Skvalpigt med dragning uppåt – bevaka utvecklingen vid 992!

Den sista timmen på börsåret 2011 vände brant upp efter att ha handlats kring nollstrecket större delen av dagen. Bland händelserna fanns att Saab rapporterade ett par större order.

Efter en inledande uppgång under årets sista handelsdag föll Stockholmsbörsen tillbaks och handlades med små rörelser kring nollstrecket, fram till några timmar innan årets sista börsstängning. Stängningen på 987,8 motsvarade en uppgång med 1,1 procent. Den gångna veckan steg OMXS30-indexet med 0,6 procent och december månads uppgång innebär att uppgången sedan bottennoteringen i slutet av september uppgår till 18,7 procent. Sedan slutet av november har OMXS30 stigit med hela 13,2 procent. 2011 summerar vi till slut för en nedgång med 14,5 procent. 51 av de 65 aktier jag dagligen följer steg och endast 12 aktier stängde nedåt i fredags. Även om omsättningen var högre än de senaste dagarna var fredagens omsättning på 8 miljarder 35 procent lägre än snittet för de senaste 3 månaderna. DN, VA

Högst omsatta aktier i fredags blev i nämnd ordning: Hennes & Mauritz B (+1,1%), Ericsson B (+1,7%) och Volvo B (+1,6%).

De två bästa och sämsta sektorerna under 2011:

Bäst i fredags: Energi och IT med uppgångar på 1,9 respektive 1,8 procent.
Sämst i fredags: Finans och råvaror med nedgångar på 0,5 procent vardera.

Bäst vecka 52: IT och energi med uppgångar på 2,3 respektive 1,4 procent.
Sämst vecka 52: Alternativ energiproduktion och energi som föll 2,5 respektive 0,9 procent.

Bäst under 2011: Energi (mycket beroende på Lundin Petroleum) och detaljhandel som steg 33,4 respektive 0,7 procent.
Sämst under 2011: Verkstad, alternativa energikällor och råvaror som backade 23,8, 23,2 respektive 20,4 procent.

Nu tävlar experterna om att spekulera i hur det kommande börsåret kommer att bli. De flesta är, precis som inför 2011, överens om att 2012 kommer att bli ett bra börsår med stigande börskurser. Peter Malmqvist gissar i princip alltid på 20 procents uppgång, vilket han gjorde även förra året. Min blygsamhet tillåter mig inte att skrävla med vad jag tippade att året skulle stänga på… Inför året pekar det mesta på att vi får en fortsatt uppgång, under några veckor, men därefter pekar det mesta på att vi ska ner i källaren. När vändningen kommer vet jag inte men tekniskt ska vi testa av 650-700 innan vi kan vänta oss en varaktig uppgång. e24

Även om den starka stängningen för OMXS30, på dagshögsta, i fredags borde spilla över när börsveckan inleds är det små volymer och det påverkar tillförlitligheten negativt. Förutsättningarna är dock bra för att vi relativt snart ska få ett test av 992-nivån, men ju längre tid det tar för OMXS30 att ta sig igenom nivån, desto närmare blir det till säljknappen. Osäkerheten är som vanligt när en viktig nivå ska tas ut, stor. På nedsidan hittar vi redan kring 982 stöd där det kan vara läge att börja skala in sig för några timmars uppgång. Handeln kommer att vara fortsatt lugn under veckan och påverkas av stängda börser och halvdagar, inte de bästa förutsättningarna.

Angela Merkel fruktar att 2012 blir ett tufft år för euron, ingen högoddsare precis. VA

Från Nyhetsbyrån direkt har jag hämtat följande:
BÖRS ÖVRIGT
– Fordon: nyregistreringsstatistik december från Bil Sweden samt prognos för
2012, även presskonferens kl 9.00
– Tokyo-börsen stängd
– Kinesiska börserna helgstängda
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– London Stock Exchange: Londonbörsen stängd
– New York: New York-börserna har stängt
– Nordnet: presenterar aktiehandel i december
– Svolder: presenterar substansvärde

STATISTIK
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin december kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik december kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
– helgstängt i USA, Storbritannien, Kina och Japan

I fredags uttalade sig den spanske vice premiärministern att budgetunderskottet för 2011 väntas uppgå till 8 procent av BNP mot tidigare förväntade 6 procent. Samtidigt gick regeringen ut med ytterligare ett besparingspaket om 8,9 miljarder euro.

Som väntat blev det små rörelser på de amerikanska börserna på årets sista börsdag. Den senare delen av handelssessionen vände börserna ner och stängde med måttliga nedgångar. S&P 500 stängde på 1257,6 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Stängningen var exakt densamma som den 31/12-2011. DN

Bäst på de amerikanska börserna i fredags gick råvarubolag och defensiva telekomsektorn men sektorsmässigt var utvecklingen oregelbunden. Sämsta sektor under 2011 blev finanssektorn, som även fanns bland förlorarna i fredags.

Flera av de asiatiska börserna håller stängt idag. Det är fallande kurser på de som trots allt håller öppet.

Läs gärna det gångna årets bästa citat på e24 och SvD.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar