Spänd väntad på vad Hyperyellen säger mellan raderna

NEW YORK: AVMATTAD NEDGÅNG MED OLJA I BOTTEN, DJIA -0,2% (NY)

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna backade på tisdagen. Efter en viss återhämtning under andra hälften av handelssessionen avslutades dagen i en vikande tendens. Bland förlorarna hittades oljebolagen som pressades av ett sjunkande oljepris. Investerarnas blickar riktades mot Federal Reserve inför onsdagens räntebesked, där en räntehöjning är inprisad. Fokus ligger dock snarare på vad centralbanken kommer ge för övriga besked till marknaden.

Vid stängning hade S&P 500 backat med 0,3 procent till 2.365. Dow Jones industriindex var ned 0,2 procent till 20.837. Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,3 procent till 5.857.

Den amerikanska östkusten var utsatt av ett oväder med förväntningar om stora snömängder. Volymerna på NYSE var drygt 20 procent under det genomsnittliga värdet under de senaste 100 handelsdagarna. På Nasdaqbörsen var volymerna 10 procent under snittet.

”Marknaden väntar”, sade Peter Schaffrik, global makrostrateg vid RBC Europe till Bloomberg.

”Rörelserna i dag har varit ganska dämpade. Fed är helt klart i allas tankar. Räntehöjningen är en förutfattad slutsats så det är presskonferensen som är riktigt relevant.”

WTI-oljan har backat knappt 1 procent efter en återhämtning från ännu lägre nivåer strax efter USA-börsens öppning. Uppgifter från Opec visar att Saudiarabien har återtagit en tredjedel av produktionsneddragningarna. Den ökade produktionen ska, enligt källor med insyn, dock ha gått till inhemska lager och inte ökat utbudet på den internationella oljemarknaden.

Inom oljesektorn sänktes Marathon Oil med över 3 procent. Chevron trycktes ned med nästan 2 procent.

Astra Zeneca steg 0,8 procent efter positiva studiebesked för cancerläkemedlet Lynparza inom en viss typ av muterad äggstockscancer. Clovis Oncology och Tesaro, som har konkurrerande substanser inom samma läkemedelsklass som Astra Zeneca, gick åt skilda håll. Clovis Oncology, som för några månader sedan fick sitt läkemedel godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, avancerade 11 procent. Tesaro, som ännu inte har sitt läkemedel godkänt, ställdes i stället ned med 11 procent.

Valeant Pharmaceuticals föll med 10 procent. Bill Ackmans Pershing Square Capital Management uppges ha sålt sin 10-procentiga andel i bolaget efter växande förluster. Bill Ackman planerar för egen del att lämna sin plats i bolagets styrelse.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk nästan 3 punkter till 2,60 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I måndags togs 1595 ut för någon timme men stängningen skedde efter att 37 procent av måndagens candlestick eliminerats samtidigt som den avslutande kvarten indikerade en del vinsthemtagningar (osäkerhet). Jag är inte på något sätt negativt inställd till börsen men risken är nu ganska stor för att det behövs ett eller några omtag till kring 20-dagars medeltal innan utbrott blir värt att följa.”

På makrofronten väntas räntebesked från den amerikanska centralbanken under onsdagen samtidigt som det är parlamentsval i Holland.

Måndagens svaga avslutning präglade inledningen av tisdagen men vid stödnivån kring 1576 avtog säljtrycket och kursen tog sig upp för att till slut stänga vid 1586,0 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,6 procent.

Mådagens svans på nästan 40 procent på ovansidan ska sättas i relation till gårdagens svans på nedsidan som eliminerade av gårdagens svans som var 51 procent av dagsrangen. Kursen var för tredje gången på de senaste tre veckorna nere och vände upp vid 20-dagars medelvärde. Den sena vändnigen skapar goda förutsättningar för att onsdagen inleds positivt, viket även NDF indikerar. En negativ pusselbit är dock det relativt begränsade utrymmet upp till 1595-1600 som kan bli svårpasserat med den rådande negativa divergensen och noteringen kring det övre bollingerbandet.

Volymen igår var högre än i måndags och 9 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt stigande och positiv men det finns absolut en risk för eufori om man jämför med utvecklingen som vi såg i början av 2015.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Clas Ohlson (kl 7.00)

FIRST NORTH
– Vostok EF (kl 8.00), Clean Motion (ca kl 18.00), Cantargia (ändrat datum fr 1/3)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Unicom , Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Axfood, Pandora, Yield

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Clas Ohlson: rapportpresentation kl 8.30
– Saab: årliga Gripenseminariet kl 8.30
– Duroc: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för februari kl 7.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.00
– Swedol: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: första dag för handel utan uniträtter i nyemission
– Dividend: anmälningstid i nyemission avslutas
– Hemcheck: första dag för handel på First North
– Hybricon: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 31/3)
– Pharmalundensis: meddelar utfall i nyemission omkring i dag
– Samtrygg: första dag för handel på NGM Nordic MTF

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bredband2 (0:03 kr), GN Store Nord (1:15 dkk)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
– Frankrike: KPI (def) februari kl 8.45
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 4 kv kl 9.30
– Storbritannien: arbetslöshet (ILO) januari kl 10.30
* EMU: sysselsättning 4 kv kl 11.00
– USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30
* USA: KPI februari kl 13.30
* USA: detaljhandel februari kl 13.30
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00
– USA: lager osålda varor januari kl 15.00
* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

POLITIK
– Nederländerna: parlamentsval

CENTRALBANKER
– Island: räntebesked kl 9.55
* Fed: räntebesked och nya prognoser kl 19.00
* Fed: Janet Yellen har pressträff efter räntebesked kl 19.30

MAKRO ÖVRIGT
– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Måndagens candlestick var den minsta sedan dagen innan julafton och denna typ av mikrokonsolideringar leder ofta till större rörelser. Även om kursen fortsätter upp mot taket i den rådande tradingrangen indikerar MACD och övriga momentumindikatorer att det för tillfället inte är någon bra tajming att kliva på för uppgång.”

Tisdagen inleddes med ett negativt gap, som inte täpptes till och den första timmen fortsatte kursen ner till 2358 som förblev dagslägsta. Stängningen vid 2365,4 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Gårdagens lägsta var något högre än torsdagens lägsta men bägge candlesticken noterades som positiva reversaler. Som vanligt gäller det att vara beredd på tvära kast och en slagig handel när kursen fångas i en tradingrange. Undertonen är positiv och även om risken för en fortsatt rekyl är stor fick vi igår tecken på att säljtrycket inte längre är så stort.

Volymen var den lägsta i år och hela 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är dock fortfarande positiv och stigande.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar