Säljarna är inte uträknade

sammanfattningNEW YORK: BREDA UPPGÅNGAR I KRAFTIG UPPSTUDS, S&P+1,5%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street studsade aktiemarknaderna snabbt och kraftfullt tillbaka upp efter fredagens förhållandevis kraftiga nedgång.

Dow Jones Industrials ökade 1,3 procent till nivån 18.324. S&P 500 stängde 1,5 procent högre på nivå 2.159. Nasdaq avslutade dagen 1,7 procent högre till 5.215.

Omsättningen på NYSE var knappt 3 procent över 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 28 procent över 20-dagarssnittet.

Aktiemarknaderna var redan inne i en stigande trend för dagen när Fed-guvernören Lael Brainard pratade ner förväntningarna om en räntehöjning redan i september, varpå uppgången på börsen förstärktes.

I S&P 500-indexet stod telekomsektorn för störst procentuell uppgång, efter att ha stigit 2 procent. IT-sektorn ökade 2 procent med samtliga 67 aktier i sektorn på plus.

I it-sektorn gick hårdvarutillverkarna starkast. Qualcomm noterades 2,9 procent högre, medan Cisco och Texas instrument klättrade cirka 1,9 procent.

Apple har meddelat att de genomför en omstart av sitt utvecklingsprojekt för självkörande bilar, vilken bland annat involverar personalnedskärningar. Aktien steg 2,2 procent.

Läkemedelsbolaget Perrigo steg 7,3 procent, efter att aktivistinvesteraren Starboards köpt aktier motsvarande nära 5 procent av bolaget.

Segmentet gruv- och metallbolag steg 3,5 procent. Gruvbolaget Freeport-McMoran steg nästan 8 procent.

Konsumtionsvaror gick starkt, med uppgångar för exempelvis Procter & Gamble och Coca-Cola på dryga 2 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,67 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den närmaste stödnivån med viss signifikans hittar vi nu kring 1400-1396 och det ska bli spännande att se om vi får ett gap ner till nivån och om köparna vågar kliva på där eller om det bara blir en paus i nedgången.”

Nu vet vi att det blev ett gap ner till exakt 1400 som testades några gånger fram till 10:30 då köparna bestämde sig för att ta tag i situationen. Strax innan 13:00 fick vi ett första utbrott förbi första timmens box men det skulle krävas ytterligare ett försök innan köparna strömmade till och volymen bekräftade att det var dags för ytterligare uppgångar. Köparna höll kvar i taktpinnen och stängningen vid 1417,4 motsvarade en nedgång med 0,6 procent, vilket kan jämföras med den initiala nedgången med 1,9 procent.

Säljsignalen i fredags bekräftades inledningsvis igår. Samtidigt utvecklades måndagen till en hammer men det är ännu lite tidigt att ropa hej. De senaste tre dagarna har präglats av högre volym än snittet samtidigt som den stigande kilen har punkterats.

Volymen igår var högre än i fredags och den högsta sedan den 24 augusti och 9 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Redeye arrangerar bolagspresentationer med Leo Vegas, Hexatronic, Polygien och Neonode kl 10.00-12.00

MAKROSTATISTIK
* Kina: industriproduktion augusti kl 4.00
* Kina: detaljhandel augusti kl 4.00
– Kina: investeringar augusti kl 4.00
– Tyskland: grossistpriser augusti kl 8.00
* Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
– Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
– SCB: KPI augusti kl 9.30
– Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: huspriser juli kl 10.30
* EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
– USA: NFIB småföretagarindex augusti kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 14.55
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

POLITIK
– Riksdagen: riksmötets öppnande kl 14.00

CENTRALBANKER
– Norges Bank: regional nätverksrapport kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar: ”Har inflationsmålet en framtid?”, ingen publicering. kl 13.30
– Riksbanken: Cecilia Skingsley talar: ”Utveckla centralbankers mandat”, bilder publiceras. kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om köparna kommer tillbaks och suger upp säljtrycket inom kort kan vi bjudas på ett ypperligt köpläge men vi behöver se att köparna visar sig först.”

Veckan inleddes med ett gap ner mot stödet kring 2120, som jag skrev om igår, men köparna sög direkt upp säljtrycket och mycket talade redan då för ett rekylgap. Det inledande gapet täpptes till redan första timmen och kursen fortsatte upp för att ta fart ytterligare efter att Fed-guvernören Lael Brainard pratat ner förväntningarna om en räntehöjning redan i september. Stängningen vid 2159, nära dagshögsta innebar en stabil uppgång med 1,5 procent.

Efter fredagens kraftiga distributionsstapel bjöds vi igår på en mycket positiv kursstapel som efter det inledande gapet tog sig upp och förbi marubozulinjen för fredagens candle och på slutet även 2157 som är en mindre vattendelare. Om kursen idag tar ut 2164 bekräftas gårdagens positiva formation men skulle tisdagen stänga under 2150 är de säljarna som fortsatt håller i taktpinnen för de tre senaste dagarna.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Tvärtemot i fredags stängde alla sektorer på plus igår. Bäst gick defensiva hälsovård och ickecykliska konsumentprodukter där IT-sektorn stack ut med en uppgång med hela 2 procent. Läkemedelsbolaget Perrigo steg 7,3 procent och IT-bolaget Qualcomm noterades 2,9 procent högre, medan Cisco och Texas instrument klättrade cirka 1,9 procent. Apple har meddelat att de genomför en omstart av sitt utvecklingsprojekt för självkörande bilar, vilken bland annat involverar personalnedskärningar. Aktien steg 2,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar