Säljarna visade igår att de inte är uträknade

sammanfattningNEW YORK: RALLY I OLJEPRISET HÖLL BÖRSERNA UPPE, S&P-0,2%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street noterades de stora aktieindexen för små nedgångar. En rusning på nära 5 procent i oljepriset gjorde energibolagen till torsdagens överlägsna vinnare.

Dow Jones Industrials tappade 0,3 procent till nivån 18.478. S&P 500 stängde 0,2 lägre på nivå 2.181. Nasdaq avslutade dagen 0,5 procent lägre till 5.259.

Omsättningen på NYSE var drygt 12 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt 8 procent över 20-dagarssnittet.

De amerikanska oljelagren rapporterades in ordentligt mycket lägre än väntat. Enligt analytiker som Bloomberg talat med förklaras lagerminskningen helt med utebliven import, då stormar i Mexikanska Gulfen förhindrar leveranserna.

Priset på WTI-olja steg 4,6 procent och energisektorn i S&P 500 steg 1,7 procent.

Störst uppgång av energibolagen noterades Chesapeake Energy för, som ökade nära 14 procent. Bolaget har höjt sina produktionsprognoser och meddelat att man genom effektiviseringar nu producerar lika mycket som man tidigare gjorde till en tiondel av kostnaden.

Apache Corporation som på onsdagen rapporterade en stor fyndighet i Texas steg 7 procent, efter onsdagens uppgång om 9 procent.

IT var en av de sektorer som utvecklades sämst.

Apples omtalade produktpresentation på onsdagen var inget som aktiemarknaden jublade över på torsdagen. Apples aktie stängde 2,6 procent lägre.

Även IBM och Cisco tyngde IT-sektorn med nedgångar på 1,6 respektive 1 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 7 punkter högre till 1,61 procent.


 

Stockholmsbörsen: Inför onsdagen skrev jag: ”Vi bjöds igår på en negativ omslagsformation som vi ska ta på allvar.”

Torsdagen inleddes trevande och första timmens rangen markerades mellan 1438 och 1443. Strax innan 15:00 punkterades nivån med kraft och kursen föll från 14:40 till 15:10 med 0,9 procent och markerade då dagslägsta kring 1430,5 (stödet från 14 mars). Stängningen vid 1440 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

I den positiva vågskålen tolkar jag gårdagens candle som en positiv reversal men å andra sidan visade säljarna igår att de har kraft att trycka ner kursen från nuvarande nivå. Än så länge är det en hel del osäkerhet kring utbrottet av 1432-nivån och om nivån punkteras med kraft utan att omgående återtas är det ganska stor risk att det kommer att trigga ytterligare säljtryck. om det istället visar sig att expansionen sker norrut utan att 1432 punkteras talar allt mer för att vi går mot en långsiktigt stigande trend som kommer att bli spännande att följa.

Den långa trenden som jag definierar genom lutningen på MA-200 är nedåtriktad men samtidigt stängde augusti månad över årsmedelvärdet som nu även följts upp av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras till -0,1 och vi ska vara försiktiga med att navigera för uppgång på längre sikt, än. Det är enligt mitt synsätt fortsatt jämviktspendling som råder och risken för bakslag i den för tillfället stigande medellånga trenden är stor.

Volymen igår var högre än onsdags och 8 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Cereno Scentific (extra)

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI, PPI augusti kl 3.30
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans juli kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
– Norge: KPI augusti kl 10.00
– BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
– Storbritannien: byggproduktion juli kl 10.30
– USA: grossistlager juli kl 16.00
– Kina: utländska direktinvesteringar augusti

POLITIK
– Eurogrupp: möte i Bratislava kl 9.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Martin Flodén håller ett anförande om det senaste räntebeslutet vid Deutsche Bank-event i London kl 8.00
– RB: resultat köpauktion realobligationer kl 10.10
– Riksbanken: annonserar köpauktion stats- realobligationer kl 16.20
– Sydkorea: räntebesked


 

USA-börsen: Inför onsdagen skrev jag: ”Kursen är fångad i en kortsiktig tradingrange mellan 2194 och 2048. Ett utbrott uppåt ger signal om fortsatt uppgång medan en punktering innebär att sannolikheten för en rekyl har ökat.”

Torsdagen inleddes ner och testade första timmen av 2177,5 som förblev dagslägsta. Efter någon timmes handel hade öppningsgapet täppts till och 2185 testades som sedan skulle visa sig bli dagshögsta. Stängningen vid 2181,3 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Indexet har nu konsoliderat i ungefär 8 veckor och vi får förflytta oss tillbaks till mitten av juli 2014 för att hitta lika små kursstaplar (i snitt). Även om vi studerar bredden mellan bollingerbanden är det extremt låg volla just nu. Det är mycket som talar för att indexet laddar för en större rörelse men som vanligt har vi inte en aning om expansionen kommer att ske upp- eller ner. Det vi däremot med stor sannolikhet vet är att efter ett lågvollatilt läge tilltar vollan.

Volymen igår var något högre än i onsdags men 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev energi och kraftbolag. De amerikanska oljelagren rapporterades in ordentligt mycket lägre än väntat. Sämst gick cykliska bolag och teknologi (IT). Apples aktie stängde 2,6 procent lägre och både IBM och Cisco tyngde IT-sektorn med nedgångar på 1,6 respektive 1 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar