Stängt i USA och stundande Black Friday

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Antalet nyanmälda den senaste veckan var även föregående vecka lägre än väntat och stämningen bland amerikanska konsumenter kom oxå in bättre än väntat.

Idag håller den amerikanska börsen stängt. Imorgon fredag är det halvdag och dessutom Black Friday.

Stockholmsbörsen: Efter en extremt svårhandlad dag lyckades indexet på slutet ta ut 1308 och stänga nära dagshögsta på 1310,2 som motsvarade en uppgång med 0,3 procent. Gårdagens högstanotering blev 1311,4 vilket är den nya årshögstanivån vi har att förhålla oss till.

Igår skrev jag: ”Så länge inte gårdagens högsta tas ut ser jag det som negativt”. I slutet på dagen togs alltså nivån ut och nu blir det spännande att se om det lockar till sig nya köpare eller om taket i den stigande kilen skrämmer och istället leder till en rekyl. Tids- och nivåmässigt är sannolikheten god för att vi får se en lokal topp kring nuvarande nivå. Det som talar emot är att vi befinner oss mitt i den mest positiva delen av månaden.

Tekniskt ser det alltså bra ut även om det naturligtiv finns en del varningssignaler. Så länge inte den stigande kilen punkteras ska vi dock befinna oss bland köparna. Tajmingen för entré är däremot inte den bästa då den negativa divergensen och den hårt spända gummisnodden varnar för att isen börjar bli tunn.

Igår skrev jag: ”Efter en impuls, som omslaget i torsdags var, är det mycket positivt om köparna visar sin närvaro vilket jag anser att de gjort sedan dess. När vi då får en liten kursstapel som i tisdags är det i de flesta fall en kortare andhämtningspaus som i de flesta fall efterföljsav fortsatta rörelser i den längre trendens riktning”.

Omsättningen igår uppgick till 9,3 miljarder kronor vilket lägre än i tisdags och hela 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev återigen konsumentserviceprodukter. Sämsta sektorer blev konsumentprodukter och teknologi. Det kan därför bli intressant att bevaka de aktier som underpresterat i tekniksektorn de senaste 10 dagarna, eftersom just den sektorn vänt upp i USA. Använd gärna ROC inställt på 10 och gallra fram de aktier som lägst värde. Om OMXS30 tar ut och håller sig kvar ovanför 1311,4 kan vi hitta vinnarna idag bland dessa aktier.

Totalt steg 283 aktier igår medan 209 stängde ner och 77 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Cloetta* där aktier för 1015 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Volvo B med 468 miljoner kronor och sedan Nordea med totalt 415 miljoner kronors omsättning. *) Nordic Capital och CVC har sålt hela sina innehav i godisbolaget Cloetta, sammanlagt 16,1 procent av aktierna, till kursen 19,40 kronor per B-aktie.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+1,7%) följt av Alfa Laval (+1,4%) och SSAB A (+1,2%). Sämst gick TeliaSonera (-0,4%), SHB A (-0,2%) följt av Swedbank (-0,2%).

OMXS30 inför torsdagen:

S&P 500 inför fredagen:

Bolagsrapporter idag:
– Consilium (kl 13.00), Lundbergs (kl 13.00), Malmbergs (lunchtid), Systemair (kl 8.00)
– Archer (före Oslobörsens öppning), Northland (ändrat datum)

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
* USA-börserna stängda, Thanksgiving Day
– Opus håller extra stämma
– Ramirent håller kapitalmarknadsdag
– Systemair: telefonkonferens kl 9.00
– Olja: Odin Fonder arrangerar oljeseminarium kl 12.00-14.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
– Tyskland: importpriser oktober kl 8.00
– Spanien: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (prel) november kl 9.00
– Riksbanken: publicerar finansiell stabilitetsrapport kl 9.30
– SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
– SCB: nybyggnad av bostadslägenheter 3 kv kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
– EMU: M3 oktober kl 10.00
– Riksbanken: presskonferens om stabilitetsrapport kl 11.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– EMU: barometerindikator november kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
– Storbritannien: Centralbankschefen Carney talar kl 11.30
– Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
– Belgien: KPI november

USA: Onsdagen präglades av osäkerhet vilket avspeglade sig i den tajta range som indexet pendlade mellan. 1803 på nedsidan och 1808 utgjorde stabila stöd och motstånd. Stängningen 1807,0 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent och skedde i den övre delen av rangen.

Igår skrev jag: ”De senaste dagarna har 1808 varit en tydlig nivå där köparna lämnar över till säljarna. Den sista halvtimmen föll indexet ner till 1803 vilket innebär att den initial uppgången helt eliminerades”. Även igår blev just dessa nivåer de som begränsade rörelserna. Jag skrev vidare: ”De två senaste dagarnas kursstaplar indikerar att köparna behöver en paus för att ladda upp för nästa rörelse”.

Gårdagens kursstapel var en inside day som tyder på en viss osäkerhet men framförallt ser jag det som en uppladdning för antingen en ny uppgångsfas- eller en stundande rekyl. Vilket blir det då? Ja, frågar vi ett antal traders så är jag säker på att man får nästan lika många svar. En första tecken på att osäkerheten övergår i handlande är när någon av nivåerna för de kursstaplar som utgör begränsningarna tas ut eller punkteras. Inför fredagen blir det alltså 1808,4 på ovansidan och 1800,6 på nedsidan.

Gårdagens volym var betydligt lägre än i tisdags och 22 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Inom S&P 500 blev tekniksektorn gårdagens vinnare för andra dagen i rad. Sämst gick energibolagen som alltmer prenumerar på jumboplatsen.

Även igår steg alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer. Apple avancerade 2,4 procent till $546,0. Google steg med måttliga 0,4 procent för att stänga på $1063,1. Nyintroducerade Twitter fortsatte tisdagens uppgång och steg med 1,8 procent till $40,9 medan den sociala kollegan Facebook steg med 1,3 procent för att till slut stänga vid $46,5.

Asien: Det är stigande kurser på de flesta av de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1,2 procent och i Kina noterar Shanghai en uppgång med 1,4 procent. Det är betydligt måttligare rörelser i Australien där All Ordinaries där indexet inledde söderut men har hämtat sig de senaste timmarna för att nu noteras precis ovanför nollan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar