Skvalpigt och tilltagande nervositet

sammanfattningStockholmsbörsen: Än så länge har inte indexet lyckats ta sig upp igenom 1200-nivån på ett övertygande sätt. Efter en skvalpig inledning i fredags pressade säljarna ner kursen till 1190 innan köparna kom tillbaks och eliminerade nedgången. Stängningskursen 1199,2 var i det närmaste oförändrad mot torsdagsstängningen.

Endast 37 procent av aktierna steg på OMXS30 vilket kan vara ett begynnande svaghetstecken. Omsättningen som var lägre än i torsdags uppgick endast till 10,4 miljarder kronor vilket var 12,7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag skrev både i torsdags och fredags morse: ”Motståndet vid 1200 och 1212 är tuffa och kan bli svåra för OMXS30 att etablera sig ovanför”. Allt mer talar för att det kan bli en utdragen konsolidering mellan 1212 och 1178.

Bästa sektorer i fredags blev konsumentprodukter och teknologi medan telekom och basråvaror hamnade i botten. Securitas och Swedbank noterades högst upp på vinnarlistan av OMXS30-aktierna med uppgångar på 1,7 respektive 1,2 procent. På förlorarlistan var det Nokia och SSAB som backade med med nedgångar på 2,6 respektive 2,1 procent.

Högst omsatta aktier (OMXS30) i fredags blev Nordea 656 Mkr (-0,6%), Volvo B 615 Mkr (-0,5%) följt av SHB 569 Mkr (+0,2%).

OMXS30 inför veckostarten (klicka på denna länk)

SP500 inför veckostarten (klicka på denna länk)

Utländska rapporter:
– HSBC (kl 9.15)

Håll koll på följande tider idag:
– Flyg: trafiksiffror för januari från IATA
– SCB: arbetskostnadsindex december kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: PPI januari kl 11.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
– GHP: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde
– Öresund: presenterar substansvärde

USA: Fredagen inleddes ner mot 1500-nivån men riskaptiten stärktes av de positiva inköpscheferna inom industrin. Den initiala nedgången eliminerades och stängningen 1518,3 motsvarade en uppgång med måttliga 0,2 procent. Barack Obama som höjt tonläget ordentligt mot republikanerna under veckan gjorde nu sitt bästa för att tona ner allvaret av de stundande åtstramningarna och trots budgetstupet påverkades aktiemarknaden (än så länge) mindre än väntat. Bäst av börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg 0,4 procent vilket var den fjärde dagen i rad som indexet steg.

Bästa sektorer var konstradefensiva hälsovård och konsumentserviceföretag medan guld- och råvarusektorerna gick sämst.

Apple backade med ytterligare 2,5 procent till $430,5 under fredagen efter misslyckandet att få upp patenttvisten mot Samsung till prövning. Facebook steg däremot med 2,0 procent till $ 27,8.

Asien: Efter en positiv inledning har de asiatiska börserna vänt ner efter att Kina skärpt reglerna för fastighetsmarknaden för att unvika överhettning. De flesta asiatiska börserna backar nu på morgonen medan japanska Nikkei stiger med 0,4 procent på förhoppningar att den nya centralbankschefen kommer att vidta ytterligare åtgärder för att få ner yenen och upp inflationen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar