Säljarna dominerar dagens börs – väntan på USA

omsattning46Den positiva öppningen varade inte mer än tio minuter innan säljarna åter tog över tillställningen. Nervositeten och osäkerheten tilltar på börsen. Ericsson och bank återfinns åter bland förlorarna.

Dubaibörsen faller tungt efter att ha varit stängd sedan efter att lånekrisen blev känd i förra veckan.

I nedanstående enkät kan du säga din mening om Dubai…[poll id=”23″]

I fredagens tidningar och nyhetsbyråer liknades Dubai vid ”kallt kaffe” och blåste tidigt faran över, kanske lite för tidigt, vem vet. I samma tidningar läser vi nu att Grekland kan vara nästa land som ställer in betalningarna. Oavsett om det bara är ett och annat rött skott bland alla gröna skott kan vi konstatera att det gäller att vara försiktig.

OMXS30 backar när detta skrivs 1,2 procent (13:23) och omsättningen uppgår till 5,6 miljarder kronor. Väntan på Chicago-siffran har fått rörelserna och omsättningen att stanna av. Säljarna har dominerat i 89 procent av alla affärer. Nu väntar alla på USA.

omxs30real87Ericsson är börsens mest omsatta aktie och tillika den

sektorer134

som sätter mest press nedåt. När detta skrivs (13.24) skrivs nedgången till 2,6 procent och noteringen 66,65 kronor. Boliden fortsätter nedåt efter fredagens uppgång och backar 3,0 procent.

 

 ”IQ-reserven bland de rödgröna axelmakterna föreslår nu att en aktieutdelning på 5 miljarder skall tas ut från Vattenfall för att skapa en riskkapitalfond, enligt en artikel i Dagens Industri (som jag inte länkar till). Pengarna skall enligt uppgift användas till att stötta små och medelstora företag inom miljöteknikområdet. Skall Maria Wetterstrand och Mona Sahlin tillsammans bestämma vilken typ av miljösatsningar som skall göras är jag ytterst tveksam till denna tvångsskatt, det är bara en ny variant av Rudolf Meidners löntagarfonder. Nu i en mer populistisk form, det är ju inte så lite populistiskt att ”ta pengar från syndiga Vattenfall”. Skall fler vansinniga och storskaliga vindkraftparker byggas, fler bilar tankas med mat, elbilar som kommer att förbruka ännu mer energi (totalt), ännu mer och okritiska satsningar på koldioxidutsläppen eller? De populistiska utfallen från Mona och Maria behöver verkligen granskas och inte bara sväljas okritiskt i debatten.”

 
I Aftonbladet läser jag att det är ”En skam för hela Europa” att Schweiz röstat nej för fler minareter. Hela världen skrattar åt Schweiz säger islamolog Jan Hjärpe. Är det verkligen så? Jag tror snarare att det är precis detta som håller på att hända i Sverige. Varför stormar SD fram som ett ånglok och tar röster från (S) och (M) i varje marknadsundersökning? Jag tror att en stor del av detta beror på att de etablerade partierna är rädda för att ta en debatt och tror att enbart ett avståndstagande och utfrysning av (SD) löser allt. De etablerade partierna avfärdar påståenden från Jimmy Åkesson med att det inte finns några undersökningar som stödjer de påstående (SD) kommer med, finns motsatsen? Nämligen undersökningar som visar att han har fel? Det jag syftar på är de uttalanden han gjort om etnisiten i brottsstatistiken. Jag vet inte, bara att det torde vara bättre att visa svart på vitt att (SD) har fel och ta upp en trovärdig debatt, i annat fall riskerar vi att (SD) får tillräckligt med röster för att komma över fyraprocentspärren. Det finns en del rapporter från BRÅ i ärendet och likaså en del artiklar i bla Aftonbladet.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar