Skvalpig öppning men stark stängning ger bra edge till måndag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börserna rörde sig svagt högre under onsdagen handel inför Thanksgiving-ledigheten på torsdagen. Både S&P 500 och Dow Jones stängde på nya rekordnoteringar, trots att onsdagens statistikskörd överlag varit svagare än väntad.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,1 procent vid indexnivån 17.827, medan det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.073. Telekom var bästa sektor medan energiaktier tappade överlag. Nasdaq Composite steg samtidigt 0,6 procent till 4.787.

Volymerna var tunna inför torsdagens Thanksgiving-firande. Omsättningen stannade vid 530 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.350 miljoner på Nasdaq. Till följd av högtiden håller New York-börserna stängt på torsdagen, och under den efterföljande ”Black Friday” är handeln förkortad.

Efter en turbulent tid under oktober har lugnet nu åter lagt sig över aktiemarknaderna. VIX-indexet, som mäter den förväntade volatiliteten under de närmaste 30 dagarna för aktierna inom S&P 500, har tappat 12 procent under de senaste fyra dagarna, och rör sig nu nära sommarens nivåer.

”Makrosiffrorna har varit bra på senaste tiden, och den optimismen följer med i dag. Vi kan komma att få se stark detaljhandelsförsäljning under semestern, och låga energipriser gör skillnad”, sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Onsdagens amerikanska statistik var dock av det svagare slaget överlag sett. Bland annat visade siffror att orderingången i USA:s industri exklusive transportsektorn tappat 0,9 procent under oktober, att ställa mot förväntningar om en uppgång med 0,5 procent. Vidare visade arbetsmarknadsdepartementets veckovisa jobbrapport på en oväntad ökning av antalet sökande av amerikansk a-kassa, samtidigt som antalet kontrakterade husköp under oktober oväntat sjönk.

På bolagsnivå var Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, en aktie som drog till sig uppmärksamhet. Bolaget lämnade på onsdagen ett högre resultat än marknaden spått för det fjärde kvartalet. Framtiden för bolaget ser dock desto dystrare ut – i rapporten spåddes ett nettoresultat på 1,9 miljarder dollar för helåret 2015, vilket var mindre än de 2,2 miljarder dollar som analytikerna räknat med. Nedgångar i priserna på grödor har lett till att bönder köper allt färre traktorer, vilket väntas pressa Deeres mest lönsamma verksamhet framöver. Aktien tappade 1 procent.

Ett annat bolag som lämnade kvartalssiffror på onsdagen var chiptillverkaren Analog Devices. Vinst och försäljning i det fjärde kvartalet översteg förväntningarna, samtidigt som marginalen var bättre än analytiker räknat med. Aktien steg 5,5 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De två senaste dagarnas kursstaplar har utseendet av en Dark Cloud Cover som är en negativ reversalformation med relativt hög tillförlitlighet som dock behöver bekräftas med en stängning under 1455,5”. Torsdagens kursstapel blev istället en inside day som stängde vid 1466,0 som motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Nu bevakar jag i första hand ett eventuellt utbrott av 1474,9 och därefter bevakar jag 1488 och området kring 1496-1504. Även om indexet är överköpt och överälskat kvarstår faktum att det är många som blir klämda om och tvingas stänga korta positioner om dessa nivåer tas ut. Följden kommer bli en rally som med stor sannolikheten kommer att testa av ATH-nivån kring 1555. Som vanligt gäller det att ta ett steg i taget. Så länge inte 1442 punkteras är det korta sentimentet, på några dagars sikt, intakt. Man ska däremot vara försiktigt med att jaga priset på nuvarande nivå.

Gårdagens volym var den lägsta på en vecka (inte så konstigt eftersom USA-börserna höll stängt) och hela 41 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under torsdagen blev finans och konsumentprodukter. Sämst gick oljebolag och verkstad. En något spretig bild, även det talar för att vi ska invänta mer information och sitta på händerna.

227 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 185 stängde på oförändrat medan 235 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev rapporterande Elekta och HM B följt av Nordea.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 8 punkter igår hade Nordea som ensamt lyfte indexet med 2,2 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Nordea (+1,7%) följt av Nokia som har haft en tuff tid (+1,6%) och AstraZeneca (+1,6%). Sämst gick åter Lundin Petroleum (-4,5%) följt av Getinge B (-2,0%) och SKF B (-0,9%).

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför Black Friday:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Scandi Standard (kl 7.30), Trigon Agri (kl 8.00), Image Systems (kl 8.30)

NGM
– Kopparbergs Bryggeri

FIRST NORTH
– 203 Web Group, Auriant Mining, Cassandra Oil, DDM Holding, Dome Energy, Forestlight Entertainment, Italeaf, Medcap, Misen Energy, Nicoccino

AKTIETORGET
– Axon Kids, C Security, Consensus Asset Management, Elverket Vallentuna, Josab, Latvian Forest Company (korrigerat datum), Massolit media, Medirätt (ändrat datum från 14/11), Prostalund, RLS Global, Switchcore, Synthetic MR, United Media (ändrat datum från 25/11), WNT Research

STÄMMOR
– Rasta Group (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– DDM Holding: telefonkonferens kl 10.00
– Scandi Standard: telefonkonferens kl 10.00
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för november

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CDON: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/12)
– Endomines: anmälningstid i nyemission avslutas
– Moretime: anmälningstid i nyemission avslutas
– Transcom: första dag för handel med stamaktie på Stockholmsbörsen, efter byte från depåbevis
– Vigmed: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Norsk Hydro: fortsättning från torsdagen

EXKLUSIVE UTDELNING
– Chr Hansen (3:77 dkk)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– New York-börsen har halvdag, stänger kl 19.00 svensk tid

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
– Japan: KPI oktober kl 0.30
– Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
– Japan: industriproduktion (prel) oktober kl 0.50
* Tyskland: detaljhandel oktober kl 8.00
– Danmark: BNP (prel) 3 kv kl 9.00
– SCB: portföljinvesteringar 3 kv kl 9.30
– SCB: BNP 3 kv kl 9.30
– SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 3 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 3 kv kl 10.00
* EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00
* EMU: KPI (prel) november kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 3 kv kl 11.00
– Italien: KPI (prel) november kl 11.00
– Lettland: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Belgien: BNP (def) 3 kv kl 15.00

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalningar kl 12.00

USA: I onsdags skrev jag: ”Så länge inga tecken på en stundande topp grusar vägen mot högre höjder bör vi vara köpare i samband med rekyler men däremot ta det försiktigt att haka på utbrott”. Eftersom börserna i USA var stängda under gårdagen är det mesta av den följande analysen samma som igår. Onsdagen inleddes med skvalpiga rörelser men det syntes inga tecken på att säljarna var på väg att ta över. Stängningen vid 2072,8 var den högsta någonsin och motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Tisdagens kursstapel omfamnar helt gårdagens vilket innebär att vi på fyra dagar har två insidesstaplar. Även om det var väntat med små rörelser ser vi en påtagligt avtagande volatilitet och momentum. Det kommer nu bli spännande att se om det är en ny uppladdningsfas eller om de säljsignaler som är på väg att effektueras kommer att leda till en rekyl, som vi ska vara köpare i när vi ser tecken på att köparna åter suger upp säljtrycket.

Volymen i onsdags var lägre än i tisdags och 3 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

272 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus i onsdags medan 9 stängde på oförändrat och 219 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer i onsdags blev teknologi och telekom. Sämst gick åter energi och basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i onsdags. Apple vände återigen upp och steg med 1,2 procent för att stänga vid $119,0. Google vände ner marginellt och backade 0,1 procent till $540,4. Twitter vände upp och steg med hela 3,4procent för att till slut stänga vid $41,1 medan den sociala kollegan Facebook steg med hela 2,6 procent till $77,6.

Asien: När detta skrivs (kl 5:20) är det mestadels uppgångarpå börserna i de asiatiska tidszonerna. Den japanska yenen har vänt ner mot den nordamerikanska dollarn vilket får Nikkei att stiga.

Nikkei: +1,2%
Kospi: -0,2%
Shanghai: +0,6%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,2%
Bombay: +1,1%
All Ordinaries: -1,5%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar