Sommarrallyt är här

sammanfattningNEW YORK: GREKHOPP GER LYFT, NASDAQ PÅ REKORDNIVÅ, S&P500 +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) Indikationer på att en uppgörelse mellan Grekland och euroländerna är nära stundande gav stöd åt USA-börserna, som stängde måndagens handel tydligt på plus.

Vid 18.10 hade Dow Jones Industrial Average ökat med 0,6 procent till indexnivån 18.120. Det bredare S&P 500 noterades upp 0,6 procent till 2.123.

Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,7 procent, med biotekniksektorn som största draglok, till rekordhögsta 5.154.

Omsättningen uppgick till 644 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

Grekland har lagt fram ett nytt förslag på åtaganden till sina kreditgivare, vilket utvärderas av eurogruppen under måndagens krismöte i Bryssel.

”Det verkar som att marknaden drivs av vad som står på löpsedlarna, och i brist på ekonomiska nyheter eller bolagsrapporter reagerar investerarna på nyheter från Grekland”, sade Colin Cieszynski, marknadsstrateg på CMC Markets, till Marketwatch.

Bland de enskilda aktierna gick Williams Cos särskilt starkt med sin uppgång på 26 procent. På söndagen avvisade naturgasledningsbolaget ett bud från Energy Transfer Equity på 48 miljarder dollar.

Aktivitetsarmbandstillverkaren Fitbit, vars aktiekurs stigit omkring 60 procent sedan börsnoteringen i torsdags, fortsatte sin klättring uppåt och avancerade med 14,9 procent.

Bottenplaceringen i S&P500 intogs av sjukförsäkringsbolaget Humana, som backade med 6,1 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ökade med 12 punkter till 2,37 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Veckostapeln för föregående vecka tolkar jag som en positiv reversal och torsdagens hammer kan vara startskottet på sommarrallyt som brukar vara ett par veckor in i juli.”

På ETP Direkt påtalade jag att 1592 som var högstanivån den första timmen kunde bli en bra utbrottsnivå att bevaka för de som ville ta position för uppgång. Fram till strax innan klockan två hade kursen legat och hovrat kring dagshögsta men sedan bjöds vi på en ”Up and Go” (beskriver jag bla i boken Autobahn på sidan 198) och en stängning på dagshögsta 1606,6 som motsvarade en uppgång med hela 2,8 procent.

Den positiva hammer som effektuerades i torsdags och samtidigt var en Turtle soup såg, som jag skrev inför gårdagen, spännande ut men jag varnade igår för att gapet upp mot 1597 kunde ställa till det. Med facit i hand kan vi konstatera att gårdagens uppgång var den kraftfullaste sedan den 17 oktober och även den gången hade vi precis samma setup dagen före. Den stora skillnaden var dock att de stora elefanterna klev på gaspedalen och bägge dagarna samt de positiva dagarna efter ledde till en mycket positiv volymtillväxt men det har dock inte varit lika påtagligt – än så länge.

Gårdagens volym var visserligen högre än i torsdags men noterades kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev basråvaror och konsumentprodukter medan kraftbolag utvecklades sämst och var den enda som stängde på minus.

Högst omsatta aktier blev SEB A, Nordea och HM B (alla tre gick jag igenom på videoanalyserna igår). SEB lyfte tillsammans med SKF och Nordea indexet mest. Den enda aktie som tyngde OMXS30 var Boliden.

387 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan 198 stängde rött.

Totalt sett en bra bild som stärker det jag skrivit om i några veckor, nämligen en bra period några veckor efter midsommar.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30), RNB (kl 7.30)

FIRST NORTH
– Scandidos

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Blackberry

STÄMMOR
– Amasten Holding (extra), Catena (extra), Petrogrand

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: telefonkonferens kl 9.00
– RNB: press- och analytikermöte kl 9.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bonäsudden: beräknad första dag för handel på First North
– Kontigo Care: första dag för handel på First North
– Oriflame: första dag för handel i nya moderbolaget efter aktiebyte (depåbeviset avnoteras 2/7)
– Partnertech: anmälningstid i Scanfils bud avslutas preliminärt
– QBNK: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:6
– Wise Group: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:20

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (1:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Markit/JMMA industri-PMI (prel) juni kl 3.35
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) juni kl 3.45
– Frankrike: företagens konfidensindikator juni kl 8.45
– Frankrike: Markit industri-PMI (prel) juni kl 9.00
– Tyskland: Markit industri-PMI (prel) juni kl 9.30
– EMU: Markit PMI (prel) juni kl 10.00
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
* USA: order varaktiga varor maj kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex april kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) juni kl 15.45
* USA: försäljning nya hem maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

ÖVRIGT
Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge inte 2100 punkteras talar mer för en uppgång upp mot ATH-nivån vid 2135.”

Veckan inleddes med en kraftfull uppgång och efter två timmars handel markerades måndagens högsta vid 2129,9. Resten av handelsdagen blev avslagen och stängningen vid 2122,9 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Fyra av de fem senaste kursstaplarna har stängt i den övre delen vilket är positivt. De tre senaste dagarna har inte stängningarna övertygat vilket är helt naturligt när taket i den rådande tradingrangen närmar sig.

Volymen igår var den lägsta sedan den 11 juni och 14 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Tre av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. 362 aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 122 stängde rött. Bästa sektorer igår blev telekom och finans men ingen sektor stängde på minus.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna och den tolfte timmen för Grekland är nu 48 timmar. Viss förhoppning om en lösning men mycket kan hända. Stora tvära kast när Kina öppnade efter helgen idag.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar