SP500: Positiv reversal med ”negativ underton”

Teknisk analys SP500: Igår skrev jag: ”Dagsmomentum är uppe på den högta nivån sedan slutet av april och uppgången sedan början av oktober är nu lika kraftig som den vi såg i juni och början av juli. Att jaga priset nu för nya långa positioner är inte något som lockar men att agera på en positiv fortsättningsformation i samband med en rekyl ser däremot mycket intressant ut.”

Efter en inledande nedgång markerades dagslägsta vid 3091,4 vid lokal lunchtid vilket innebar att gapstödet från den 15 november testades av. Resten av dagen återhämtade sig indexet från den inledande nedgången men när öppningsgapet nåddes tog orken slut. Stängningen vid 3108,5 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent. Gårdagens candle blev alltså en positiv reversal från området kring 3100, vilket är intressant, men räcker det för att köparna ska ha laddat om för en ny uppgångsfas?

Sektorvis gick det bäst för energibolag, medan det gick tyngst för råvarusektorn.

Enligt källor med insyn i Vita huset kan det dröja till nästa år innan USA och Kina kan slutföra ett fas ett-avtal, rapporterade Reuters.

I den amerikanska aktiehandeln pressades exportkänsliga Apple och Caterpillar som båda var ned 1,2 procent.

Butikskedjorna Lowes och Target gick mot strömmen efter sina kvartalsrapporter. Aktierna var upp 3,9 respektive 14,1 procent.

Klädkoncernen L Brands, med bland annat Victorias Secret och Bath & Body Works i portföljen, sjönk 7,1 procent inför kvartalsrapporten efter onsdagens stängning.

Även för Nordstrom var förväntningarna lågt ställda bland investerare inför delårsrapporten, som släpps på torsdagen. Aktien var ned 4,4 procent.

Klädkedjan Urban Outfitters kvartalsbesked på onsdagen levde inte upp till analytikernas prognoser och aktien föll drygt 15 procent.

Chiptillverkaren Nvidia steg 1,5 procent sedan SunTrust Robinson Humphrey gett en köprekommendation med anledning av bolagets starka positionering inom spel, serveracceleration och på längre sikt även självkörande bilar.

Som jag skrev ovan inleddes onsdagen med en nedgång till stödnivån 3091 men stängde i den övre delen vilket resulterade i en positiv reversal.

StochasticMACD (SMACD) punkterade signallinjen och senast det inträffade var den 24 september och nu är frågan om gaptäppningen och det negativa korset SMACD-korset är en begynnande ö-formation. Jag har ju klagat på att volymen varit förhållandevis låg under den senaste månadens uppgång men under gårdagens inledande nedgång var volymen mycket hög.

G-krafterna är på plats för uppgång ichimokuanalysen indikerar att rekyler är värda att haka på.

En första indikation på att rekylen är inledd brukar en stängning under EMA-8 vara och det har vi inte sett än.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut noteras nu stigande och trendfasindikatorn noteras kring +1,0. Om TFAS-indikatorn skär ner genom 1,0 och börjar indikera risk för skvalp kommer det vara första gången sedan början av februari 2018.

Volymen igår var den högsta sedan den 20 september (men det var en häxfredag) och hela 28 procent över det dagliga snittet för de senate tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt stigande över ett positivt tremånaderssnitt.

74 procent av de aktier som ingår i SP500 noteras nu över primärtrenden. När mindre än 60 procent av aktierna noteras över MA-200 i positiva marknadsfaser ökar risken påtagligt för att tuffare tider väntar.

VIX (den förväntade volatiliten) föll marginellt från 12,9 till 12,8 igår och studsar åter mot det nedre bollingerbandet vilket kan vara en botten vilket i sin tur kan vara ett tecken på att indexet går mot en topp.

Standard line (den tunna streckade lila linjen) som är den senaste tidens (månadens) viktigaste vattendelare noteras kring 3052.

På ovansidan möter närmast 3119 följt av 3128-3131 följt av 3148-3150.

På nedsidan möter närmast 3100 följt av 3091 och 3085.

I den positiva vågskålen:
– Nytt ATH vid 3128 den 19/11
– Noteras över MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20
– G-krafterna är nu sorterade för en varaktig uppgång
– MA-50 effektuerade ett gyllene kors 1 april som är intakt
– Nya högre signifikanta lägsta sedan början av juni

I den negativa vågskålen:
– Kortsiktigt överköpt
– Negativ divergens mot det övre bollingerbandet
– Negativ divergens mot antal aktier över MA-20
– Allt längre upp i den tajta stigande kilen
– Negativt kors i SMACD

På lång sikt är jag positiv tills jag ser var och hur nästa topp sätts samt hur den därefter följande lågpunkten markeras.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu positiv.

Sammanfattning: Onsdagen utvecklades till en positiv reversal men jag är inte odelat positiv till den trots utseendet. Det jag inte gillar är att volymen som skapade nedgången var extremt hög, det färgar säljarna med känslan: ”kunde vi pressa indexet så mycket på två timmar, kan vi göra det igen”. Nedgång ledde till det första negativa SMACD-korsen sedan mitten av september och stängningen skedde, även om det var marginellt, under den nedre begränsningen i den stigande kilen som får mig att tänka ö-formation. Låter jag negativ? Nej, det är mycket välkommet om vi bjuds på en rekyl, som jag än så länge tror blir hälsosam men det beror naturligtvis på vilken respekt indexet kommer visa för stödnivåerna när/om de nås. För mig räcker inte gårdagens reversal, så nära ATH-noteringen för att vilja ta positioner för uppgång.

Motstånd: 3119 / 3128-3131 / 3148-3150
Stöd: 3100 / 3091 / 3085 / 3085 / 3067

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 79.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar