Risk för fortsatt skvalpig handel

NEW YORK: MÖJLIGA SKATTELÄTTNADER LYFTE WALL STREET,S&P500+0,8%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg brett på torsdagen. Ett ökat hopp om skattelättnader efter ett uttalande från den amerikanske finansministern bridong till det positiva sentimentet på aktiemarknaderna.

Dow Jones stängde upp 0,9 procent vid nivån 20.540. Nasdaq hade likaså stigit med 0,9 procent till 5.863 och S&P 500 var 0,8 procent högre vid nivån 2.356.

Under torsdagskvällen meddelade den amerikanske finansminister Steven Mnuchin att Trumpadministrationen är nära att framföra en ”större skattereform”. Detta lindrade marknadens oro för att de skattelättnader som utlovats av president Donald Trump inte kommer att genomföras.

En annan nyhet var att USA har inlett en utredning om vilken påverkan stålimporten kan ha på landets säkerhet, vilket lyfte stålsektorn markant. US Steel rusade med dryga 7 procent medan AK Steel var närmre 9 procent högre.

Av de 82 S&P 500-bolag som har rapporterat fram till och med torsdagen har tre av fyra levererat över förväntan.

Inom indexet var finans den sektor som gjorde bäst ifrån sig i torsdagshandeln. American Express bidrog till lyftet sedan kreditkortsbolaget presenterat en rapport där vinsten var över förväntan. Aktien lyfte med närmre 6 procent.

Järnvägsbolaget CSX redovisade också ett bättre resultat än vad marknaden hoppats på, drivet av stigande fraktvolymer.

Tobaksbolaget Philip Morris nådde däremot inte upp till förväntningarna. Såväl resultat som omsättning var under estimaten och aktien backade med 3,5 procent.

Likaså fick Verizon bakslag efter sin delårsrapport. Teleoperatörens vinst var inte i linje med marknadens förhoppningar och aktien backade med 1,1 procent.

Tesla handlades och lägre, men av andra anledningar. Elbilstillverkaren meddelade under kvällen att 53.000 bilar av modellerna S och X återkallats. Anledningen var att bilarna potentiellt kan innehålla fel som kan ha påverkan på parkeringsbromsen. Aktien sjönk med 1 procent.

Visa steg i efterhandeln sedan bolaget öppnat böckerna för kvartalet efter att börserna stängt. Både försäljning och vinst var ovan förväntan och betalningsoperatören meddelade att man inför ett återköpsprogram för 5 miljarder dollar.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 2 punkter upp till 2,24 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det utseende vi ser nu stärker bilden av en del osäkerhet men som jag skrev i onsdags har vi sedan början av februari sett köparna komma tillbaks i zonen mellan 1553 och 1540 vid varje tillfälle den testats. Förutsättningarna är alltså goda för att en positiv candlesticksformation blir inledningen till ett nytt positivt ben i den rådande positiva lång- och medellångsiktiga trenden.”

Torsdagen blev en skvalpig tillställning där första timmen markerade 1571,7 på ovansidan och 1560,9 på nedsidan. Ingen av nivåerna för den första timmens range togs ut under dagen och inte sällan brukar dessa dagar bli jobbiga för dagshandlare. Stängningen vid 1568,78 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent men i den positiva vågskålen tolkar jag att dagscandlen blev en grön reversal och att callen var stark med gott om volym.

Det är fortfarande risk för ett stökigt utseende så länge OMXS30-indexet är fångat i den rådande tradingrangen. Jag vill nu se att i första hand förra veckans högsta vid 1585,5 tas ut och hålls och att nästa pivotbotten inte punkterar 1540-nivån.

Volymen igår var lägre än de senaste två dagarna och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december 2015.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Duroc (kl 7.15), MTG (kl 7.30), SSAB (kl 7.30), Axis (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), Proact (kl 8.00), Arcam (kl 8.30)

NGM
– Implementa Hebe

FIRST NORTH
– Cleantech Invest, Diadrom, Impact Coatings

AKTIETORGET
– Igrene, Jojka Communications

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Unicom , General Electric (före USA-börsernas öppning), Manpower (före USA-börsernas öppning), Stanley Black & Decker (före USA-börsens öppning), Wabco (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Cleantech Invest, Evolution Gaming, Net Ent, NFO Drives, Nicoccino, Oden Control, Selvaag Bolig, Öresund

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– MTG: rapportpresentation kl 9.00
– SSAB: rapportpresentation kl 9.30
– Cloetta: rapportpresentation kl 10.00
– Husqvarna: rapportpresentation kl 10.00
– Atrium Ljungberg: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fingerprint Cards (utdelning indragen), Malmbergs (7:50 kr), Note (0:70 kr), Orkla (2:60 nok), Skåne-Möllan (11:00 kr), Sparebank 1 Sr-Bank (2:25 nok)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: preliminär handelsbalans april kl 2.00
– Japan: preliminärt inköpschefsindex tillverkning april kl 2.30
– Frankrike: preliminära inköpschefsindex april kl 9.00
– Tyskland: preliminära inköpschefsindex april kl 9.30
– EMU: preliminära inköpschefsindex april kl 10.00
– EMU: bytesbalans februari kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30
– USA: Markit inköpschefsindex (prel) april kl 15.45
– USA: försäljning befintliga hus mars kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– G20: presskonferens kl 18.30


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Så länge inte området mellan 2320 eller 2300 inte punkteras utan att snabbt återtas talar mer för att köparna ska komma tillbaks än att distributionen ska öka så att det leder till en djupare rekyl. Positiva candlesticksformationer är väl värda att haka på.”

Efter ett inledande positivt gap eliminerades 62 procent av öppningsrangen innan köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen fram till två timmar innan gårdagens stängning då gårdagens högstanotering vid 2361 markerades. Torsdagens slutkurs blev 2355,9 vilket motsvarade en stabil uppgång med 0,8 procent. De avslutande minuterna föll kursen från 2359 till 2356 under relativt stor volym.

I dagsgrafen utvecklades gårdagen till en bullish above the stomach där stängningen vid MA-50 blir intressant att följa. Om gårdagens högsta vid 2361 tas ut och hålls mer än några timmar ställs siktet in mot högstanoteringen i början av april strax under 2380 men om vi får en ny lägre pivottopp fortsätter den kortsiktiga trenden att vara nedåtriktad. Än så länge pekar MA-50 upp och 2320 är intakt och då anser jag att den medellånga trenden pekar upp. På längre sikt är den stigande trenden inte på väg att hotas, åtminstone inte än.

Volymen igår var den högsta noteringen sedan den 5 april och 2 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det som däremot är betydligt mer illavarslande är att volymbalansen har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten. Detta har vi inte sett sedan början av september och om inte detta mönster elimineras relativt snabbt är risken stor för att säljtrycket tilltar och då med risk för att även golvet kring 2300 ger vika.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar