Säljarna dominerar så länge 1522 är intakt

sammanfattningNEW YORK: DÄMPAD RISKVILJA I SLUTET, NETFLIX NED, S&P 500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna inledde torsdagen tydligt på plus i spåren av stängda aktiemarknader i Kina och ett duvaktigt ECB.

Mot slutet av sessionen började dock fokus skiftas mot fredagens officiella jobbsiffra samt den annalkande långhelgen vilket lockade fram säljarna och indexen stängde kring nollan.

Dow Jones hade vid stängning stigit 0,1 procent till 16.373, medan Nasdaq backade 0,3 procent till nivån 4.733. S&P 500 var oförändrat vid 1.951.

Omkring 835 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

Bidragande till den tidiga optimismen på Wall Street var eftermiddagens besked från ECB om att höja andelsgränsen i det pågående QE-programmet till 33 procent av utestående volym, från 25 procent tidigare vilket inte räckte hela vägen in i mål.

”Vi ser viss försiktighet, inte bara på grund av jobbrapporten utan också för att vi närmar oss en långhelg. Draghi gav lyft initialt men nu väntar folk på fredagen, helt klart”, sade Tim Ghriskey, fondförvaltare på Solaris Asset Management, till Bloomberg News.

På aktiefronten var det lite blandat men telekommunikation var bäst presterande med aktier som Verizon och AT&T som plussade cirka 0,5 procent vardera.

Vidare var det ganska svängigt i tekniksektorn som stängde på minus vilket specifikt tyngde Nasdaq-index. Apple backade nästan 2 procent och Netflix var ned 4 procent vilket betyder fem minusdagar i följd för streamimgbolaget.

Enligt Bloomberg News finns det en oro i investerarledet att konkurrensen från Apple, Google och Amazon inom området tv-streaming kommer hårdna.

Längst ned inom S&P 500 placerade sig Joy Global med ett ras på 15 procent. Bolaget, som bland annat konkurrerar med Atlas Copco och Sandvik, missade förhandstipsen avseende vinst.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 2,16 procent.

Stockholmsbörsen igår: I tisdags morse skrev jag: ”De senaste dagarnas kursstaplar har stängt i de övre delarna men de är små, överlappande och signalerar osäkerhet när 1500-1522 närmar sig.”

Efter den hopdragning som onsdagen innebar öppnade OMXS30 upp med ett gap igår och fortsatte upp till gapmotståndet vid 1489 men med bränsle av ECB:s fortsatta stöd och en viss lättnad över att både Sverige och ECB lämnade räntan oförändrad. Torsdagens högsta vid 1507 markerades strax innan stängningen som noterades vid 1500,2 som motsvarade en uppgång med hela 2 procent.

Gårdagens positiva öppningsgap och stängningen högt upp i kursstapeln är naturligtvis positivt men det är först nu som prövningarna närmar sig när först golvet i den tidigare tradingrangen vid 1507, tillika gårdagens högsta och gapet mellan 1516-1534 närmar sig.

Volymen igår var högre än i onsdags och 5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den kommande veckan har historiskt fallit i något fler fall än den stigit och vi vet även att september tillhör börsårets sämsta månad.

Bästa sektor under gårdagens blev basråvaror och teknik. Sämst och den enda som stängde på minus var kraftbolag. Bäst av aktierna inom OMXS30 gick Boliden, Assa Abloy och Kinnevik. Sämst och den enda som stängde på minus var Sandvik.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Nordea, Sandvik och Atlas Copco 416 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 162 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– Medirätt (ändrat datum från 28/8)

STÄMMOR
– Saniona (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i augusti från LMC Automotive

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Promikbook: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/9)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Börserna i Kina har helgstängt

MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP 2 kv kl 8.00
– Tyskland: industriorder juli kl 8.00
– Frankrike: konsumenternas förväntningar augusti kl 8.45
– SCB: industriproduktion juli kl 9.30
– SCB: industriorder juli kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion juli kl 9.30
– SCB: restaurangindex juli kl 9.30
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
* USA: sysselsättning augusti kl 14.30

CENTRALBANKER
– RB: resultat obligationsköp kl 10.10

MAKRO ÖVRIGT
– G20: finansministrar och centralbankschefer möts i Ankara

ÖVRIGT

– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Inför tisdagen skrev jag: ”Punkteringen av fredagens lägsta och vändningen ner exakt vid den fallande motståndslinjen, placerar jag som ytterligare en pusselbit i den negativa vågskålen.”

Torsdagen öppnades upp med ett gap till 1951 och uppgången fortsatte mot 1975 som noterades efter någon timmes handel. Det blev dagens högsta notering. Kursen vände ner och stängde till slut vid 1951,1 som motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel blev en doji med en stängning i den nedre delen av kursstapeln och hade utseendet av en bearish doji star.

Volymen igår var något lägre än i onsdags men 5 procent över det dagliga snittet för de senaste två månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX fortsätter hålla sig kvar mellan 25/30-nivån som historiskt har benämnts som den nivå där nervositeten tilltar markant. Placerarkollektivet har nästan glömt vad en kraftigt tilltagande volla har för effekt och det finns risk för påtagliga smittoeffekter nu när många index samtidigt stänger under sina årsmedelvärden.

Bästa sektorer igår blev defensiva telekom och basråvaror. Sämst och de enda sektorer som stängde på rött blev hälsovård och teknik.

352 aktier steg igår på SP500 medan 120 stängde rött. Endast en av fyra IT/sociala-aktier som jag studerar för att bedöma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Twitter fortsatte upp med 1,7 procent medan Facebook backade med 2,0 procent.

Asien: Nedgångarna i Asien fortsätter efter en mindre anhämtningspaus och den kinesiska valutan stiger för första gången sedan den senaste devalveringen. Kina håller stängt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar