Stärkt sentiment men avvaktande i väntan på Fed

Stockholmsbörsen igår: Förhoppningarna att Fed ska komma med ytterligare lättnader och den lyckade spanska försäljningen av statsskuldsväxlar fick placerarkollektivet på gott humör. Riskaptiten stärktes och inte oväntat blev råvarusektorn draglok i uppgången. Lundin Mining steg 3,4 procent och Lundin Petroleum 1,4 procent.

OMXS30 har de senaste dagarna lämnat två tretick och tagit sig över MA-200 i de intradagsupplösningarna. Vid detta laget vet de flesta hur det påverkar mina analyser. Uppgången efter det andra treticket i 15-minutersgrafen lät inte vänta på sig. Ni som inte vet vad ett tretick är kan läsa om det i min bok om candlesticks. Kursen stängde kring dagshögsta på 1000 som motsvarade en uppgång på 1,9 procent.

Igår fick vi alltså ett utbrott över både 200-dagars medelvärde och dessutom tog sig kursen upp över nacklinjen. Vi ska dock komma ihåg att det skedde med minsta möjliga marginal och att onsdagen behöver stänga ovanför 1000-nivån för att bekräfta utbrottet.

Förra veckan slutade med en marginell uppgång på 0,2 procent vilket tillsammans med de tre senaste dagarnas uppgångar innebär att OMXS30 åter noterar ett svagt plus på 1,25 procent hittills i år. Gårdagens omsättning uppgick dock inte till mer än 10 miljarder kronor vilket var 19 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 84 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev HM B (+1,8%), Volvo B (+1,9%) och Eric B (+1,9%).

Axis, Atlas Copco och Lundin Mining tillhörde de aktier som steg mest av de jag dagligen bevakar med uppgångar på mer än 3 procent. Sämst av de aktier jag bevakar gick Enquest (-1,9%) och Hakon (-1,2%).

Ingen sektor stängde negativt igår. Bäst gick gruvbolag som steg med över 3 procent. Därefter kom råvarurbolag, finans och verkstad som alla steg med mellan 2 och 3 procent.

S&P 500: Utbrottet från den inverterade skuldran stärkte som väntat riskaptiten. Även om mycket hänger på vad som sägs kring det penningpolitiska mötet i USA har vi nu fått en bekräftad signal för en uppgång mot i första hand 1400-nivån. Skulle 1317 punkteras ökar åter risken för ett tilltagande negativt kortsiktigt sentiment.

OMXS30: Med minsta möjliga marginal bröt OMXS30 upp igenom nacklinjen på den inverterade huvud-skuldra-formation jag ”pratat om” ett tag. Den matematiska målkursen från utbrottet är 1060 men på vägen möter en del motstånd upp som kan ge rekyler som kan vara bra möjligheter till entré i samband med rekyler. OM däremot kursen vänder ner och punkterar 941-nivån vänder vi på klacken och letar efter positioner för nedgång.

Rapporter idag:
– H&M kl 08.00

Tider som är intressanta idag:
– Tyskland: PPI maj kl 8.00
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– KI: konjunkturbarometern juni kl 9.00
– KI: konjunkturläget kl 9.15
– SCB: finansräkenskaper 1 kv kl 9.30
– RGK: resultat växelemission kl 11.10
* Storbritannien: arbetslöshet maj kl 10.30
– BOE: protokoll från policymötet den 7/6 kl 10.30
– Norges Bank: räntebesked kl 14.00
– RGK: villkor växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Fed: räntebesked kl 18.30
– Fed: publicerar prognoser kl 20.00
* Fed: Ben Bernanke håller presskonferens kl 20.15

USA igår: Fed:s två dagar långa räntemöte pågår nu som bäst och många marknadsbedömare tror att Obama/Fed kommer att göra det som krävs för att få ner arbetslösheten. Enklast är naturligtvis nya stimulanser. Det troligaste är att ”Operation Twist” utökas. De ledande amerikanska börsindexen steg under tisdagen. Bäst gick råvarusektorn och banker. I Grekland meddelade Pasoks partiledare Evangelos Venizelos under
tisdagskvällen att en ny regering, bestående av partierna Ny Demokrati, Pasok och Demokratiska Vänstern, ska vara klar under onsdagen (men det vore inte första gången vi får vara med om att grekbesked skjuts upp om det skulle inträffa).

Efter den inledande uppgången blev avståndet till MA-200 i alla intradagsupplösningar för stort. I 60-minutersdiagrammet får vi förflytta oss till den 19 mars för att hitta ett lika stort avstånd. Inte helt oväntat föll kursen tillbaks de sista timmarna för att minska spänningarna. Dagens högsta noterades strax innan kl 20.00 vid 1363,40 och stängningen på 1357,9 motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Föregående vecka slutade med en uppgång på 1,3 procent och hittills i år har S&P 500-indexet stigit med 8,0 procent.

Jag skrev i fredags att kursen precis fått ”hjälp” av MA-20 att pressas upp genom MA-200 i 60-minutersdiagrammet och att det var en av mina favoritformationer. Kursen har därefter stigit med i snitt 1 procent per dag.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kinesiska Shanghai går däremot i motsatt riktning om än svagt.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar