Risk för tvära kast de närmaste dagarna

sammanfattningNEW YORK: BEGRÄNSAD REAKTION PÅ BOMBDÅD, NIKE NED, S&P -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde tisdagshandeln kring nollan, bombdåden fick således begränsad inverkan på risktillgångar men desto större genomslag i nyhetsflödet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till 17.582. S&P 500 backade 0,1 procent till 2.049, och går mot den första månaden på plus sedan november. Det breda indexet har klättrat 12 procent sedan botten i februari, och är således det tredje bäst presterande indexet under 2016, bland utvecklade marknader som följs av Bloomberg. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,3 procent till 4.821.

Omkring 830 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.600 miljoner aktier omsatts.

”Reaktionen hittills har varit ganska dämpad. Även den mest positiva investeraren skulle nog säga att en rekyl inte skulle vara så farligt för marknaden i det här läget”, sade Matt Maley, aktiestrateg vid Miller Tabak & Co. i New York, till Bloomberg News.

Morgonens terrorattack i Bryssel med över 30 döda präglade nyhetsflödet totalt där turist- och transportrelaterade aktier drabbades hårdast. American Airlines och Delta Air Lines backade drygt 1 procent vardera medan Warren Buffett-ägda järnvägsbolaget Union Pacific sjönk 2 procent.

Valeant rusade 10 procent, efter förra veckans ras på 60 procent. På måndagen framkom att Valeants nuvarande vd kommer att lämna chefsstolen när bolaget har hittat en ersättare.

Avslutningsvis backade Nike 3 procent i efterhandeln i spåren av dess kvartalsrapport. Sportklädesbolaget slog analytikernas vinstförväntningar rejält, men missade på försäljningen i spåren av en stark dollar vilket ogillades av marknaden.

Bank of Americas privatkunder har nettosålt aktier under de senaste åtta veckorna, vilket är den längsta sammanhängande sessionen med kundförsäljningar under fem år. Enligt Bank of America kan det signalera att investerare tvivlar på den senaste tidens börsuppgång.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,93 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det är, med stor sannolikhet, en god idé att ta position i riktning med utbrottet från högsta eller lägsta nivån för, i detta fallet, torsdagens candlestick.”

Tisdagen började med att torsdagens lägsta punkterades men redan efter en halvtimme markerades dagslägsta vid 1354. Som jag sade igår och brukar påpeka behövs ytterligare en lägre notering efter klockan tio för att vi ska kunna räkna med en lägre stängning än så. Resten av dagen präglades av återhämtning men det som enligt mitt synsätt är viktigast att hålla koll på vid denna typ av reversalstapel är om sälj- eller köptrycket, volymmässigt, dominerats av ackumulation eller distribution och igår var det tydligt att de stor elefanterna gjorde sig av med risk. Stängningen vid 1382,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Vi bjöds inte på någon dagsstängning under torsdagens lägsta och vi ska som bekant inte ta positioner den första halvtimmen på dagen. Tisdagen utvecklades med andra ord till en positiv reversal, men noteringen är fortfarande innanför förra torsdagens range. Med gårdagens svans justerar jag därför tradingrangen till 1431 på ovansidan och 1354 på nedsidan.

Volymen igår var den högstasedan den 24 februari och 14 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi ska dock inte vilseledas och tolka denna kursstapel alltför positivt förrän vi ser att volym under uppgångarna tilltar och igår var det inte så.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Prime Living, Tobin Properties

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Telecom , ZTE

STÄMMOR
– Bonäsudden, Consensus Asset Management, D Carnegie (extra), Impact Coatings (extra), Konecranes, Metsä Board, Moretime (extra), Opcon (extra), Promikbook

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
– Assa Abloy: arkitektindex USA februari – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karo Pharma: Karo Bio handlas under nya namnet Karo Pharma
– Life Assays: första dag för handel utan rätt till uniträtter i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Zalando: fortsätter med anläggningsbesök

EXKLUSIVE UTDELNING
– Orion (1:30 eur), SEB (5:25 kr), SRV (0:10 eur), Tieto (1:10 eur + 0:25 eur extra), Valmet (0:35 eur)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Halvdag på Oslobörsen

MAKROSTATISTIK
* KI: konjunkturbarometer mars kl 9.00
* USA: försäljning nya bostäder februari kl 15.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 15.30
– EMU: hushållsförtroende (prel) mars kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
* KI: konjunkturprognos kl 9.15
– RGK: auktionsresultat statsskuldväxlar kl 11.03
– RGK: annonserar emission statsobligationer kl 16.20

ÖVRIGT
– USA ställde om till sommartid 13/3, en timme mindre tidskillnad mot Europa fram till 26/3 (Sverige ställer om klockan 27/3)


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Optimismen är utbredd och lugnet börjar nu bli förrädiskt lågt. Nu börjar vi se mindre kursstaplar och det råder en alltmer utbredd negativ volymbalans samtidigt som allt viktare motstånd närmar sig.”

Tisdagen öppnade och stängde på ungefär samma nivå och svansarna hade ungefär samma utseende både på ovan- och nedsidan. Kort sagt en avvaktande kursstapel.

Gårdagens kursstapel utvecklades till en bearish harami cross som är en negativ omslagsstapel, som behöver bekräftelse. Position kan enligt skolboken tas i riktning med den av svansarna på tisdagens stapel som tas ut eller punkteras med en dagsstängning.

Volymen igår var visserligen något högre än i måndags men trots det 29 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i lite mer än hälften av fallen. Det är cykliskt ungefär 70 procents chans att vi kommer få en lågpunkt innan den 12
april men både mars och april har historiskt varit ganska bra månader. Även månadsskiftet mellan mars och april har historiskt varit bra, men det är absolut ingen garanti för att det kommer att bli så framöver.

Bästa sektorer igår var kontradefensiva hälsovård och teknik som blev de enda sektorer som stängde på plus. Sämst gick alla former av konsumentrelaterade produkter.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar