Sjunde röda året sedan år 2000

sammanfattningNEW YORK: STADIGT HÖGRE MED OLJEUPPGÅNG I RYGGEN, S&P500 +1,1%

STOCKHOLM (Direkt) Stärkta av en ordentlig uppåtrekyl i oljepriserna steg de amerikanska börserna i tisdagens mellandagstunna handel. S&P 500 vände med det återigen till plus för året.

Vid stängning hade Dow Jones stigit 1,1 procent till nivån 17.721, medan Nasdaq var upp 1,3 procent vid 5.108. S&P 500 noterades samtidigt 1,1 procent högre till 2.078.

Omkring 580 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.370 miljoner på Nasdaq, och volymerna var därmed runt 30 procent lägre än genomsnittet för de senaste 100 dagarna.

USA-börserna stängde måndagens handel på minus, men efter en återhämtning under andra halvan av session hade stora delar av dagens nedgångar vid det laget hämtats hem.

”Jag tror dagens prisreaktion är en uppföljning på gårdagens lunchrally upp från lägstanivåerna. De flesta handlarna fokuserar bara på att komma till torsdag för att vända blad och börja fokusera på 2016 nästa måndag”, sade Michael James, ansvarig för aktiehandeln hos Wedbush Securities i Los Angeles, till Bloomberg News.

På råvarumarknaden rekylerade oljepriserna upp runt 3 procent, och tog med det igen nästan hela måndagens ras. Trots det hörde energi till dagens sämre presterande sektorer. I stället var det läkemedel och framförallt teknikbolag som anförde utvecklingen.

Till vinnarna hörde Apple och Googles moderbolag Alphabet, som steg 1,8 respektive 1,9 procent, och Amazon som klättrade 2,8 procent till den högsta kursnivån någonsin.

På bolagsfronten var också bildelskedjan Pep Boys i fokus, sedan budstriden mellan japanska Bridgestone och aktivistinvesteraren Carl Icahn gått vidare med ett nytt och högre bud från den senare på måndagskvällen. Aktien steg dryga 9 procent till 18:94 dollar, klart över Icahns senaste budkurs på 18:50 dollar.

Ett annat av Carl Icahns intressebolag, Freeport-McMoran, klättrade drygt 2 procent efter att bolagets styrelseordförande James Moffett meddelat att han lämnar sin post.

Bland lite mindre bolag rusade Triumph 19 procent, efter att bolaget utnämnt Daniel Crowley till ny vd. En flera månader lång jakt på en ny chef för bolaget, som tillverkar komponenter till flygplansindustrin, var därmed till ända.

På amerikansk makronivå visade sig handelsbalansen för varor preliminärt ha uppgått till -60,5 miljarder dollar, i linje med förväntningarna, medan husprisindex steg 5,5 procent i oktober, också det ungefär som väntat. De amerikanska hushållens konsumentindikator steg samtidigt mer än marknaden förmodat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var upp 8 punkter till 2,31 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Historiskt är den 19:e börsdagen i december sämre än den 20:e vilket även måndagens stängning ovanför onsdagens marubozulinje vid 1430 tyder på. Tekniskt och statistiskt talar mer för en uppgång under tisdagen än motsatsen.”

Tisdagen inleddes upp och köparna höll i taktpinnen större delen av dagen även om 10:30 blev en tillfällig topp som dock var högre än första timmens box vilket ger en positiv edge för dagen. Stängningen vid 1453 motsvarade en uppgång med 1,3 procent och en en positiv call utvecklades dagen till den andra äkta marubozun på tre dagar.

Indexet noteras fortfarande mellan både 8- och 20-dagars medeltal men om det innebär en uppladdning för en rörelse uppåt eller nedåt är än så länge för tidigt att sia om. Det är naturligtvis positivt att vändningsnivån förra veckan var högre än veckan innan men nu krävs att 1460-nivån tas ut och hålls mer än någon dag för att skapa förutsättningar för att nästa uppgångsfas ska vara inledd.

Volymen igår var högre än i måndags och bara 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket är betydligt högre än under normala mellandagar. Ericsson spelar naturligtvis en avgörande roll för detta.

Totalt steg 65 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår men sedan början av december har endast 41 procent av de 284 aktierna som jag beräknar bredden på stigit. Sedan början av året är det 66 procent av aktierna som noterar uppgångar. Bästa sektorer under tisdagen blev konsumentprodukter och telekom. Den enda sektor som stängde rött var kraftbolagen. Small- och midcap gick sämre än OMXS30 och OMXSPI. Sammanfattningen blir ändå att glaset tolkas halvtomt.
Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Cybaero (extra), Luxonen

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för december

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cybercom: sista dag för handel efter uppköp

EXKLUSIVE UTDELNING
– Smart Energy (första dag för handel utan rätt till utdelning av aktier i Webbster Media Group)

MAKROSTATISTIK
– Spanien: KPI (prel) december kl 9.00
– SCB: AKI för arbetare och tjänstemän privat sektor oktober kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor oktober kl 9.30
– EMU: M3 november kl 10.00
– USA: kontrakterade husköp november kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens svans på nedsidan tolkar jag positivt men redan en punktering av 2042 stärker säljarna. Det vi helst inte vill se är en ny lägre topp än 2077.”

Tisdagen inleddes med ett positivt gap och redan i öppningen togs taket i den kortsiktigt fallande trendkanalen ut. Även om uppgången resten av dagen var måttlig släpptes aldrig säljarna in i matchen. Stängningen skedde nära dagshögsta vid 2078,4 som motsvarade en uppgång med 1,1 procent vilket innebär att pivottoppen för två veckor sedan tagits ut, nu ska den helst inte punkteras de närmaste dagarna. Som jag nämnt många gånger har inget år som slutar på 5 någonsin stängt på minus (SP500) men i år kan det bli den minsta uppgången någonsin. Hittills noterar indexet en marginell uppgång med 1,0 procent.

Kursen noteras åter över både de korta- och medellånga sentimentsnivåerna men det saknas inte utmaningar på ovansidan.

Nu möter en hel del motstånd på vägen upp mot ATH-nivån vid 2135 och det vi helst inte vill se är att 2077 punkteras idag eller på måndag.
Volymen igår var något högre än i måndags men naturligtvis betydligt lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men högre än mellandagarna ifjol.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i lite mer än 60 procent av fallen men de två senaste åren har kursen fallit denn period.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick teknologi och hälsovård. 450 av aktierna i SP500-indexet steg igår och 3 av de 4 IT-bolagen likaså. Bland IT-bolagen var det bara Twitter som backade medan de övriga tre noterade uppgångar mellan 1-2 procent. VIX föll med 4,9 procent till 16,1 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2175 och 1980 den närmaste månaden. Glaset tolkas åtminstone tillfälligt betydligt mer halvfullt i USA än i Europa.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar