Stockholmsbörsen fortsätter upp i inledningen

Stockholmsbörsen steg när veckan inleddes, till stor del med stöd från H&M som stod för 13 procent av börsens totala omsättning och aktien steg med nästan 5 procent efter utomordenliga försäljningssiffror i juli. ”H&M:s försäljning i jämförbara butiker överträffade den tyska klädmarknaden med 9 procentenheter. Siffrorna var de bästa sedan juni 2008. OMXS30 stängde på 1046,09 vilket motsvarade en uppgång å 0,92 procent. Omsättningen var högre än i fredags, men 14 procent lägre än snittet.

HM blev börsens högst omsatta aktie och steg 4,91 procent till 239,30 kronor efter den positiva försäljningsstatistiken. Även börsens näst högst omsatta akti Ericsson B vägde positivt på index och steg 1,6 procent till 78,65 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,06 procent på den amerikanska börsen. Atlas Copco som var börsens tredje högst omsatta aktie steg 1,2 procent till 118,90 kronor.

Totalt steg 202 aktier, 185 föll och 231 stängde på samma pris som i fredags. Plankan indikerade under en stor del av dagen ”håll dig utanför”, men på slutet tog det sig och köparna visade på vilken sidan vi skulle befinna oss. Lunding Mining var med på EO-listan men med ”fel färg”. Boliden, Electrolux och SKF hamnade högt upp och var tradebara.

Bästa sektorer blev sällansköpsvaror och IT som steg med 3,23 och 1,31 procent till stor del beroende på Ericssons och H&M fina uppgångar.

Sämsta branscher och de enda som slutade på minus var energi och finans som backade 0,60 respektive 0,20 procent. Sektorerna tyngdes framförallt av Lundin Petroleum, EnQuest, PA Resources och Nordea som backade 1,49 procent till 69,45 kronor.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 höll sig, som kursen på i stort sett oförändrad nivå och noteras fortfarande kring 26. Stiger indexet över 30 ökar risken för riktigt stora panikrörelser, men än är det en liten bit av hopp kvar.

OMXS30 starka avslutning igår gav en svans på nedsidan som erhölls i dagschartet borde kunna ge en liten uppstuds direkt i inledning. De små volymerna och momentumindikatorer som noteras utan riktning ger inte mycket vägledning. Tar sig indexet upp över 1055 kan det vara positivt för dagen. En nedgång under 1037 innebär att den stigande stödlinjen bryts och det är inte långt ner för att utmana 100-dagars glidande medelvärde vid 1026.

Motstånd: 1051 / 1055 / 1069 / 1078 / 1084
Stöd: 1037 / 1029 / 1026 / 1016 / 1002
 

Tips: LBM utvecklar och marknadsför ledande livsstils- och konsumentrelaterade varumärken. LBM har som mål att via partners och samarbeten bli en internationellt ledande och innovativ utvecklare av konsumentrelaterade varumärken med fokus på världens snabbast växande ekonomier, de så kallade BRIC-länderna* samt Mellanöstern, Afrika och Turkiet. Intressarad av att vara med tidigt i ett spännande projekt? Läs mer på Axiers företagssida.

Idag rapporterar välskötta Nibe (jag förväntar mig ett bra resultat) (e24 inlagt efter publicering VA). Även Hemtex rapporterar om fortsatta förluster

Håll koll på följande börstider:
– SCB: småhusbarometer juli kl 9.30
– EMU: bytesbalans juni kl 10.00
– Swedbank: presenterar global konjunktur- och
strukturrapport kl 10.00
– Riksbanken: reaparesultat kl 10.15
– Storbritannien: KPI juli kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: PPI juli kl 14.30
* USA: bostadsbyggande juli kl 14.30
* USA: industriproduktion juli kl 15.15
– USA: kapacitetsutnyttjande juli kl 15.15
– USA: ABC konsumentförtroende v32 kl 23.00

 

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Candlestickskola (del 2 av 5) ”Vem dominerar ett Candlestick?”

En annan intressant artikel om teknisk analys

Det var nervöst på de amerikanska börserna igår som inledningsvis backade men stärktes något efter hand för att sluta kring nollstrecket. Omsättningen är den lägsta på flera år och blev igår 36 procent lägre än genomsnittet för de senaste tre månaderna. Gårdagens makrostatistik kom in svagare än väntat och höll investerarna borta från köp- och säljknapparna. New Yorks Empire State Manufacturing Index steg till 7,10 från 5,08 månaden före, vilket var lägre än analytikerna hade förväntat sig. Stämningen bland amerikanska husbyggare sjönk till 13 i augusti jämfört med 14 månaden före, analytikerna hade väntat sig att indexet skulle stigit till 15.

Indexet uppgick till 13 i augusti. Föregående månad uppgick indexet till oreviderade 14. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker ett index på 15. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

Cisco steg 2,6 procent efter förra veckans tapp efter rapportbesvikelsen. Intel steg 1,7 procent och detta gjorde teknologibolagen till vinnare på gårdagens börs.

Det ser allt mörkare ut i USA och min slutsats från igår gäller fortfarande, att det är svårt att hitta något positivt att skriva om S&P 500. Det mest positiva jag kan komma på är att det är är det verkar som mest hopplöst som vändningarna kommer (men det är så att tom jag känner det som krystat). För dagen tror jag däremot att vi kan få se en uppstuds med hjälp av den spända gummisnodden på nedsidan, de små volymerna, gårdagens svans och positiva avslutning på dagen. Skulle indexet falla ner under gårdagens lägsta nivå 1069 kan nedgångstakten tillta och nästa stödnivå 1056 är kritisk för fortsättningen i något längre perspektiv.

Motstånd: 1084-1088 / 1090 / 1103 / 1116 / 1122
Stöd: 1072 / 1069 / 1064 / 1056 / 1051 / 1038 / 1011

Det är blandat på de asiatiska börserna nu på morgonen. Nikkei backar och yenen stiger. När detta skrivs noteras japanska Nikkei ner med 0,3 procent och 13-månaders lägsta.

De kinesiska börserna stiger för tredje dagen i rad. Bäst gick mediabolag efter beskedet att regeringen aviserat att den skall vidta åtgärder för att stimulera sektorn.

I Australien beslutade man tidigare imorse att nuvarande räntenivåer är lämpliga.

Trogna läsare vet att jag ”pratat om” att vetepriset är upphaussat och att vi kan vänta oss en rejäl sättning. Jag läser nu på morgonen flera artiklar där man är inne på samma linje. I Dagens Industri skriver man bla: ”Det som påverkar priset ganska mycket är spekulanternas köp av väldigt mycket veteterminskontrakt under kort tid”, säger Torbjörn Iwarsson, råvaruchef på Handelsbanken, till di.se och fortsätter: ”Vi talar om volymer som är större än vad världens största importland Egypten importerar på ett helt år. Och det här har skett på en månad”. ”Jag tror att priset kommer att dämpas inom de närmsta två veckorna”, säger Torbjörn Iwarsson.

Ett litet orosmoment på sikt är att nästan hälften av det förväntade lagret när jordbruksåret är slut i juni nästa år ligger i Kina. Och därifrån lär vetet inte komma ut, enligt Torbjörn Iwarsson står det att läsa i di.se.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:23 noterar jag att den amerikanska terminen stigit 0,3 procent efter USA-börsernas stängning, vilket inte låter mycket, men är ganska bra med tanke på hur blodröd efterbörsen var. VIX ligger kvar på en relativt hög nivå. Det är små blandade rörelser på de asiatiska börserna. Dollarn har fallit tillbaks och kostar nu 7,33 kronor. Euron har stärkts mot dollarn. Oljepriset ligger kvar på ungefär samma nivå som igår morse och ett fat Brent råolja kostar nu 75,6 dollar. Guld- och övriga metallpriser ligger på ungefär samma nivå som igår morse. Inget nytt med vetepriset (se ovan) mer än att det är bubbelvarning.

Läs även: Nu slukar den Kinesiska industrin mest energi i världen (e24). Finansiell höststorm väntar (e24). Köpläge i verkstadssektorn (e24). Småspararnas favoriter (VA). Chocksiffror hotar global återhämtning (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar