Små rörelser när veckan inleds

Stockholmsbörsen: Även om både sysselsättningsstatistiken och ISM-index som presenterades i fredags slog förväntningarna bör vi vara beredda på att det lättnadsrally som effektuerades kan bli kortvarigt. Antalet sysselsatta i USA ökade 163.000 personer i juli vilket var mer än förväntade 100.000. ISM-indexet steg till 52,6 i juli, jämfört med 52,1 månaden innan vilket kan jämföras med oförändrade förväntningar.

Redan under inledningen i fredags tog sig OMXS30-indexet upp över de närmaste moståndsnivåerna och när den positiva statistiken kablades ut stärktes köparna tillräckligt för att ta ut även förra tisdagens 1072-nivån. Stängningen 1081,1 motsvarade en uppgång på hela 2,2 procent.

Omsättningen under fredagen uppgick inte till mer än 8 miljarder kronor vilket var hela 30 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 84 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus i fredags. Den låga volymen innebär att vi bör hissa varningsflaggen och inte vaggas in i någon överdriven optimism.

Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 9,4 procent hittills i år.

Högst omsatta aktier i fredags var Volvo B (+2,6%), HM B (+0,6%) och Atlas Copco (4,8%).

Ingen sektor stängde på minus i fredags men allra bäst gick gruvbolag, verkstad och finans som steg mellan 2,3 och 3,5 procent.

Både de svenska och amerikanska börsindexen noteras på överköpta nivåer men det finns inget som hindrar att kurserna fortsätter upp. Så länge inte någon av de närmaste stödnivåerna punkteras ska vi inte leta efter att gå kort. I samband med rekyler letar vi nu efter positiva omslag kring någon av de närmaste stödnivåerna. 

Tider som är intressanta idag:
– Toronto-börsen håller stängt idag
– SCB: tjänsteproduktion juni kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45

 

USA: Både sysselsättningsstatistiken och ISM-index som presenterades i fredags slog förväntningarna och fick placerarkollektivet på gott humör. Antalet sysselsatta ökade i USA med 163.000 personer i juli vilket var mer än förväntade 100.000. ISM-indexet steg till 52,6 i juli, jämfört med 52,1 månaden innan vilket kan jämföras med oförändrade förväntningar. Telekombolagen var de enda som inte stängde på plus i fredags. Bäst gick finansbolagen. I den negativa vågskålen sänkte kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s kreditbetyget på 15 italienska finansiella institutioner.

Efter en kraftig initial uppgång i fredags steg S&P 500-indexet till motståndet 1394 där uppgången upphörde. Resten av dagen innebar mindre förändringar fram till stängningen på 1390,7 som motsvarade en uppgång med 1,9 procent.

Förra veckans uppgång på 0,4 procent (tack vare fredagens uppgång) innebär nu att SP500 stigit med 10,6 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med teknikintensiva Nasdaq Composite som stigit 13,9 procent.  

I fredags steg 438 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet medan 57 stängde på minus. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är kraftiga uppgångar på de asiatiska börserna, i spåren på den positiva amerikanska statistiken i fredags. Japanska Nikkei stiger med 1,9 procent. I Australien noteras All Ordinaries för en uppgång på 1,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar