Risk för fortsatt skvalpiga rörelser

NEW YORK: SPELAKTIER TRYCKTES NED AV GAMESTOP, DJIA OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) De små rörelserna fortsatte i USA på fredagen med närapå oförändrade indexnoteringar, efter sex raka handelsdagar med stadigt stigande aktiekurser. Fredagen var också sista handelsdagen inför en amerikansk långhelg då Memorial Day infaller på måndag.

Amerikansk BNP-tillväxt överträffade under det första kvartalet förväntningarna något då den reviderades upp till 1,2 procent mot väntade 0,9 procent. Orderingången för varaktiga varor sjönk också mindre än väntat och var ned 0,7 procent i april, att jämföra med en väntad nedgång på 1,5 procent.

Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrat vid 21.078. Även det bredare S&P 500 var oförändrat, vid 2.416, medan Nasdaqs kompositindex stärktes 0,1 procent till 6.210.

Även i Europahandeln var rörelsen måttlig med oljeaktier bland förlorarna i spåren av Opec-uppgörelsen på torsdagen. Råoljan hämtade sig samtidigt efter torsdagens tapp: Brent handlades över 52 dollar och WTI-oljan på runt 49:70 dollar per fat.

I New York hade flera spelaktier en motig dag sedan återförsäljarkedjan Gamestop lämnat utsikter som var svagare än väntat. Förläggarna Activision Blizzard och Electronic Arts tappade 1,6 respektive 1,5 procent medan Gamestop föll 5,9 procent.

Bland vinnarna för dagen fanns detaljhandelsjätten Costco, som stärktes 1,8 procent efter att ha visat upp ett starkt kvartal i sin delårsrapport.

Japanska konglomeratet Softbank överväger att öka sin ägarandel i den amerikanska chiptillverkaren Nvidia, uppger källor med insyn i ärendet för Bloomberg News. Softbank har sedan tidigare ett ägande på 4,9 procent i Nvidia, en post med ett marknadsvärde på drygt 4 miljarder dollar.

Nvidia steg 2,6 procent och har numera ett börsvärde på cirka 84 miljarder dollar.

Snabbmatskedjan Chipotle Mexican Grill medgav på fredagen att hackare använt sig av skadlig kod för att komma åt dess kunders kreditkortsinformation. Bland den information som blivit åtkomlig genom Chipotles betalningsterminaler fanns enligt bolaget kreditkortsnummer, giltighetstid samt interna verifikationskoder. Chipotle-aktien hade vid stängning backat 0,3 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 2,25 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blir nu spännande att se om MA-20 återtas utan att snabbt punkteras igen. En ny lägre topp än 1657 indikerar ett något sämre kortsiktigt klimat. Den senaste candlesticksformationen är positiv och så länge den inte elimineras av en negativ omslagsformation och en ny lägre topp navigerar jag vidare norrut.”

Föregående vecka inleddes upp och tog ut MA-20 men avslutades med ett återtest av den korta sentimentsnivån. Totalt steg föregående vecka med 0,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 7,8 procent.

Om maj månad stänger högre än april vilket ser ut att bli fallet kommer det att vara den 11:e månaden i rad som stänger på plus. Jag har inte sett lika många positiva månader i rad så det kommer bli mycket intressant att studera forsättningen.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen utan OMXS30 är fortsatt fångat i tradingrangen med begränsningarna 1647 på ovansidan och 1604 på nedsidan.

Volymen den gångna veckan har av naturliga skäl varit lägre än normalt.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Instalco (kl 8.30)

NGM
– ASTG

FIRST NORTH
– Karessa, Klaria Pharma, Tobin Properties

ÖVRIGA NORDEN
– BW Offshore (kl 7.30), BW LPG

STÄMMOR
– Addlife, Catella, GWS Production (ändrat datum från 25/5), Ivisys, Karessa, Kontigo Care, Obducat, Play Hippo, Prebona, Real Holding (extra), Tobin Properties, Waystream, Xtranet

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Instalco: rapportpresentation kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ayima : första dag för handel på Aktietorget (ändrat datum från 22/5)
– Boozt: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 30/5 för institutioner)
– Braincool: anmälningstid i nyemission avslutas
– Caperio Holding: anmälningstid i Avanias bud avslutas
– HQ: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/6)
– Högkullen: anmälningstid i SBB:s bud på preferensaktier och teckningsoptioner inleds (avslutas 28/7)
– Raybased: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/6)
– Redwood Pharma: första handelsdag utan rätt till uniträtter i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Londonbörsen helgstängd
– USA-börserna helgstängda

MAKROSTATISTIK
– SCB: varuexport och varuimport, volymutveckling, 1 kv kl 9.30
– SCB: export och import av varor mars kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning april kl 9.30
– SCB: handelsbalans april kl 9.30
– EMU: penningmängd, M3, april kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

POLITIK
– Frankrike: president Emmanuel Macron möter den ryske presidenten Vladimir Putin i Frankrike

CENTRALBANKER
– ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté kl 15.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– Kina: helgstängt
– Storbritannien: helgstängt, Spring Bank holiday
– USA: helgstängt, Memorial Day


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter den inledande nedgången föregående vecka blir det nu spännande att se med vilken kraft taket i den rådande tradingrangen kommer att testas.”

Föregående vecka inleddes uppåt och varje dag stängde på plus. Totalt steg föregående vecka med 1,4 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 7,9 procent.

Sju av de senaste sju dagarna har inneburit högre stängningar. Detta är definitivt inget vanligt utseende och när jag tar fram papper och penna kan jag bara hitta 15 tillfällen de senaste 20 åren där detta inträffat och vid dessa har kursen bara stigit en åttonde dag 6 gånger. Däremot har liknande impulser lett till uppgångar på en veckas sikt vid 9 av de 15 tillfällena.

För tillfället är det stora techbolag som driver indexen vidare uppåt medan finans och energi laggar. Historiskt är det inte ofta vi sett vända ner oväntat när bredden är god och det vi ser nu bekräftar den positiva bilden.

Volymen den gångna veckan var av naturliga skäl lägre än föregående vecka men volymbalansen har återigen stärkts och tagit ut toppen i mars.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar