Spänn fast bältena – det kan bli brant!

Under hög handel sjönk Stockholmsbörsen till nya årslägsta under torsdagen. Efter det förväntade gapet uppåt (1,7 procent) igår när börsen öppnade tog det mindre än en timme tills uppgången var utraderad. Nedgången blev blodröd och bortsett från en del mindre uppladdningar på vägen ner bröts aldrig den fallande motståndslinjen. Torsdagens fall innebar att indexet nu backat nio dagar i rad vilket närmar sig ”rekordet” på 11 dagar men tangerar den värsta perioden under finanskrisen. Gårdagens stängning på 939,63 motsvarade en nedgång med 4,46 procent vilket var den största enskilda nedgången sedan den 20/4-2009. OMXS30 har nu fallit 18,7 procent i år och det börjar kännas avlägset till de uppgångar som vi läst om i många finanstidningar på senaste tiden. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar var det bara en som steg igår och det var Holmen B. Sämst gick Hexagon som föll med 15,4 procent. Omsättningen uppgick till hela 25 miljarder kronor och det var 76 procent över snittet. DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AFV

Jag skrev igår att det är en skrämmande bild som målas upp tekniskt och under en längre tid har jag påtalat vikten av att dansa med allt mindre steg och nära nödutgången. Vi som följer och litar på teknisk analys har det bra, tänk på de stackare som enbart förlitar sig på fundamental analys, för dem är det nu köpläge och ju mer börsen faller desto ”billigare” ser det ut. Risken är nu stor att många års besparingar att gå upp i rök för småspararna. Många analysföretag och finanstidningar har skrivit, under flera veckor att det är ett utmärkt köpläge, är det månne för att hitta köpare till de aktier de har för avsikt att sälja… Vid inledningen av finanskrisen 2007 skrev Christer Gardell ofta i Dagens Industri att det var köpläge och att börsen inte kunde bli billigare, det kommer bli spännande att se hur mycket ”Gardell” det blir den närmaste tiden.

Sämsta sektor under gårdagen var råvaror och Lundin Petroleum backade hela 8,4 procent till 75,55 kronor. Även om aktiner ser intressant ut för blankning kan tajmingen, som jag skrev i morgonens analys, kanske inte vara den bästa just idag. Boliden stängde hela 9,4 procent lägre än i onsdags.

Nokia föll med 2,4 procent och stängde därmed på 33,18 kronor. Aktien har fallit med 52 procent sedan årsskiftet.

Ericsson stängde 3,35 procent lägre än i onsdags och med det har aktien fallit med 7,7 procent sedan årsskiftet. Stängningskursen blev 72,10 kronor.

VIX (fear index) steg förbi 25-nivån strax efter öppningen och bortsett från några mindre rekyler var det konstant upp (ökad risk) under hela kvällen. Stängningen 31,7 innebär att indexet steg 35 procent på en dag! Det är tyligt att placerarkollektivet nu säkrar upp sina postioner och börjar rusta för en krasch. Jag har i flera månader tjatat om att vi skall dansa nära nödutgången och igår fick vi ett tydligt tecken på varför. Det är nu alltmer som talar för att vi får se ytterligare stödpaket från Fed och sänkta kreditbetyg samt alltmer negativa tolkningar av den information som släpps, det vill säga allt som hör en krasch till.

Dollarn steg till 6,57 som högst igår. Under morgonen har uppgångstakten avtagit något och valutaparet USD/SEK noteras nu kring 6,55.

Råoljepriset (Brent) faller naturligtvis tillfälligt i spåren på de oroligheter som råder på finansmarknaderna. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 107 dollar.

På lång sikt pekar trenden nedåt och under större delen av juli månad har kursstaplarna befunnit sig under primärtrenden. Nu har även årsmedelvärdet brutit ner i sälj och lutar dessutom nedåt. Tänk inte tanken att köpa något för uppgång förrän årsmedelvärdet passeras.

Jag skrev häromdagen att ”vissa tidningars” köprekommendationer var att betrakta som kontraindikationer och för det fick jag en del sura kommentarer. När det blåser som mest är det viktigt att hålla huvudet kallt och försöka ”tänka förbi” panikrelaterade köp- och säljrekommendationer. Att bara agera fundamentalt har de senaste 11 åren varit en kostsam strategi eftersom börsen har en lång bit till all-time-high från år 2000. Gårdagens svaga stängning, den extremt stora volymen innebär att de stora elefanterna nu positionerar sig för nedgång och det mesta tyder på att nedgången fortsätter även idag. Väljer du att gå kort skall det vara med mindre positioner än normalt och var beredd på stora, påfrestande vändningar.

Motstånd: 977 / 1015 / 1045 / 1072 / 1129 
Stöd: 921 / 902 / 845 / 788

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX M med en hävstång kring 2,69 och en stop loss på 609,00.
Nedgång: MINISHRT OMX R2 med en hävstång kring 4,40 och en stop loss på 1120,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

ECB beslutade igår att inte röra räntan och i Sydkorea köper man guld. Inte många positionerar sig längre för uppgång.

I DN.se skriver professor Lars Calmfors att de stödpaket som beslutats för Grekland, Irland och Portugal kan vara ett större hot mot euron än en finansiell kris. Han skriver vidare att han befarar kraftiga reaktioner i de länder som finansierar stöden.

Läget i Saab är rena snurren. Hur kan en simpel sportbilstillverkare som Victor Muller, som aldrig lyckats med något företag (mer än att lura investerare på pengar) lura den svenska regeringen, Mona Sahlin, Håkan Juholt och ECB? Det är för mig helt obegripligt. Fortfarande är det många som skriver att en räddning är nära men de flesta pratar förmodligen om att skramla ihop pengar till ytterligare en månadslön. Hur i hela friden skall man få råd med utveckling och de produkter som behövs för produktionen. Vem skulle idag våga sälja på kredit till Saab? Att kreditförsäkra sig kan inte vara billigt om man har Saab i kundstocken… DN, DN, DN, SvD, SvD

 

Idag rapporterar:
Securitas (kl 8.00), CTC Media (före USA-börsernas öppning), Procter & Gamble (kl 14.30), Telecom Italia

Håll koll på följande börstider idag:
– Estland: KPI juli kl 7.00
– Finland: BNP-indikator maj kl 8.00
– RGK: utfall statens betalningar juli kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion juni kl 9.30
– Storbritannien: PPI juli kl 10.30
– Italien: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– Tyskland: industriproduktion juni kl 12.00
– USA: sysselsättning juli kl 14.30

Det blev en blodröd slakt även på USA-börserna under torsdagen. Oron för att den ekonomiska återhämtningen är över och de tilltagande problemen i syd- och västeuropa fick investerare att fly aktiemarknaden även i USA under torsdagen. Det hjälpte inte med att arbetslöshetssiffrorna var hyfsade, paniken spred sig Den inledande nedgången tilltog under kvällen och stängningen hos S&P 500 på 1200,02 motsvarade en nedgång på 4,79 procent. Det innebär att även Dow Jones som fram till igår legat på plus för året fallit ner till minus. S&P 500 har hittills i år fallit med 4,6 procent och är nere på ettårslägsta. DN, VA, AFV

Klädbolaget GAP tappade 11,7 procent efter att statistik över juli månads försäljning visade på ett tapp på 5 procent.

S&P 500 inför fredagen: Det vi hittills bara haft indikationer på blev igår verklighet. Risken för en krasch är nu verklighet. VIX passerade 30 och den huvud-skuldra som varnat för en kraftig nedgång effektuerades igår. Det blir intressant att se om Fed sätter in åtgärder för att lindra effekterna av börsnedgångarna eller om de denna gång låter marknaden ”läka”, vilket jag anser att de borde gjort även vid kraschen 2007. Det är nedåt som gäller nu, även om det kan bli en och annan kortvarig uppstuds. Först när indexet åter etablerat sig över årsmedelvärdet kan vi börja leta köptillfällen.

Motstånd: 1240 / 1281 / 1341 / 1402
Stöd: 1180 / 1159 / 1130 / 1100 / 1038

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 K med en hävstång kring 4,33 och en stop loss på 954,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en kring 5,50 och en stop loss på 1382,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

Även i Asien är det blodrött nu på morgonen och risken för en ny recession är överhängande. Utförsäljningarna är precis som i USA igår kväll att beteckna som panikartade. Är det slut på konstgjorda stöd för att hålla den ekonomiska återhämtningen under armarna nu? I Japan faller börsen med nästan 4 procent vilket är den kraftigaste nedgången på över fyra månader. Honken faller med 4,8 procent vilket är den största nedgången på 18 månader.  DN, VA, AFV

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar