Sämre edge kring viktiga motstånd

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Beskedet om överenskommelsen med Iran angående deras anrikning av uran sätter press på oljepriset men borde placeras i den positiva vågskålen för börsen.

Stockholmsbörsen: Efter den positiva öppningen var det avvaktande och indexet pendlade mellan 1304 och 1302 fram till strax innan stängningen då köparna tog ut årshögstanivån. Stängningen 1306,0 motsvarade en uppgång med 0,6 procent och var den högsta dagsstängningen sedan den 16 juli, som var den högsta nivån sedan den 14 september år 2000.

De senaste tre dagarna har varit mycket positiva och inleddes med ett omslag kring golvet i kilen som följdes upp av två dagar med pattern gap och stängningar kring dagshögsta.

Tekniskt ser det alltså bra ut även om det naturligtiv finns en del varningssignaler. Så länge inte den stigande kilen punkteras ska vi befinna oss bland köparna. Tajmingen för entré är däremot inte den bästa då den negativa divergensen och den hårt spända gummisnodden varnar för att isen börjar bli tunn.

Omsättningen igår var lägre än i fredags och uppgick inte till mer än 8,7 miljarder kronor vilket var 26 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentserviceprodukter och verkstad. Sämsta sektorer blev oljebolagen och teknologi.

Totalt steg 270 aktier igår medan 220 stängde ner och 70 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 623 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 502 miljoner kronor och sedan Hennes& Mauritz med totalt 458 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Swedish Match (+1,6%) följt av Alfa Laval (+1,5%) och MTG B (+1,5%). Sämst gick AstraZeneca (-0,7%), Nokia (-0,6%) följt av Lundin Petroleum (-0,4%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Bolagsrapporter idag:
– Golden Ocean, Hewlett Packard

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Metso håller kapitalmarknadsdag
– Chr Hansen (stämma), Fingerprint Cards (extra stämma)
– Media: reviderad prognos 2013-2014 från IRM
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Axichem: sista dag för handel på Aktietorget inför flytt till First North
– Genovis: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Mineral Invest: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: portföljinvesteringar 3 kv kl 9.30
– SCB: PPI oktober kl 9.30
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september kl 15.00
– USA: FHFA husprisindex september kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Veckan inleddes med en initial uppgång för att testa av 1808-nivån som stod pall. Fram till en timme före stängning pendlade indexet bara fyra punkter från den nivån. På slutet kallade husse hem hunden men det är trots allt positivt att 1800-nivån stod pall. Stängningskursen vid 1802,7 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel var en negativ reversalformation men stängningen var ovanför fredagens sentimentsnivå.

Gårdagens volym var marginellt lägre än i fredags och 5 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus igår var hälsovård med en uppgång med 0,3 procent. Sämsta sektorer blev däremot energi och basråvaror.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer föll under fredagen. Apple vände upp med 1,1 procent till $523,7. Även Google föll med måttliga 1,4 procent för att stänga på $1045,9. Nyintroducerade Twitter fortsatte fredagens nedgång och föll med ytterligare 4,8 procent till $39,0 medan den sociala kollegan Facebook backade ytterligare 3,0 procent för att till slut stänga vid $44,8.

Asien: Idag på morgonen är det mestadels svagt stigande kurser på de asiatiska börserna efter att ha inlett i rött. Även idag går japanska Nikkei emot strömmen men idag genom att falla med 0,6 procent när resten av börserna vänt upp. För tillfället är riskaptiten god, kanske för god och en rekyl vore hälsosam för att kyla av den svagt överhettade uppgången.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar