Stockholmsbörsen inleder kraftigt uppåt

I fredags inleddes Stockholmsbörsen med fallande kurser, men under eftermiddagen igår vände de brant upp. Igår öppnade börsen klart nedåt men föll tillbaks under eftermiddagen. OMXS30 stängde till slut på 872,9 vilket motsvarade en uppgång på 1,2 procent. Omsättningen var något lägre än snittet.

Högst omsatt under måndagen var Volvo B som backade med 1,4 procent till 65,90 kronor. HM B kom på andra plats med en uppgång på 2,3 procent till 193,60 kronor. Ericsson B agerade tillsammans med SHB A och Nordea draglok med uppgångar kring 3 procent under relativt hög omsättning.

Bästa sektorer under måndagen blev IT och detaljhandel som steg med 2,6 respektive 1,7 procent. VA

Sämsta sektorer blev energi och råvaror som föll med 2,3 respektive 1,1 procent.

Dollarn vände ner från målkursen vid 7 kronor och de amerikanska tioåriga räntorna steg 6 punkter till 1,90. VA

Den amerikanska rullande S&P 500-terminen indikerar en kraftig uppgång över 2 procent på Stockholmsbörsen när den drar igång.

SKF meddelar idag att bolaget lättar något på gasen och drar ner på antalet konsulter för att göra sig beredda på lågkonjunktur. Ännu har bolaget inte märkt någon avmattning. Det får mig osökt att tänka på följande historia:

”En äldre man sålde korv i ett korvstånd utanför en svensk småstad. Men det var inte vilket korvstånd som helst. Folk körde miltals för att handla av den gamle mannen, och så hade det varit så länge alla kunde minnas. En dag kom mannens son hem på besök. Han läste på Universitetet i Staden och kunde det mesta om sådant som var viktigt.

Sonen kastar en blick på faderns korvstånd och utbrister: ”Herregud, pappa, vet du inte om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Du måste skära ner på dina kostnader. Minska dina reklamutgifter och avboka vägskyltarna. Se till att dina leverantörer ordnar fram billigare korvar och bröd. Du måste skära ner för att överleva den här lågkonjunkturen!”

Fadern tackade varmt sin son och eftersom han visste hur kunnig sonen var betvivlade han inte hans ord. Skyltarna togs ner, bara de enklaste råvarorna användes och korvståndet stängdes två timmar tidigare på kvällen för att spara. Två månader senare kommer sonen hem igen och frågar fadern hur affärerna går.

Fadern tittar ut från sitt öde gatukök på bilarna som nu visslar förbi utan att stanna, suckar och vänder sig till sonen, ”Min son, du hade rätt. Det var ju makalöst vilken konjunkturnedgång vi fick.”

 

Inga rapporter som jag är intresserad av idag.

Håll koll på följande tider:
– SCB: finansmarknadsstatistik augusti kl 9.30
– SCB: PPI augusti kl 9.30
– EMU: M3 augusti kl 10.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/CS husprisindex juli kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

De amerikanska indexen öppnade trevande men stärktes och stängde klart högre under måndagen. Förhoppningarna om en ”mur” som skall isolera krisländerna och hålla undan framförallt franska och tyska banker från krisen förstärkte riskaptiten. Vid stängning var Dow Jones upp 2,5 procent till 10044, S&P 500 avancerade 2,3 procent till 1163, medan Nasdaq Composite steg 1,4 procent till 2517. Omsättningen var 3,4 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq. DN, AFV

Efter den senaste tidens press vände både banker och råvarubolag upp under måndagen. Citigroup och JP Morgan steg bägge med över 7 procent.

Statistik över försäljningen av enfamiljshus i USA sjönk med 2,3 procent under augusti jämfört med samma månad i fjol.

Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen, i spåren på den senaste utvecklingen på de amerikanska börserna. Förhoppningarna om att ”trojkan” skall vara på väg att få till en mur kring krisländerna som skall rädda framförallt franska och tyska banker har fått optimismen att åter börja spira. Efter den senaste tidens branta nedgångar är de flesta börser ordentligt översålda och en uppstuds kommer lägligt i samband med den positiva månadseffekten. Banker och råvarubolag stiger kraftigt i spåren på höjda olje- och kopparpriser. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar