Stockholmsbörsen dragning nedåt men små rörelser

Precis som i torsdags bjöd inte fredagen på något som gav skäl till att hetsa upp sig. Marknaden präglades till stor del av ”Häxfredagen” i USA, där de flesta terminer, optioner och kontrakt går till lösen. OMXS30 backade måttliga 0,4 procent till 920,2 och omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor. Den svenska börsen uvecklades något sämre än övriga europeiska börser.

138 aktier steg, 242 aktier backade och 190 aktier stängde på samma kurs som i torsdags. Plankan som visar om köparna eller säljarna dominerar affärerna var ganska platt under större delen av dagen och slutade med att säljarna dominerade i 68 procent av fallen, en ganska håglös börs alltså. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Autoliv (kapitalmarknadsdag), Lundin Mining, MultiQ och Boliden.

H&M var åter börsens mest omsatta aktie och steg 0,5 procent till 410 kronor. Ericsson var börsens näst mest omsatta aktie och stängde ner med 0,4 procent, däremot steg Ericsson 48 öre i USA, efter Stockholmsbörsens stängning.

Skanska såg stark ut i fredags och steg 1,2 procent till 105,20 kronor stärkt av vd Johan Karlströms uttalanden i Di om satsningarna i USA. Vid ett positivt börsklimat ser jag bra potential i Skanska som jag skrev i förra veckan och i min lite längre analys i helgen.

Tvärtemot USA hade matvarurelaterade aktier det tungt på fredagsbörsen och sektorn backade mest. Näst sämst gick hälsovård och därefter råvarurelaterade aktier.

sektorer76

 
omxs30real40Teknisk analys OMXS30: I torsdags bröt indexet den kritiska 925-nivån och bildade ett nytt årshögsta. Uppgången skedde under den period på våren med flest lösen och den senaste tiden har skapat en tydlig negativ hastighetsdivergens. Indexet har formerat en triangelliknande konsolideringsformation, där kursen just nu befinner sig nära golvet. Trenden är fortsatt starkt uppåt och då är det vanligast att utbrott ur denna typ av formation sker i trendens riktning och det är dit ”GPS:en” pekar. Vill man vara negativ kan fredagens notering vara toppen, som i så fall den negativa divergensen förvarnat oss om ett tag. Bottnarna blir fortfarande högre, men de tre senaste topparna är visserligen högre men har blivit flackare och uppgångarna inte lika kraftiga. För närvarande är det mycket svårbedömt och jag är rädd för att vi får ytterligare en platt dag.

Idag är det relativt lugnt på makrofronten. Arbetsförmedlingen informerar om nya arbetslösa kl 10.45. I eftermiddag kl 16.00 presenteras ledande indikatorer avseende augusti i USA. På onsdag presenterar Fed sitt räntebeslut och i veckan är det G20-möte.

induUSA: I fredags steg Dow Jones till 9820 (+0,4%) och närmar sig nu den kritiska 10.000-nivån. Än så länge har uppgången i DJIA släpat efter de två övriga New York-indexen. Uppgången hittills i år uppgår till 11,9 procent och det senaste året ligger fortfarande på minus 13,8 procent. Trenden är nu klart positiv och även MA20 pekar nu uppåt. RSI ligger på 71,7 och är på väg uppåt i linje med kursen vilket indikerar på fortsatt styrka.

Omsättningen var extremt stor vilket inte är så konstigt med tanke på alla papper som gick till lösen i fredags, rörelsen på börserna var som väntat små. Bäst gick mat och IT. Sandisk avancerade 5,4 procent, Texas instrument avancerade 1,9 procent och matvarujätten Procter & Gamble steg 3,2 procent efter höjda rekommendationer.

Teknisk analys Nasdaq: Indexet har avancerat 35,2 procent sedan årsskiftet och ligger på minus 6,2 procent jämfört med samma tid förra året. I fredags steg indexet med måttliga 0,3 procent. Nasdaq har börjat etablera en negativ hastighetsdivergens och topparna på momentumindikatorerna stiger inte i takt med kurstopparna. Även på Nasdaq är trenden fortsatt starkt uppåt.

in-x12Teknisk analys S&P 500: Sedan årsskiftet har S&P 500 adderat 18,3 procents uppgång, men ligger på minus 14,9 procents nedgång sedan mitten av september i fjol. Detta placerar indexet mitt emellan de övriga två. Precis som Nasdaq har S&P 500 börjat etablera en viss negativ hastighetsdivergens och närmar sig 1100-nivån. I fredags stängde indexet på 1068,3 efter 0,26 procents uppgång. Trenden är starkt uppåt även om fredagens utveckling var platt och trist. I fredags var det den berömda Häxfredagen när alla optioner och terminer går till lösen och ingen hade väntat sig några större rörelser.

 

I Asien är det mestadels nedåt. Flera marknader, bla Japan håller stängt. Det är finans- och gruvbolag som agerar sänken. Rädslan för att värderingarna är för höga pressar kurserna.

Bland ledande indikatorer kl 08.15 ser vi att oljepriset backade i fredags och har fortsatt nedåt även idag på morgonen. Ett fat Brentolja kostar nu 70,7 dollar. Dollarn stiger mot både Euron och kronan. Flera av de asiatiska börserna håller stängt idag och på de som håller öppet är det endast små rörelser. Guldpriset halkade nu på morgonen under det magiska 1000-dollar-strecket. Metallpriserna är oförändrade.

indikatorer85

 

Läs även:  Bluffen bakom Swedbanks nyemission (e24 SvD dagensPS). Stödköp skall hålla uppe kursen (SvD). Latour rekommenderas av Di och AFV. Man hör det man vill höra, nästan (Cornucopia). Stigande arbetslöshet (DN). Det är en kris och en valbudget (DN SvD). Börsglädjen över för veckan (DN). Betalt på nätet – långt ner på listan (SvD). Nu säljs 403 ton guld (AFV). Uppåt i Asienhandeln (AFV). Gruvpappret skall upp 40 procent (AFV). Partiernas valknep (VA). Historiskt krisläge (VA). Investering i Spotify (dagensPS). Dämpad stämning på börsen (dagensPS 2)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar