Spänd gummisnodd när 1655 närmar sig

sammanfattningSTOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avslutade måndagens session svagt på plus, vilket innebar en återhämtning efter inledande nedgångar.

Handeln var ganska villrådig, eftersom viktiga börser som Frankfurt, London och New York var helgstängda.

Bland de kontinentala börserna som höll öppet märktes tydliga indexnedgångar i Grekland och Spanien, där banksektorn som stod för pressen.

Vid stängning var OMXS30-index 0,1 procent upp till noteringen 1.650. Aktier för låga 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I brist på vägledning från stora europeiska börser kan aktörer på Stockholmsbörsen ha sneglat på utvecklingen i Sydeuropa, som var ganska trist.

Bakgrunden till börsfallen var ett uttalande om att Grekland inte kommer kunna klara återbetalningarna till IMF i juni vilket fick den grekiska storbanken Piraeus att falla.

För svensk del var banksektorn under stora delar av dagen sämsta sektor, men precis i slutet av sessionen skedde en viss återhämtning ledd av SEB.

Bland enskilda aktier leddes eftermiddagens upphämtning av SSAB som avslutade 2,8 procent högre. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral. Investmentbanken menar bland annat att oron för efterfrågan på den amerikanska grovplåtsmarknaden är överdriven.

På samma tema klättrade SCA 1,5 procent, sedan Handelsbanken dragit upp hygien- och skogsbolaget till köp från tidigare öka.

Kinnevik fortsatt norrut med 1,3 procent vilket betyder plus 7 procent på cirka en vecka. Enligt tidigare medieuppgifter förbereder Rocket Internet en börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Inom OMXS30-index var den enskilt största indexpressaren Nokia, som tappade 0,9 procent efter fredagens nedgång.

Telekomjätten har flera uppgångsdagar i ryggen efter förra veckans spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

Nyheten att Astra Zenecas partner i utvecklingen av psoriasispreparatet brodalumab, Amgen, avslutat samarbetet fick det svenska läkemedelsbolaget att falla 1,3 procent vilket var sämst i OMXS30-index.

Bland de mindre bolagen kunde aktieägarna i Partnertech glädja sig åt ett bud från finländska Scanfil. Kontraktilstillverken rusade 26 procent till kursen 34:80 kronor vilket var strax under budkursen på 35 kronor.

En aktie som åkte jojo var Cassandra Oil, som initialt förlorade 14 procent efter nyheten att det inte kommer att nå sitt mål om att ha två anläggningar i full drift vid halvårsskiftet och att bolaget genomför en riktad emission.

Vid lunchtid vände dock aktien upp till hela plus 20 procent för att sedan stänga 5 procent högre. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav bolagets grundare och storägare att produktionsstarten i spanska Jerez ska påbörjas nästa vecka.

Tribona, som gått sidledes, sedan slutet av mars avslutade dagen 2,6 procent högre. Brummerfonden Carve Capital har tagit position i fastighetsbolaget och innehar nu över 5 procent av kapital och röster.

Igår skrev jag: ”På kort sikt är gummisnodden hårt spänd på ovansidan samtidigt som det sekundära motståndet vid 1655 möter upp.”

Måndagen präglades av små rörelser och en inledning ner för att testa av 1639-nivån. Stängningen var positiv och slutnoteringen 1650,7 innebar en marginell uppgång med 0,1 procent.

De sex senaste dagarnas kursstaplar har stängt i de över delarna vilket jag placerar i den positiva vågskålen men samtidigt är det först nu som det första riktiga testet ska ske. Nu testas den sekundära motståndsnivån kring 1655 och det med en gummisnodd som noteras på den högsta nivån sedan i slutet av januari.

Med flera av världens viktigaste börser stängda var volymen som väntat låg, extremt låg även utifrån detta faktum då den inte ens nådde upp till 30% av dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och verkstad. Sämst gick oljebolagen och teknologi vilket kan vara intressant då teknologi går bra i Asien nu på morgonen. Starkast av OMXS30-aktierna gick Kinnevik B och Volvo B. Sämst utveckling hade åter SSAB A följt av MTG B och Lundin Petroleum. Totalt steg 278 aktier på Stockholmsbörsen igår medan 297 stängde på rött vilket även om uppgången var svag ett tecken på osäkerhet.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– Kopparbergs Bryggeri

FIRST NORTH
– DDM Holding (kl 8.00), Absolent, Bimobject, GWS Production, Organoclick, Wise Group

AKTIETORGET
– Conpharm, Easyfill, Real Heart

ÖVRIGA NORDEN
– BW Offshore (kl 7.30), Songa Offshore

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Ryanair

STÄMMOR
– Absolent, Bayn Europe, Evry, Impact Coatings, Kopparbergs Bryggeri, Matse Holding, Medica Nord, Multiq, MYFC, Parans Solar Lightning, Vivoline, Zenicor

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sveriges Finansanalytikers Förening, SFF, och Pro Hearings arrangerar bolagspresentationer med Betsson, Allenex, Scandinavian Enviro Systems, Moberg Pharma, Diamyd Medical och Fast Partner kl 8.00-11.40

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Betsson: handel med inlösenrätter inleds (avslutas 8/6)
– East Cap Explorer: anmälningstid för inlösen inleds (avslutas 22/6)
– East Cap Explorer: handel med inlösenrätter inleds (avslutas 17/6)
– Oriflame: anmälningtid i aktiebyte inför domicilbyte inleds (avslutas 15/6)
– Volati: anmälningstid avslutas för allmänheten i nyemission av preferensaktier inför listning på First North (avslutas 27/5 för institutioner)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Copperstone Recourses (första dag för handel utan rätt till utdelning av aktier i Nordic Iron Ore), Tethys Oil (första dag exklusive inlösenaktie), Wise Group (0:10 kr)

MAKROSTATISTIK
– SCB: PPI april kl 9.30
– USA: TRE detaljhandelsförsäljning, veckodata kl 13.45
* USA: order varaktiga varor april kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandelsförsäljning, veckodata kl 14.55
* USA: FHFA husprisindex mars kl 15.00
– USA: S&P/CS husprisindex mars kl 15.00
– USA: Markit inköpschefsindex tjänstesektorn (prel) maj kl 15.45
* USA: försäljning nya hem april kl 16.00
* USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00

POLITIK
– Politik: Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra gästar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
* Riksbanken: Per Jansson talar om det ekonomiska läget, ingen publicering kl 17.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar