Skvalpig vecka fram till fredag em

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Åtminstone inledningsvis påverkade inte siffrorna från den inledande julhandeln börserna något nämvärt. De senaste handelsdagarna har de amerikanska börsindexen tappat på slutet, det är dock lite tidigt att tala om ett mönster.

Detaljhandelssiffrorna avseende Black Friday-försäljningen var de sämsta på sju år men inköpschefsindexet som släpptes under gårdagen kom in något bättre än väntat.

Stockholmsbörsen: Även igår täppte köparna till det initiala nedstället men när fredagens stängningsnivå nåddes tog orken slut hos köparna. Resten av dagen blev en avslagen tillställning mellan 1305 och 1309. Stängningen vid 1304,5 var svag och indexet föll med måttliga 0,2 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Så länge varken golvet eller taket i den stigande kilen tas ut är det svårtbedömt på kort sikt.

Igår skrev jag: ”Fredagens kursstapel var en bearish below the stomach som dessutom öppnade med ett negativt pattern gap och hade en svans på ovansidan (se sidan 155 i min bok om Candlesticks)”.

Som jag ”sade” igår indikerar föregående vecka att köparna tillfälligt kan ha kört slut på bränsle. Om denna vecka stänger under 1296 talar mycket för att 1282 eller 1270 ska testas av innan köparna återvänder.

Omsättningen igår uppgick inte till mer än 8,9 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan förra måndagen och hela 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och konsumenttjänster. Sämsta sektorer blev verkstad och basråvaror.

Totalt steg 193 aktier igår medan 296 stängde ner och 31 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 631 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 488 miljoner kronor och sedan H&M B med totalt 438 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SCA B (+1,3%) följt av SEB A (+0,7%) och H&M B (+0,6%). Sämst gick Nokia (-1,3%), Securitas B (-1,3%) följt av Scania B (-1,2%).

OMXS30 inför tisdagen:

S&P 500 inför tisdagen:

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Immunicum håller stämma
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Flyg: trafiksiffror för oktober från IATA
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Axichem: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/12)
– Kilimanjaro Gold: anmälningstid i emission av units avslutas
– Kone: första dag för handel efter split 1:1

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: BRC försäljning butikskedjor november kl 1.01
* Australien: Detaljhandelssiffrorna kom in sämre än väntat kl 01.30
– Kina: tjänste-PMI november kl 2.00
– Australien: räntebesked kl 4.30
– SCB: sjuklönestatistik 3kv kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: Inköpschefsindex för byggsektorn kl 10.30
– EMU: PPI oktober kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Första delen av handelsdagen inleddes med rörelser mellan 1803 och 1810. Strax innan stängning tog säljarna precis som i fredags över taktpinnen och pressade indexet till dagslägsta och en stängningen med minsta möjliga marginal ovanför 1800 som motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

Det har egentligen inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Sentimentet är fortfarande positivt och den pågående rekylen är både måttlig och hälsosam.

Sedan i fredags morse har jag påpekat att kursstaplarna indikerar en viss osäkerhet och att en rekyl är välkommen både tids- och nivåmässigt. Jag skrev i fredags: ”Ett första tecken på att osäkerheten övergår i handlande är när någon av nivåerna för de kursstaplar som utgör begränsningarna tas ut eller punkteras. Inför fredagen blir det alltså 1808,4 på ovansidan och 1800,6 på nedsidan”. Gårdagens stängning skedde precis ovanför 1800-nivån vilket var viktigt men det är ännu viktigare att köparna vågar sig tillbaks innan 1777 punkteras, som kommer utgöra ett första tecken på trendskifte, men dock bara på kort sikt.

Om 20-dagars medelvärde som inför dagen noteras kring 1786 punkteras är det första gången sedan den 30 september och utgör ett kortsiktig sentimentsförsvagning.

Gårdagens volym var naturligtvis högre än fredagens då det var halvdag men 4 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Inom S&P 500 gick kontradefensiva hälsovård bäst, eller snarare minst dåligt då uppgången noteras till 0,02 procent. Sämst gick telekomservice och basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer vände ner igår. Apple backade med 0,9 procent till $551,2. Google föll med 0,5 procent för att stänga på $1054,5. Twitter vände ner med 1,9 procent till $40,8 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte uppgången dock med marginella 0,1 procent för att till slut stänga vid $47,1.

Asien: Det är en blandad utveckling på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei fortsätter upp med 0,8 procent stärkt av den fallande yenen. I Sydkorea noterar Kospi en nedgång med 0,9 procent medan kinesiska Shanghai stiger med måttliga 0,2 procent trots att inköpschefsindex för tjänstesektorn kom in något sämre än väntat. Hong Kong-börsen backar med 0,4 procent och i Australien lyckades inte den bibehållna räntan ta ut de sämre detaljandelssiffrorn och få placerarkollektivet på gott humör. All Ordinaries backar med 0,4 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar