportens volymutveckling 2 kv kl 9.30
– Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk uppföljning kl 9.30
– EMU: PPI juli kl 11.00
– EMU: BNP (prel) 2kv kl 11.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 2kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: industriorder juli kl 16.00
– USA: kontrakterade husköp juli kl 16.00
– USA: ICSC:s månadsrapport försäljningsutveckling
detaljhandelskedjor augusti kl 16.30
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Candlestickskola (del 4 av 5) ”Några vanliga formationer och psykoligin bakom”
USA-börsern öppnade uppåt och under den första timmen dominerade köparna helt och hållet. När indexen närmade sig motståndsnivåer såg köparna snarare utmattade ut. Den senaste tidens ackumulerade volym i nedgångsfaserna har byggt upp chansen för denna typ av ”bearish rally”. Om uppgången skall fortsätta är det viktigt att inte säljarna omedelbart tillåts att ta över rodret. Det är viktigt att komma ihåg att det är mycket pengar som skall placeras i marknaden mellan den 25:e och den 5:e varje månadsskifte. När indexen varit pressade och det kommer bra statistik leder det ofta till denna typ av rally, jämför gärna med månadsskiftet juni/juli. Vid stängning var Dow Jones upp 2,5 procent. S&P 500 steg 3,0 procent medan Nasdaq ökade 3,0 procent. Omsättningen låg i linje med snittet.
Statistik från både USA och Kina stärkte riskaptiten. Inköpschefsindex i båda länderna kom in bättre än väntat.
Finansaktier, verkstads- och oljebolag ledde uppgångarna. De allra flesta aktier stängde på plus. Bank of America avancerade 6,0 procent och Caterpillar 4,6 procent.
Alcoa steg med 3,0 procent sedan priserna på aluminium stigit.
Apple klättrade 3,0 procent. Bolagets vd Steve Jobs presenterade nya Ipod-modeller under onsdagen.
S&P 500: Om köparna har kraft kvar att hålla indexet ovanför onsdagens stängning under de första timmarnas handel och helst bryta upp över 1091 ökar det chansen för ett test av den fallande motståndslinjen som just nu noteras kring 1102. Skulle indexet däremot falla ner under 1070 den första timmen innebär det att mer än halva gårdagens kursstapel eliminerats och chansen är större att vi sett en nu vändning nedåt än att uppgången fortsätter.
Motstånd: 1070 / 1091 / 1102 / 1116 / 1134 / 1165
Stöd: 1059-1056 / 1039 / 1010 / 975
Det är uppåt i Asien. I Japan stiger kurserna med 1,5 procent. I Kina är det däremot något mer dämpat med rörelser kring nollstrecket.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att uppgången efter gårdagens rally i Europa och USA kommit av sig något, även om Asien stiger. Nedgången i den amerikanska dollarn, som under de tidiga morgontimmarna mattades av och stärktes något har åter vänt nedåt. Just nu noteras dollarn i 7,28 kronor och en euro kostar 9,32 kronor. Gulpriset noteras i 1246 dollar per troy ounce. Efter gårdagens uppgång backar övriga metallpriser än så länge. Vetepriset noteras ungefär på samma nivå.
Läs även: Slutspurt om HQ bank (e24 e24 dagensPS DN SVD AFV). Två köpvärda aktier (e24). Kurspotential 35 procent (AFV)
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys