Seg och överlappande uppgång

NEW YORK: STEG MED BANK, STARK JOBBRAPPORT HJÄLPTE, S&P +0,7

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde fredagshandeln på plus vid dagshögsta. Planer på tillbakarullade regleringar hjälpte bankaktier medan en stark jobbrapport hjälpte den breda aktiemarknaden.

Dow Jones stängde upp 0,9 procent på 20.071 medan S&P 500 ökade 0,7 procent till 2.297 och Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 5.667.

Det tillkom 227.000 nya jobb i USA i januari, den största ökningen på fyra månader och över 197.000 som nämnts som en acceptabel nivå. Arbetslösheten ökade dock till 4,8 procent, från 4,7 procent i december. Den genomsnittliga timlönen steg 0,1 procent i januari. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,3 procent. I årstakt steg lönerna med 2,5 procent, väntat 2,8 procent.

”Arbetsmarknaden är fortfarande inte tillräckligt stram för att vi ska bli fullt upprymda, saker och ting ser dock ut att förbättras. Vi måste bara ha tålamod med löneökningarna”, sade Peter Andersen, chefsinvesterare vid Fiduciary Trust, till Marketwatch.

Finans var den bäst presterande sektorn inom S&P500 efter att Donald Trump beordrat en översyn av Dodd Frank-lagen samt stoppar Obama-administrationens förvaltarregel vilket totalt minskar regleringarna för banker. Bland de enskilda namnen steg Bank of America och JP Morgan kring 3 procent vardera.

Vidare steg Macys 7 procent på ett rykte om att detaljhandlaren Hudson Bay för tidiga samtal om att köpa det krisdrabbade amerikanska varuhuset.

På rapportfronten sjönk Amazon drygt 3 procent efter att näthandelsjättens försäljning underskridit förväntningarna i det fjärde kvartalet. Vidare kommunicerade bolaget att försäljningen under årets första kvartal kan komma att missa analytikernas estimat.

Acadia Pharma ökade 3,9 procent på rykten om att Astra Zeneca är intresserat av att köpa bolaget som har ett marknadsvärde om 4,4 miljarder dollar. Även Pfizer kan vara intresserat av bolaget och dess huvudprodukt Nuplazid, mot psykoser vid Parkinsons sjukdom.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,46 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi har nu fått en bekräftad rekyl och inväntar en positiv fortsättningsformation. Fram till dess sitter vi lämpligtvis på händerna.”

Den gångna veckan inleddes med en bullish piercing line som bekräftades i tisdags och avslutades med den högsta dagsstängningen sedan den 19 augusti 2015. Totalt steg OMXS30 föregående vecka med 1,2 procent vilket innebär att uppgången hittills i år skrivs till 2,6 procent.

I veckografen var det tredje veckan i rad med stängningar i de övre delarna av veckostaplarna. Om 1564 tas ut och hålls mer än någon dag är det positivt för fortsättningen men om de korta medelvärdena punkteras med tilltagande volym ska vi göra oss beredda på en rekyl. Det som eventuellt kan vara något bekymrande är att de senaste dagarnas kursstaplar, trots positiva bokslut och bättre jobbsiffror än väntat i USA, varit relativt små och fjuttiga.

Desto positivare tycker jag dock volymen är som de senaste fyra dagarna, som alla varit uppgångsdagar, har noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Hexagon (kl 8.00), Svedbergs (kl 9.00)

FIRST NORTH
– Akelius (kl 7.30), Unlimited Travel (kl 13.00), Copperstone Resources (ändrat datum från 19/2)

AKTIETORGET
– Crowdsoft Technology, New Equity Venture (ändrat datum från 9/2)

ÖVRIGA NORDEN
– Aker BP (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Japan Tobacco (kl 7.00), Ryanair

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Hexagon: rapportpresentation kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för januari kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i januari från LMC Automotive
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cantargia: anmälningstid i nyemission avslutas
– CLS: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 20/2)
– Combigene: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 20/2)
– Menucard: första dag för handel på Aktietorget, ändrat datum (tidigare 23/1).
– Recyctec: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– VBG: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Kina: inköpschefsindex (Caixin) tjänster januari kl 2.45
* Tyskland: industriorder december kl 8.00
– Tyskland: VDMA maskinorder december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag är positiv till utbrottet hos SP500 så länge inte indexet etablerar sig under golvet i den stigande långsiktiga kanalen är rekyler bra lägen att kliva på för uppgång. Motstånd möter bla i form av den övre begränsningen hos den stigande kilen vid 2315 och därefter taket i den långsiktigt positiva trendkanalen som möter upp strax ovanför 2400. Matematiskt och symmetriskt hittar vi första delmålet vid 2310.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång mot 2268 som testades av under måndagen och tisdagen men det var först i samband med veckoavslutningen som vi bjöds på en tydlig dagsstapel. I veckografen utvecklades en hammerliknande fortsättningsformation och vi bjöds på den femte raka stängningen i den övre delen. Totalt sammanfattas dock förra veckans uppgång till måttliga 0,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,6 procent. Fredagens stängning var den nästa högsta dagsstängningen historiskt och det är nu inte så långt upp till ATH-nivån kring 2301.

Kursen befinner sig nu bara 1,0 procent under den övre begränsningen hos den stigande kilen. Det ska bli spännande att se vi precis som vid tidigare tillfällen sedan april kommer få en rekyl när nivån närmar sig. Så länge vi inte bjuds på en negativ candlesticksformation navigerar jag vidare norrut med siktet inställt på i första hand 2320-nivån.

Volymen den gångna veckan var den högsta veckovolymen sedan andra veckan i december och volymbalansen utmanar åter topparna från sluet av förra året.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar