Risk för fortsatt tvära kast och varannandagsrörelser

NEW YORK: BILAR OCH BANKER PÅ MINUS, LYFT FÖR TESLA, DJIA -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna började handelsveckan med nedgångar även om minussiffrorna vid dagens slut var högst måttliga. Det nyligen passerade kvartalet utgjorde annars det femte pluskvartalet i rad.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex backat med 0,1 procent och S&P 500 med 0,2 procent. Teknikorienterade Nasdaqs kompositindex handlades ned 0,3 procent.

Stora biltillverkare som General Motors och Ford föll med 3,4 respektive 1,7 procent. Bakgrunden var att båda bolagen rapporterat lägre försäljning än väntat i USA under mars månad. För GM minskade leveranserna med 1,6 procent och för Ford med hela 7,2 procent under den gångna månaden.

Bilsiffrorna sådde tvivel över prognoserna om ökad amerikansk bilförsäljning i mars, prognoser som delvis har baserats på att flera tillverkare erbjudit stora rabatter i syfte att minska sina stora lager. Bland bilbolagen tappade även Fiat Chrysler stort med en nedgång på 4,8 procent.

”Försäljningen är under förväntan och då var det ändå många rabatter under månaden. Inom kort kommer vi att se nya produktionsneddragningar”, sade Michelle Krebs, analytiker vid Autotrader.com, till Bloomberg News.

Tesla lyfte 7,3 procent efter att ha rapporterat rekordhöga siffror över såväl produktion som leveranser för första kvartalet, siffror som enligt Bloomberg News också överträffade analytikernas prognoser. Elbilstillverkarens leveranser under första kvartalet var 25.000 bilar, en ökning med 69 procent.

På plussidan fanns även hotell- och kasinoföretaget Wynn, som klättrade 1,5 procent. Spelarna är på väg tillbaka till Macau efter ett par svåra år. Även Googles moderbolag Alphabet fanns bland vinnarna med en uppgång på 1,1 procent.

Bland sektorerna i S&P 500 noterades telekom, hälsovård och fastigheter på plus. Råvaror, finansbolag och detaljhandel parkerade däremot i botten med sektorsvisa nedgångar på mellan 0,3 och 0,4 procent. Storbanken JP Morgan Chase handlades ned 0,4 procent och Wells Fargo var ned 0,3 procent. Bank of America Merrill Lynch höll emot bättre och var oförändrad vid stängning.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Siktet är inställt på området kring 1595-1603 och så länge inte en negativ candlesticksformation eliminerar detta utseende bör vi navigera vidare norrut. Om det däremot visar sig att vi bjuds på en ny lägre pivottopp blir det spännande att se om 1560-1551 står pall om nivån utmanas. Som vanligt gäller att vara beredd på tvära kast så länge indexet är fångat i en tradingrange.”

Efter ett inledande test av 1591 var det säljarna som höll i taktpinnen under större delen av dagen och framåt eftermiddagen tilltog säljtrycket. Stängningen vid 1571,4 motsvarade en stabil nedgång med 1,0 procent. Vi måste förflytta oss tillbaks till den 24 februari för att hitta en lika kraftfull negativ dagsstapel. Självklart bidrog HM och Volvos nedgångar till nedgången men den var bredare än så. Endast SSAB A lyckades stänga på plus av aktierna som ingår i det svenska storbolagsindexet.

Gårdagen utvecklades till en bearish engulfing där stängningen var den lägsta sedan den 22 mars. Om det visar sig att gårdagens högsta vid 1591 blir en ny lägre topp är det ett svaghetstecken och det vi då helst inte vill se är att även 1551 ger vika och att kursen inte snabbt återtar golvet i den stigande långsiktiga trendkanalen.

Fortfarande gäller dock detsamma som jag skrivit varje dag de den senaste månaden att vi ska vara beredda på tvära kast och varannandagsliknande rörelser så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen.

Volymen igår var lägre än i fredags och den lägsta sedan den 24 mars men trots det 3,6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks något från toppen den 16 mars men noteras klart över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna och MA-66 punkteras talar mer för att köptrycket kommer återupptas än motsatsen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (kl 8.00)

STÄMMOR
– Bonava, Bonäsudden, Cloetta, Fortum, Husqvarna, IQS Energi Komfort, Mälaråsen, Pihlajalinna, Skanska, Tikkurila, Topdanmark, Volvo

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Isofol Medical: första dag för handel på First North
– Karlbergsvägen 77: första dag för handel i preferensaktien på First North
– SSM: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 5/4 för investerare)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Kesko (2:00 eur)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Shanghaibörsen, Shenzenbörsen och Hongkongbörsen stängda

MAKROSTATISTIK
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– EMU: detaljhandel februari kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: handelsbalans februari kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: industriorder februari kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Regeringen: statsminister Stefan Löfven hos riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Australien: Reserve Bank of Australia (RBA) lämnar räntebesked kl 6.30
– Riksbanken: Martin Flodén talar om ”Stora löptidsobalanser på svenska bolånemarknaden – hur vill vi att marknaden ska se ut?”, talet publiceras kl 8.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”För en vecka sedan togs EMA-8 ut och föregående vecka fortsatte med en uppgång till taket i den kortsiktigt fallande kanalen. I fredags bjöds vi på en bearish harami och skulle det leda till en lägre topp än 2390 tolkar jag det som en negativ pusselbit på kort sikt.”

Veckan inleddes med en nedgång till 2345 som nåddes efter ett par timmars handel och markerades som dagslägsta. Stängningen vid 2358,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Både förra och denna vecka inleddes med positiva reversalstaplar men samtidigt behöver taket i den fallande kanalen tas ut och därefter 2390 för att inte det negativa kortsiktiga sentimentet ska permanentas.

Volymen igår var högre än i fredags och 6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Helst vill vi ju se volymen tillta i samband med vändningar uppåt och stigade kurser. Volymbalansen toppade tillfälligt för två veckor sedan och är nu nere kring snittet för de senaste tre månaderna. Om nivån punkteras och följas av lägre bottnar blir det första gången sedan början av september och det riskerar att sätta press på indexet och då talar mycket för en djupare rekyl.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar