Stark avslutning färgar inledningen av veckan men överköpt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Bättre konsumentförtroende kom i fredags in bättre än väntat. Trots de positiva siffrorna upprepade Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, att Fed bör fortsätta med lågräntepolitiken och QE3. Fordonssektorn fick stöd av fler nyregistreringar av personbilar än väntat, för första gången sedan september 2011. Den amerikanska centralbanken vågar naturligtvis inte hinta om vad som kommer att ske med QE3 och exakt vad som ska uppnås innan obligations- och aktieköpen ska trappas ner.

Stockholmsbörsen i fredags: Inte helt ovanligt inleddes den första halvtimmen skvalpigt och indexet noterade dagslägsta 1232,5 (på MA-200 i 5-min) efter 8 minuter. Därefter var det i stort sett oavbrutet uppåt och dagshögsta 1244,7 noterades en timme innan stängning. Klockan 17.25 stängde börsen på 1242 men callen innebar en uppgång på ytterligare 2,15 punkter! Det skulle förvåna mig om det inte färgar åtminstone inledningen av veckan.

En av fredagens förlorare blev Artimplant B som föll med 20 procent.

Bäst av aktierna på storbolagsindexet igår gick Nordea, Volvo och Swedbank som alla steg med 2-3 procent. Sämst gick SCA, Ericsson och Swedish Match som backade med 1,9 respektive 1,8 och 1,0 procent.

Högst omsatta aktier blev Volvo B med en omsättning på 877 miljoner kronor och Ericsson B med 782 miljoner kronor följt av Nordea och Atlas Copco A med totalt 703 och 683 miljoner kronor.

Omsättningen på OMXS30 var den högsta under den gångna veckan och uppgick till 12,2 miljarder kronor vilket dock var var 0,1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång med 1,4 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till hela 12,6 procent.

Fredagens uppgång och stängning innebär att OMXS30 noteras på den högsta nivån sedan den 15 oktober 2007.

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Utländska rapporter idag:
– Ryanair

Övriga börsnyheter som kan vara värda att hålla koll på:
– Toronto-börsen stängd
– Oslo-börsen stängd
– Danmark-börsen stängd
– Schweiz-börsen stängd
– Asien: Financial Hearings arrangerar Asienseminarium, med bl a SEB, Autoliv, Scania, Karolinska Development, Medivir och GHP kl 8.00-12.10

Följande bolag handlas idag exklusive utdelning:
– Autoliv (0:50 usd kv-vis)

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex maj kl 1.01
– Italien: orderingång för den italienska industrin kl 10.00
– Hong Kong: Arbetslöshetssiffror kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Frankrike: Auktion av statspapper kl 15.00
– USA: Feds vd i Chicago, Evans, håller tal kl 19.00

USA i fredags: Efter en timmes handel hade det bredare börsindexet i USA stigit med 0,6 procent. Därefter konsoliderade indexet och bröt inte upp över denna nivå förrän ett par timmar innan stängning, i en ”Up and Go”. Stängningen 1666,9 motsvarade en uppgång på 1,0 procent och innebar att vi för fjärde veckan i rad fick en stängning högt upp i en kraftfull veckostapel. Av de senaste 21 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 17 gånger. Riskaptiten tilltog vilket avspeglade sig i att småbolagsindexet Russell 2000 gick bäst med en uppgång på 1,1 procent.

Bästa sektorer under fredagen blev finans- och oljerelaterade bolag som steg med 1,7 respektive 1,5 procent. Den enda sektor som stängde på minus var guldrelaterade bolag som däremot backade 4,1 procent i snitt efter ett nytt fallande guldpris.

Omsättningen var lägre än i torsdags men uppgick till 2,4 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 6,3 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 389 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en uppgång för S&P 500-indexet med ytterligare 2,1 procent vilket summerar årets uppgång till 16,8 procent medan Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 18,2 procent.

Två av de tre IT-jättarna jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade med 0,3 procent till $433,3. Google vände återigen upp och steg med 0,6 procent till $909,2 och Facebook steg med 0,5 procent till $26,2.

I torsdags fick vi en bearish harami som är en negativ omslagsformation men med relativt låg tillförlitlighet. Jag skrev i fredags: ”Vi bör kräva bekräftelse innan vi ens på kort sikt navigerar för nedgång. Även om gårdagens negativa omslagsformation kommer i ett överköpt läge ska vi vara försiktiga med att gå emot den starka stigande trenden”. En bekräftelse hade vi fått om 1646 hade punkterats men istället öppnade indexet upp och fortsatte upp under dagen för att stänga på dagshögsta.

Asien: Veckan inleds återigen med stigande kurser och närmar sig nu femårshögsta (juni 2008) efter de positiva konsumentsiffrorna i fredags. Det bredare MSCI Asia Pacific Index stiger med 1,3 procent nu på morgonen. I Hong Kong stiger börsen med hela 1,6 procent medan den kinesiska Shanghai-börsen adderar 0,9 procent till fredagens stängningskurs. Taiwan och Sydkorea tillhör undantagen där kurserna plaskar kring nollstrecken.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar