Skvalpig inledning med något negativa förtecken

Försäljningen av befintliga hem i USA kom in positivt men inte riktigt lika bra som analytikerna förväntade sig. Förhandlingarna om Greklands skuldnedskrivning fortsatte och rykten florerar som tyder på avskrivningar uppemot 65-70 procent. EU-länderna diskuterade under fredagen hårdare sanktioner mot Iran. Obligationsräntorna steg generellt under dagenoch euron stärktes mot dollarn.

Efter en inledande uppgång på Stockholmsbörsen till motståndet kring 1040 på OMXS30 kom säljarna tillbaks och pressade ner indexet till 1030-nivån. Vi bjöds inte på någon lägre nivå efter klockan 10:00 och inte heller tog öppningsnivån ut. Det blev därför förväntade små och skvalpiga rörelser resten av dagen. Stängningen på 1033,3 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent. DN

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (-0,7%), Eric B (+1,0%) och HM B (+0,2%).

Sämsta sektorer i fredags blev energi och verkstad som föll med 2,2 respektive 0,9 procent. Bäst gick IT och detaljhandel som steg med 0,8 respektive 0,6 procent.

Enligt tidningen Börsveckan ska man köpa ABB, Alfa Laval, Scania, Volvo och SKF. Jag tror, förutsatt att börsklimatet håller sig positivt att det är en bra analys. De år det varit en negativ långsiktig trend och både december och januari utvecklats positivt har det varit mycket lönsamt att gå lång i cykliska aktier och detaljhandel.

Dow Jones drogs upp av rapporterande Microsoft och Intel men teknikintensiva Nasdaq utvecklades sämst av de tre börsindexen. S&P 500 noteras för tillfället med hårt spänd gummisnodd på överköpta nivåer och hade det inte varit för den stundande månadseffekten hade jag varit helt säker på att en rekyl var i antågande.

OMXS30 effektuerade en bearish dark cloud cover i fredags och om veckan inleds med en dagsstängning lägre än 1030 bekräftas signalen. Jag bevakar framförallt 1015 och 1010 som kritiska nivåer där säljarna kommer att försöka sig på en attack.

Min bloggranne Flute-Tankar går igenom börsläget för OMXS30 i ett utmärkt inlägg.

Andreas Cervenka (en av mina absoluta favoriter) betraktar idag en annorlunda typ av rånare, de bär inte rånarluva utan kostymer. e24

Christer Gardell är naturligtvis livrädd för att euron ska krascha och hans uttalande att ”oron för eurons kollaps är naiv”, ska inte tolkas på något annat sätt än att han är livrädd för sina egna placeringar. Christer Gardell uttalar sig i princip alltid i egen sak.  e24, SVD
Det var väl iofs väntat att Juholt skulle avgå, det var väl snarare tiden som var oklar. Nu tar Carin Jämtin tillfälligt över rodret för den kapsejsande socialdemokratiska skutan. VU håller ständiga krismöten om ledarfrågan, men de borde kanske omvärdera sin politik och inse att det samhälle de själva varit med och skapat som de vill ändra från grunden kanske inte korrelerar med gemene mans uppfattning.

 

De flesta kinesiska börserna håller stängt för att fira nyår idag.

Inga svenska rapporter idag men väl en del utländska efter USA-börsernas stängning:
– ST-Ericsson (kl 22.30), Stmicroelectronics (efter börsstängning), Texas Instruments (kl 22.30)

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: företagens konfidensindikator januari kl 8.45
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) januari kl 16.00

Försäljningen av befintliga hus i USA nådde en ny 11-månaders högsta i december och det var färre antal objekt till salu än det varit på sju år. IBM, Microsoft och Intel, som samtliga rapporterade bättre än väntat efter stängningen på torsdagen steg med 4,4, 5,7 respektive 2,9 procent och lyfte DJIA. Varken Google eller American Express levde inte upp till förväntningarna och aktierna föll 8,4 respektive 1,8 procent.

Efter en inledande nedgång vände S&P 500-indexet upp vid halvtid och lyckades med nöd och näppe stänga med näsan ovanför vattenytan. Stängningen på 1315,4 motsvarade en marginell uppgång på 0,1 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 4,6 procent och teknikintensiva Nasdaq Composite noterar en uppgång på 6,9 procent. S&P 500 har stigit 19 av de senaste 24 dagarna. 233 aktier steg och 267 stängde på minus under fredagen. Totalt omsattes 4,9 miljarder aktier vilket var 70 procent högre än snittet (inte relevant eftersom det var optionslösen i fredags). DN, SVD, AFV

På valutamarknaden noterades euron till 1:294 mot dollarn och på obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen upp 5 punkter till 2,03 procent.

Många börser i asien håller stängt för att fira det kinesiska nyåret. Japanska Nikkei ligger och skvalpar kring nollstrecket. I Australien backar All Ordinaries med 0,4 procent. DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar