Skakig inledning på veckan viktiga stöd utmanas

Allt fokus var i fredags inställt på EU-toppmötet. Efter Storbritanniens motstånd mot ändringar i EU-fördraget inriktades arbetet på att uppnå en överenskommelse mellan euroländerna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel hävdade att ett genombrott för en sådan stabilitetsunion uppnåtts, men frågan är väl snarare vad hon kunde säga… Resultatet av EU-toppmötet blev att budgetreglerna ska skärpas. Den europeiska räddningsfonden ESM ska utökas med 200 miljarder euro som ska kanaliseras via IMF. De amerikanska konsumenternas förtroende för framtiden steg till 67,7 från tidigare 65,8, vielkt var bättre än väntat. Den amerikanska marknaden har dessutom utvecklats betydligt starkare än de europeiska under det senaste året. DN

Efter en inledande nedgång på Stockholmsbörsen i fredags kom köparna tillbaks vid 946 redan efter någon minut, nivån blev dessutom den lägsta under fredagen. Den högre botten som bildades strax innan klockan 11:00 höll resten av dagen. även om den utmanades vid ytterligare två tillfällen under eftermiddagen. Stäningen vid 963,3 motsvarade en uppgång på 0,7 procent. Förra veckan stängde därmed svagt nedåt med 1,2 procent efter tvära kast åt bägge håll. Hittills i år har Stockholmsbörsen fallit med 16,6 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 39 och 25 föll. Bäst gick cykliska- och finansrelaterade aktier. Omsättningen var lägre än både onsdagens och torsdagen men uppgick till 13,4 miljarder kronor som låg i linje med snittet.

Högst omsatta aktier i fredags var i nämnd ordning: Ericsson B (-3,1%), Volvo B (+1,1%) och HM B (+0,7%).

Bästa sektorer i fredags var råvaror, verkstad och finans som alla steg mellan 1-2 procent. Sämst gick IT (tyngt av Ericsson), energi och detaljhandel.

Bästa sektor för veckan som helhet och den enda av de jag bevakar som stängde på plus var kontradefensiva detaljhandel. Sämst utveckling blev det för energi, IT och sällanköpsvaror.

Även om fredagen upplevdes positivt är det viktigt att komma ihåg att det är fortsatt osäkert och informationsstyrt. När det är osäkert bör man dansa med mindre steg än normalt och hålla sig nära nödutgången. För OMXS30:s del var det positivt med en stängning ovanför torsdagens, men svansen på ovansidan av kursstapeln som innebar att stängningen skedde under 50%-nivån av torsdagens kursstapel tynger den negativa vågskålen när veckan inleds.

Oroliga letter tömmer Swedbanks bankomater i Lettland. Enligt Swedbank är ryktena grundlösa och nu arbetar de svenska bankerna med lettiska myndigheter för att få stopp på dem. Cornucopia, DN, SVD. AFV

Rune Andersson och Mellby Gård aviserar att han troligen kommer att öka innehavet i Kapp-Ahl. Han brukar inte ha fel och det kan vara läge att bevaka aktien inför en eventuell börsuppgång.

Carl-Henric Svanberg tar över ordförandeklubban i Volvo. e24, VA

Kan det vara passande för opinionssiffrorna att säga att Sverige bör hållas utanför eurosamarbetet? Ja, Juholt är övertygad om att det är det mest populistiska att säga och det har vi fått läsa i snart sagt varje tidning under helgen. Juholt gör vad han kan för att göra skäl för ”Social Populism” eller vad det var för ideologi han säger sig företräda.

Sandvik håller extra bolagsstämma idag.

Elekta håller kapitalmarknadsdag i eftermiddag och man bör avvakta med aktivitet i aktien.

Håll koll på följande tider:
– Tyskland: grossistpriser november kl 8.00
– Danmark: KPI november kl 9.00
– SEB: boprisindikator december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

Resultatet av EU-toppmötet blev att budgetreglerna ska skärpas. Den europeiska räddningsfonden ESM ska utökas med 200 miljarder euro som ska kanaliseras via IMF. De amerikanska konsumenternas förtroende för framtiden steg till 67,7 från tidigare 65,8, vielkt var bättre än väntat. Den amerikanska marknaden har dessutom utvecklats betydligt starkare än de europeiska under det senaste året.

Efter en trevande och skvalpig inledning vände de amerikanska börserna upp och stängde till slut nära dagshögsta. Det var den andra veckan i rad med stigande börser. S&P 500 stängde på 1255,2 vilket motsvarade en uppgång med 1,7 procent. Alla sektorer stängde på plus på Wall Street i fredags, bäst gick finans- och industrisektorn som var torsdagens förlorare. 411 av de 500 aktier som ingår på S&P 500-indexet stängde på plus medan 82 stängde rött.

General Electric, JP Morgan, Caterpillar och Boeing steg alla mer än 3 procent.

I Asien stiger börserna i spåren på fredagen börsuppgångar på de europeiska och amerikanska börserna. De amerikanska konsumentförtroendesiffrorna i fredags eldar på riskaptiten som dessvärre kan bli kortvarig. Det är aldrig bra med överreaktioner, det kan lätt bli platt fall och då är det av erfarenhet inte långt till säljknappen. Samsung steg med hela
2,9-procent när börsveckan inleds. Enligt rapporter i japansk press kommer Olympus att presentera ett ”rent bokslut” och aktien steg 7,8 procent i Tokyo. De kinesiska börserna vänder ner nu på morgonen efter dålig statistik. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar