Stockholmsbörsen i fredags: Flera undersökningar visar att placerarkollektivet nu håller på att bli för ”bäsiga”. Räntorna är nere på rekordlåga nivåer och frågan är om vi kan vänta oss att ”lagget” får räntorna att stiga eller börserna att falla… Råvarupriserna backade på bred front i fredags och oljepriset är definitivt nere på en intressant nivå där det kan vara dags att börja leta efter positiva omslagsformationer. I fredags var det verkstads- och råvarubolag som presterade sämst. Bättre gick det för kontradefensiva bolag som hälsovård och telekom. Rykten om det skulle vara chans för att Samsung kan tänka köpa upp bolaget fick kursen att rusa. Bägge bolagen dementerar naturligtvis ryktena (vilket de iofs måste göra). Spaniens kreditbetyg sänktes åter, denna gång till BBB från A av Fitch. Nu vet vi även att dementierna från spanskt håll att de inte kommer att söka nödlån var en lögn precis som när Grekland bedyrade att de inte skulle behöva be om hjälp. Vi får verkligen hoppas att inte fler av de större ekonomierna börjar förklara hur ”väl rustade de står” och hur lite risk det är att de kommer att begära nödlån. Jag tänker framförallt på Italien och Frankrike.
Det negativa gapet i fredags fortsatte nedåt och skapade en dagslägstanotering på 962,9 ungefär en timme före lunch. Nästa botten blev högre vilket förstärker sannolikheten för en bra avslutning på dagen vilket vi oxå fick. Stängningen på 975,8 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.
Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket innebär att nedgången hittills i år reducerats till 1,2 procent. Fredagens omsättning uppgick till 12,3 miljarder kronor vilket var 1,5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men 7,2 procent högre än snittet för de senaste fem dagarna. Endast 18 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår.
I månadsdiagrammet noterar vi just nu en bullish harami cross och i veckodiagrammet en bullish piercing line. I dagsgrafen bildades i fredags en svans för uppgång och förutsättningarna för en uppgång åtminstone till nivån kring 990 där flera viktiga motstånd möter upp är goda.
Högst omsatta aktier i fredags blev HM B (-0,6%), Eric B (-0,9%) och Volvo B (-2,2%).
Endast en sektor stängde på plus i fredags och det var kontradefensiva telekom som stängde på +1,0 procent med god draghjälp av både Nokia, TeliaSonera och Tele2.
S&P 500: Fredagen inleddes med en nedgång men det tog inte lång tid innan köparna kom tillbaks och eliminerade all ”röd färg” som säljarna producerat. Efter ett antal fortsättningsformationer under dagen stängde till slut indexet på dagshögsta som innebar att flera viktiga motstånd togs ut där på kort sikt det viktigaste var 20-dagars medelvärde.
OMXS30: Stockholmsbörsen inledde fredagen med ett kraftfullt gap nedåt som till en början inte var i närheten av att täppas till. Strax före lunch tog nedgången slut och kursen vände upp och eliminerade all röd färg som säljarna producerat och skapade en lång svans på nedsidan vilket innebar att både öppning och stängning skedde i den övre delen av kursstapeln. Nu möter en kaskad av motstånd med början vid 983 och upp till 1007. Chanserna har ökat för att nivåerna tas ut och då blir det spännande att se om någon av de närmaste topparna kan tas ut.
Tider som är intressanta idag:
– Japan: Penningmängden föll något under det senaste året kl 01.50
– Japan: Affärsklimatet förbättrades något för de större industrierna
– SEB: boprisindikatorn kl 8.30
– Frankrike: industriproduktion april kl 8.45
– Danmark: KPI maj kl 9.00
– SCB: EU- och euro-sympatier kl 9.30
– Italien: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Norge: KPI maj kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Auktion av 6- och 3-månaders skuldväxlar kl 17.30
USA i fredags: Förväntningar om en lösning för Spaniens banker fick riskapiten att stiga på de amerikanska börserna i fredags. I fredags sent på kvällen sade ECB:s vicechef Vitor Constancio att man förväntar sig att Spanien kommer att be om finansiellt stöd för rekapitalisering av sitt banksystem inom en snar framtid. Tänk så rätt han hade… Spanien begärde i helgen hjälp på upp till 100 miljarder euro. Stödet kommer att vara i form av lån till villkor som är ”betydligt gynnsammare” än
marknadsvillkoren. Det var ju inte mer än två veckor sedan Spanien ”var säkra” på att inte behöva begära några pengar från ECB, vilket var nästan på dagen samma sak med Grekland. Gud bevare mig om det nu visar sig att Frankrike börjar bedyra att man inte behöver extern hjälp, eller Italien… I USA sjönk underskottet i handeln något mindre än väntat till 50,1 miljarder dollar i april, från reviderade 52,6 miljarder dollar föregående månad. Grossistlgret steg med 0,6 procent i april vilket var något mer än väntat.
Den mindre initiala nedgången till 1308 som blev dagslägsta och där en positiv omslagsformation fick köparna att ta över redan efter knappt 20 minuters handel. Köparna dominerade hela dagen där flera fina fortsättningsformationer effektuerades under dagen. Stängningen på absolut dagshögsta visar att köparna inte är klara. Stängningskursen 1325,7 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
122 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 378 stängde på minus. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 11,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA steg 0,7 procent under 1 procents lägre omsättning än normalt medan Nasdaq Composite avancerade 1,0 procent under 20 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien idag på morgonen: Det är breda och kraftfulla uppgångar på de asiatiska börserna på beskedet att även Spanien ska få stöd till sina banker med ungefär 100 miljarder euro. Råvaror, verkstad och finans tillhör de marknader som står för de största uppgångarna.