Slagigt och nervöst inför det amerikanska räntebeskedet

sammanfattning-160920NEW YORK: VOLATIL VÄG TILLBAKS TILL UTGÅNGSPUNKTEN, S&P OFÖR.

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i New York stängde omkring oförändrade nivåer efter en positiv inledning och ett besök på minussidan i halvtid. Osäkerheten inför onsdagens centralbanksbesked från USA och Japan är påtaglig.

Dow Jones Industrials och S&P 500 stängde på oförändrade nivåer vid 18.120 respektive 2.139. Nasdaq avslutade dagen 0,2 procent lägre vid 5.235.

Omsättningen på NYSE var nästan 32 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq enligt Bloomberg var nära 9 procent under 20-dagarssnittet.

På tisdagen inleds Federal Reserves FOMC-möte, med ett uttalande och nya finansiella prognoser klockan 20 på onsdag svensk tid. Marknadens bedömning nu är att det inte blir någon räntehöjning, men läget är osäkert, vilket avspeglades på måndagsmarknaden. På onsdag väntar också besked från Bank of Japan angående eventuella nya former av stimulanser.

Telekom och hälsovård var dagens förlorarbranscher.

Banksektorn var förhållandevis stark, upp 0,8 procent. Wells Fargo bröt sin sex dagar långa nedgångssvit efter en rekommendationshöjning till outperform från RW Baird. Wells Fargo steg 1,5 procent.

Övriga storbanker ökade också mer än index: JP Morgan, Bank of America och Citigroup steg alla mellan 0,5 och 0,7 procent.

Apple inledde dagen uppåt men svängde ned och avslutade dagen på minus 1,2 procent.

Twitters tittarsiffror från torsdagens premiär av direktsänd sport gjorde marknaden besviken. Aktien handlades 3,9 procent lägre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 1 punkt högre vid 1,70 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Indexet begränsas av nivåerna 1445 på ovansidan och 1440 på nedsidan. Så länge dessa nivåer är intakta är risken stor för tvära kast och varannandagsrörelser.”

Jag sade igår att indexet var kortsiktigt översålt och att chansen för en kortare uppstuds var god. Fram till 11:30 igår hade OMXS30 stigit med 1,2 procent och markerade då 1421,5 som dagshögsta. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning med rörelser mellan 1417 och 1420. Stängningen vid 1419,0 motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

I torsdags bjöds vi på en bullish engulfing som enligt skolboken bekräftades igår med en stängning över högstanivån för formationen. Tekniskt har indexet punkterat den stigande kilen som begränsat rörelserna sedan slutet av juni men väljer vi istället att ta den bekräftade formationen på allvar och rita en stigande trendkanal hittar vi taket i den stigande kanalen kring 1520. Hur vet vi då vad som gäller? Jo, om det visar sig att indexet punkterar 1400 och köparna inte suger upp säljtrycket innan 1340-nivån punkterats ökar chansen för ett nytt test av 1240-nivån som om den punkteras kommer att ge oss en långsiktigt lägre botten (den lägsta noteringen på flera år), detta kommer med stor sannolikhet att trigga kraftiga nedgångar. Om det nu visar sig att den bekräftade bullish engulfing-formationen leder till att både 1430 och framförallt 1445 tas ut, ja då navigerar jag vidare upp mot i första hand 1520.

Volymen igår var av naturliga skäl lägre än i fredags (options- och teminslösen) men 8 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Scandidos (kl 8.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fedex (kl 22.15)

STÄMMOR
– Clavister (extra), Jays, Scandidos, Swemet (extra), TC Tech (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Engelska skolan: anmälningstid inleds inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 27/9 för allmänheten, 28/9 för investerare)
– Eyeonid: första dag för handel på NGM Nordic MTF
– Fastout: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/10)
– Kopy Goldfields: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Midsona: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/10)

KAPITALMARKNADSDAG
– Vitrolife: i Göteborg kl 16.00-19.00
– Valmet

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: PPI augusti kl 8.00
* USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: TRE veckostatistik kl 14.55
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

POLITIK
– Regeringen: presenterar höstbudgeten kl 8.00
– Riksdagen: debatt om höstbudgeten kl 13.00

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från policymötet 6/9 kl 3.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– RB: Kerstin af Jochnick deltar vid lunchseminarium i Enköping och pratar om aktuell penningpolitik kl 12.15
– RB: Stefan Ingves talar om kontantanvändning och effektivt betalningsväsende i Buenos Aires. Bilder publiceras. kl 14.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen fångas indexet mellan 2120 på nedsidan och närmast 2151 men framförallt 2194 på ovansidan. Så länge inte 2120 och golvet i den stigande kilen punkteras talar mer för att expansionen kommer att ske norrut på sikt. Risken för skvalpiga rörelser är stora tills någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras.”

Måndagen inleddes med en uppgång till 2153 som skulle bli dagshögsta. De närmaste timmarna föll indexet med 0,8 procent och markerade ett par timmar innan stängning dagslägsta vid 2136. Stängningen vid 2139 noterades på samma nivå som fredagsstängningen.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Indexet är fångat i en tradingrange mellan 2194 och 2120 och den senaste veckan mellan 2152 och 2120. I torsdags effektuerades en bullish engulfing som dock inte har bekräftats. De två senaste dagarnas boxar omsluts helt av fredagens box. Nervositeten inför räntebeskedet imorgon är påtagligt och risken för skvalpiga rörelser de närmaste dagarna är stor.

Volymen igår var av naturliga skäl lägre än i fredags eftersom det var häxfredag men trots det noterades den 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst gick hälsovård. Banksektorn var förhållandevis stark, upp 0,8 procent. Wells Fargo bröt sin sex dagar långa nedgångssvit efter en rekommendationshöjning till outperform från RW Baird. Wells Fargo steg 1,5 procent. Apple inledde dagen uppåt men svängde ned och avslutade dagen på minus 1,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar