Risk för skvalpig handel kring årsskiftet

sammanfattningNEW YORK: NEDGÅNG FÖRDE DOW JONES LÄNGRE IFRÅN 20.000-NIVÅN

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna rörde sig successivt nedåt i mellandagstunn handelsvolym på onsdagen. Nedgången var den största på två veckor och samtliga elva sektorer inom S&P 500-indexet stängde på rött. I och med reträtten letade sig Dow Jones-indexet längre ifrån nivån 20.000.

Dow Jones Industrial Average slutade 0,6 procent ned på nivån 19.834. Indexet är således längre ifrån den psykologiskt viktiga nivån 20.000 som har utvecklat sig till en punkt med ”märkbart motstånd”, enligt vissa marknadsbedömare. Nivån ses nu samtidigt som svår att nå under 2016, med endast två handelsdagar kvar på det innevarande börsåret.

S&P 500 stängde 0,8 procent lägre på nivån 2.250 och det tekniktunga Nasdaq Composite-indexet backade 0,9 procent till indexnivån 5.439.

Teknikbolaget Nvidia föll 7 procent efter tisdagens starka utveckling. Blankningsaktören Citron Research bedömer att aktien kommer att falla mer än 20 procent nästa år.

Teleoperatörer, traditionellt mer defensiva, var den sektor inom S&P 500 som backade minst.

Utvecklingen var svagare för exempelvis finans- och verkstadssektor liksom för råvarurelaterat. Inom verkstad tappade exempelvis Caterpillar 1,5 procent. Energijätten Exxon stängde 0,5 procent ned trots att oljepriset fortsatte svagt upp på onsdagen till nivå i trakterna av 17-månadershögsta.

De oljepriskänsliga flygbolagen Delta, United Continental och American backade mellan 1,5 och 1,9 procent.

Delta Airlines har avbokat en order på 18 Boeing-flygplan, vilket sätter avtryck i Boeings orderbok för 2016. Boeingaktien var dock ned i linje med index, knappt 1 procent.

Fastighetssektorn gick också svagt, inte minst bostadsutvecklare. På statistikfronten sjönk oväntat antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA i november jämfört med oktobernivån. Utdelningar avskiljdes samtidigt från en del bostadsbyggbolag på onsdagen.

Anthera Pharmaceuticals rasade 63 procent efter att en studie med Sollpura i fas 3 för behandling av cystisk fibros inte nådde upp till sina primära mål.

Kate Spade var ett av få glädjeämnen på onsdagen med 23 procents kursrusning. Lyxhandväsktillverkaren lyfte på rykte om att det anlitat banker för att finna en köpare av bolaget.

Räntan på tioårig amerikansk statsobligation var 5 punkter ned till 2,51 procent. Dollarindex stärktes och handlades kring den högsta nivån på ett drygt decennium.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det är positivt på riktigt kort sikt om den senaste pivotbottnen från i torsdags vid 1516 håller. Om golvet i tradingrangen vid 1514 ger vika är det mycket som talar för att vi kommer att få se ett omtag nedåt 1500-1490. Så länge vi inte får en bekräftad negativ candlesticksformation talar det mesta för en uppgång men slagig handel.”

Onsdagen inleddes söderut men vid 1528 avtog säljtrycket och efter ytterligare ett par test togs den fallande motståndslinjen som förband de fallande topparna under förmiddagen. I samband med USA-öppningen nåddes 1532 men stängningen var relativt svag kring 1527,3 som motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 5 september för att hitta en lika liten dagsrange.

Boxen för gårdagens candlestick omfamnas helt av tisdagens och det är ofta ett tidigt tecken på att köparna inte längre agerar med samma självförtroende. Formationen är dock inte särskilt tillförlitlig varken efter en lång uppgång (även om den då är något bättre). På kort sikt är det intressant att se om tisdagens högsta tas ut eller om golvet i den rådande tradingrangen vid 1514 punkteras. Gårdagens stängning under EMA-8 visar dock att det inte är något tydligt engagemang hos köparna, som jag påpekat de senaste dagarna. En punktering av tradingrangen innebär att mycket talar för en nedgång mot i första hand 1500-1490 där vi ska vara beredda att agera på en positiv fortsättningsformation.

Volymen igår var högre än i tisdags vilket inte är positivt (för den som vill ha uppgång) men det är för tidigt att dra några slutsatser av någon enstaka dag, dessutom när mer än hälften av placerarkollektivet har fokus på annat.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– AIK Fotboll (extra)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Agora (5:00 kr i preferensaktie), Alm Equity (2:10 kr i preferensaktie kvartalsvis), Bonäsudden (1:875 kr kvartalsvis), Concent (2:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Corem Property (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Kallebäck Property Invest (2:50 kr kvartalsvis), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Pegroco (2:35 kr kvartalsvis), Quartiers Properties (2:40 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sagax (0:50 kr i D-aktie kvartalsvis), Sagax (0:50 kr kvartalsvis i preferensaktie), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), Sydsvenska Hem (1:62 kr, kvartalsvis), Victoria Park (5:00 kr i pref.aktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Ryssland: industri-PMI december kl 8.00
– Storbritannien: Nationwide husprisindex december kl 8.00
– SCB: handelsbalans november kl 9.30
– SCB: arbetskostnader oktober kl 9.30
– SCB: lönestatistik oktober kl 9.30
– EMU: penningmängd (M3) november kl 10.00
* USA: handelsbalans varor november kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
* USA: Bloomberg konsumentförtroendeindex kl 15.45
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

CENTRALBANKER
* BOJ: sammanfattning av åsikterna vid policymötet 20/12 kl 0.50


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Cykliskt vet vi att det är ungefär 70 procents chans för en signifikant lågpunkt innan den 11/1. Jag tror på både medel- och lång sikt på fortsatta uppgångar men är alltså något mer tveksam på riktigt kort sikt. På kort sikt (dagar till veckor) är risken stor för att konsolideringen rullar över i en mer omfattande rekyl.”

Onsdagen öppnade upp mot 2271,3 som skulle visa sig bli dagshögsta. När första timmens lägsta vid 2260 punkterades vid halvtid talade det mesta för att nedgången skulle fortsätta och stängningen vid 2249,9 som skedde kring absolut dagslägsta motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Gårdagens candlestick blev en rejäl bearish engulfing med tilltagande volym som samtidigt eliminerade de 13 senaste dagarnas stängningsnivåer. Om 2248 punkteras och inte snabbt återtas idag har vi fått en bekräftad säljsignal, candlesticksmässigt. Än så länge anser jag dock att en rekyl är hälsosam och ger bättre riskkvot än om vi fått ett utbrott som inte föregicks av en tydlig rekyl. Cykelanalysen talar som jag nämnt den senaste tiden oxå för att en rekyl kan vara nära förestående. Det blir nu spännande att följa de närmaste dagarnas utveckling.

Volymen igår var högre än i tisdags och jag håller noggrann koll på volymbalansen som än så länge är positiv men helst inte ska falla så mycket mer nu. Om lågpunkten i samband med månadsskiftet november/december punkteras övergår den till att vara negativ.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar