SAAB – snubblande nära…

Snubblande nära framgång eller konkurs?

På presskonferensen i Trollhättan idag på förmiddagen träffade företrädare för regeringen anställda på SAAB. De anställda med VD Jan Åke Jonsson i spetsen säger att de ”tror på SAAB”. Problemet är bara att de gjort det i alldeles för många år redan, tron säljer inga bilar.

Förtroendet för både den svenska ledningen och den amerikanska måste väl ändå tangera någon form av bottenformation:
– När ledarna i USA skulle eska pengar flög man lyxjet och hade ingen plan för hur framtiden skulle se ut…
– Nu när ledningen skall be svenska staten om pengar för att ”rädda SAAB i Sverige” står det att läsa i deras affärsplan. SAAB har för avsikt att producera sin feltajmade SUV 9-4X i Mexico, 9-3 Cab skall tillverkas i Österrike, den nya 9-5:an vet man inte var den skall produceras.

Hela planen för att SAAB skall lyckas bygger på att den nya SUV:en 9-4X skall bli en succé vid lanseringen 2011, det känns lite som om historien om feltajmade lanseringar upprepar sig.

Ledningen påstår att det är som ”att snubbla på mållinjen”, det är väl snarare som att köpa köpoptioner och hoppas på att den negativa trenden vänder – klokt nej, men gillar man att gambla kan det vara kul.

SAAB är konkursmässigt och svenska staten har inte pengar eller kompetens att vända detta till en vinstmaskin.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar