Snygg hammer tar avstamp från korta sentimentsnivån

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna sjönk på onsdagen, trots att Feds Beige book innehöll positiva tongångar om den amerikanska ekonomin. Dock landade ADP:s jobbsiffra under förväntningarna, vilket kan ha höjt nervositeten inför fredagens officiella statistik.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,6 procent till indexnivån 18.096, medan tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 4.967. Det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent till 2.098.

Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

I Feds Beige book framgick att den amerikanska ekonomin växte över större delen av USA under januari och fram till mitten av februari. Bland annat växte både tillverkningsindustrin och konsumtionen.

ADP:s inofficiella jobbrapport visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 212.000 personer i februari.

Bloomberg News konsensusprognos pekade mot att sysselsättningen skulle öka med 219.000 personer.

ISM-indexet för tjänstesektorn i USA steg till 56,9 i februari jämfört med 56,7 föregående månad. Här väntades ett index på 56,5.

På bolagsfronten sjönk klädmärket Abercrombie & Fitch med 16 procent efter att det rapporterat en större nedgång i jämförbar försäljning än väntat för det fjärde kvartalet.

Aluminiumproducenten Alcoa sjönk 3,9 procent efter att Bank of America dragit ned sin rekommendation till neutral.

På räntemarknaden var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 1 punkt på 2,11 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Liknande omslagsformationer har efter kraftiga uppgångar lett till högre kursen en vecka senare i nästan 60 av fallen historiskt.”

Onsdagsförmiddagen innebar fallande kurser men vid 1644, en nedgång med 1,1 procent till en av stöden jag nämnde igår, kom köparna tillbaks och resten av dagen eliminerades den initiala nedgången. Stängningen skedde nära dagshögsta vid 1664,5 vilket motsvarade en uppgång med 0,2 procent.

Gårdagens kursstapel har utseendet av en hammer och längre ner i analysen går jag igenom sannolikheten för upp- och nedgång efter de senaste dagarnas utveckling där jag även tar hänsyn till säsongen.

Volymen igår var den högsta sedan den 12 februari och hela 29 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev teknologi och telekom. Sämst gick basråvaror och hälsovård (som gick bäst i USA igår). 198 aktier steg medan 366 backade. Nordea, SEB och Ericsson B lyfte indexet mest medan SHB A tyngde mest.
(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– SAS (kl 8.00), Systemair (kl 8.00), Oasmia

AKTIETORGET
– Nordic Camping, Traveas (ändrat datum från 19/2)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Klöckner (kl 7.00), Continental (kl 8.30), CTC Media, Joy Global (före USA-börsernas öppning), SPX

STÄMMOR
– Effnetplattformen, TDC, Wärtsilä

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Systemair: telefonkonferens kl 9.30
– Investerarlunch hos Aktietorget med Aptahem och Dentware kl 12.00
– Vitec: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för februari kl 8.00
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i februari från LMC Automotive
– Norwegian: trafiksiffror för februari

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alteco Medical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Vivoline: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget

KAPITALMARKNADSDAG
– Volvo: i Belgien kl 10.30-18.30
– Huhtamäki

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bredband2 (0:01 kr)

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: arbetslöshet 4 kv kl 7.30
* Tyskland: industriorder januari kl 8.00
– Nederländerna: KPI februari kl 9.30
* SCB: tjänsteproduktion januari kl 9.30
* SCB: industriorder januari kl 9.30
– SCB: restaurangindex januari kl 9.30
* SCB: industriproduktion januari kl 9.30
– Italien: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– USA: Challenger varseldata februari kl 13.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
* USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 4 kv kl 14.30
– USA: hushållsförtroende, Bloomberg, veckodata kl 15.45
* USA: industriorder januari kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER
– RB: Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick deltar i uttfrågning om penningpolitiken i finansutskottet kl 9.00
– Riksbanken: resultat andra anbudsförfarande för obligationsköp kl 10.10
* BOE: räntebesked kl 13.00
* ECB: räntebesked kl 13.45
* ECB: Presskonferens med Mario Draghi efter räntebesked kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: auktionsresultat realobligationer kl 11.03

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA igår: Igår skrev jag: ”Det råder en del negativa divergenser som jag än så länge ser som varningssignaler och vi ska därför vara beredda att kliva av när vi bjuds på en negativ omslagsformation. Vi ska vara beredda att köpa både rekyler och utbrott.”

Onsdagen inleddes lite mer än en halvtimme nedåt och föll med 1,0 procent men vid 2088 tog inte marknaden emot lägre priser. 62 procent av den initiala nedgången eliminerades efter ungefär halva sessionen medan resten blev skvalpig mellan 2101 och 2095. Stängningen vid 2098,6 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Gårdagens initiala nedgång tog sig ner till 20-dagars medelvärde men där kom köparna tillbaks och stängningen skedde kring mitten av kursstapeln strax under den viktiga 2100-nivån.

Volymen igår låg på samma nivå som i tisdags och var 14 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus igår var defensiva hälsovård. Sämsta sektorer blev basråvaror och verkstad. En mild vridning åt defensiva sektorer men vi ska vara försiktiga med att dra några slutsatser av någon enstaka dag.

113 av aktierna som ingår i indexet steg medan 374 stängde rött igår. Bristol-Myers Squibb, Facebook och Yahoo tillhörde de aktier som lyfte indexet mest medan Apple, Wells Fargo och Wal-Mart tyngde mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner och backade med 0,6 procent till $128,5. Även Google vände ner och föll med marginella 0,1 procent för att stänga vid $573,4. Twitter fortsatte ner med 0,3 procent vilket fick aktien att stänga på $47,6 medan den sociala kollegan Facebook vände upp med kraft och steg 1,6 procent för att stänga vid $80,8.

Asien: Bortsett från den japanska börsen är det mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Råvaruproducenter tillhör förlorarna efter att Kina hintat om den svagaste tillväxten på mer än 15 år. Guld är däremot en tillfällig säker hamn och priset stiger idag på morgonen. Euron handlas i förhållande till den nordamerikanska dollarn nära 11-årslägsta.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar