Risken för tvära kast har ökat

sammanfattningNEW YORK: BREDA UPPGÅNGAR, APPLE ÅTERIGEN STARKT, S&P 1%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street agerade Apple draglok i uppgångar där samtliga sektorer deltog.

Dow Jones Industrials och S&P 500 steg 1 procent till nivåerna 18.213 respektive 2.147. Nasdaq avslutade dagen 1,5 procent högre till 5.250.

Omsättningen på NYSE var nära 18 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 7 procent över 20-dagarssnittet.

Torsdagens blandade makrostatistik gav inte börsen någon tydlig anledning att ta ut någon speciell riktning. Där fanns detaljhandelssiffror som var sämre än väntat, aktivitet i tillverkningsindustrin som ökade mer än väntat, och veckosiffran över antalet nyanmälda arbetslösa rapporterades något lägre än väntat.

Sammantaget var statistiken ingenting som indikerade ökad sannolikhet för en räntehöjning vid Fed-mötet i nästa vecka.

Apple fortsatte att visa styrka med en uppgång för dagen på 3,4 procent. Torsdagen var den fjärde i rad då Apple stigit mer än 2 procent, vilket inte har hänt sedan 2009.

Oljepriset studsade upp men är fortfarande negativt för veckan. Oljebolagen rycktes med och hörde till dagens vinnare, med Diamond Offshore Drilling i topp efter en uppgång om 5,5 procent. Sektorjättarna Exxon och Chevron steg 0,6 respektive 1,1 procent.

Wells Fargo tappade 0,8 procent. Amerikanska justitiedepartementet undersöker fallet med Wells Fargos falska kundkonton, bland annat för att försöka utröna om det verkligen är möjligt att inte personer högre upp i organisationen kände till fusket.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,70 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De senaste 20 åren har vi sett en lika hårt spänd gummisnodd vid 53 tillfällen och vid 37 av dessa har kursen stått högre en vecka senare med i snitt 0,9 procent. Om köparna tar ut och håller 1418 är det positivt men det skapar viss oro om 1400 punkteras och inte omgående återtas.”

Torsdagen öppnade ner för att åter testa av zonen kring 1400 som även denna gång höll. Första timmens rangen mellan 1410 och 1401 togs ut när det bara var en timmes handel kvar och vi vet att det är viktigt att bevaka omslag strax efter klockan 16 och sena utbrott är väl värda att följa (tänk ”Up and Go”). Stängningen vid 1416,8 skedde nära dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Gårdagens candlestick blev en bullish engulfing som är en positiv fortsättningsformation men i den bästa av världar hade jag gärna sett en något högre volym än snittet för den senaste veckan men gårdagen noterades 4 procent lägre. Ett första positivt tecken på kort sikt får vi när EMA-8 återtas och inför fredagen innebär det att 1420 behöver tas ut. Punkteras 1400 utan att omgående återtas ökar chansen istället för nedgång. Så länge kursen noteras innanför 1445 och 1400 är risken stor för tvära kast och varannandagsmönster.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Biotech-IGG (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Millicom: telefonkonferens om makroekonomiska situationen i Latinamerika kl 9.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission avslutas
– Nanologica: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Three Gates: första dag för handel på NGM
– Tikspac: anmälningstid i nyemission avslutas

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival

MAKROSTATISTIK
– SCB: värdepappersstatistik augusti kl 9.30
– EMU: arbetskostnader 2 kv kl 11.00
* USA: KPI augusti kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00

POLITIK
– EU: extra toppmöte i Bratislava

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick medverkar vid seminarium om framtidens bankreglering kl 8.00
– Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.07
– Ryssland: räntebesked kl 12.30
– Riksbanken: annonserar köpauktion statsobligationer kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”De två senaste dagarna har stängt under det nedre bollingerbandet och de senaste 20 åren har vi sett det inträffa vid 81 tillfällen. Vid 45 av dessa har kursen stått högre med i snitt 0,5 procent efter en vecka.”

Torsdagen inleddes med en svag nedgång till 2122 men redan efter en halvtimme hade indexet vänt upp på plus. Resten av dagen dominerades av köparna, eller uteblivet säljtryck (inte helt klart). Någon timme innan stängning sattes dagshögsta vid 2151. Stängningen vid 2147,3 motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

I dagsgrafen utvecklades gårdagen till en bullish piercing line (i Infront har den dock utseendet av en bullish engulfing) vilken har vissa likheter med den vi såg i tisdags. Stängningen igår skedde precis kring golvet i den tidigare tradingrangen och under både EMA-8 och MA-20. För tredje dagen i rad fick vi ett test av 2120 som även denna gång stod pall och det innebär att nivån utvecklar sig till en allt viktigare vattendelare. Om kursen etablerar sig under nivån är vi tillbaks i den tradingrange som gällt sedan andra halvan av förra året fram till utbrottet i början av juli i år. Om kursen etablerar sig i den tidigare boxen hittar vi nästa signifikanta stöd nedåt 2025-2000. Om däremot 2152 tas ut idag och hålls ökar chansen för att även de korta medelvärdena tas ut och ett nytt test av ATH-nivån vid 2194.

Volymen igår var dock den lägsta på en vecka men trots det 3 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det är med andra ord fortfarande distribution som präglar sentimentet. Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick ickecykliska produkter och teknologi. Apple fortsatte att visa styrka med en uppgång för dagen på 3,4 procent. Oljepriset studsade upp men är fortfarande negativt för veckan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar