Risk för fortsatt skvalpig börs

sammanfattningNEW YORK:PLUS BLEV MINUS INFÖR ALCOA,SPORTARE NED S&P 500 -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde måndagshandeln i rött vid dagslägsta, och orkade således inte försvara sina initiala uppgångar. Fokus bland investerare låg på kvällens rapportsläpp från Alcoa.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 17.556. S&P 500 sjönk 0,3 procent till 2.042. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,4 procent till 4.833.

Omkring 900 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.500 miljoner aktier omsatts.

”Det saknas självförtroende för att röra marknaden ordentligt i någon riktning. Oron har ökat inför rapportsäsongen. Det hela kokar ned till en marknad som måste kliva över en mur av oro, för att verkligen förtjäna att gå högre”, sade John Stoltzfus, chefmarknadsstrateg vid Oppenhemier i New York, till Bloomberg News.

Klassiska defensiva sektorer som hälsovård, telekom och konsumentrelaterat försvagades tydligt i sluthandeln, vilket vägde på marknaden som väntade på Alcoas kvartalsrapport.

Bland individuella aktier tappade Under Armour drygt 5 procent sedan Morgan Stanley oroat sig för sjunkande försäljning. Under det första kvartalet minskade sportutrustningsbolagets försäljning 2 procent, där damsegmentet gick extra svagt. Att bolagets ansikte utåt för golfskor Jordan Spieth, spelade bort sig under de sista hålen i söndagens upplaga av US Masters och således inte vann tävlingen kan ha påverkat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,72 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Riktningen och läget på 200-dagars medelvärde och även årsmedelvärdet som jag använder för att peka ut den långa trenden pekar nedåt. På kort sikt kan vi få en uppstuds men det är formationer för nedgång som är värda att agera på.”

Måndagen inledde med en nedgång mot 1354 men redan efter en halvtimme vände kursen brant uppåt (ni vet vad fader Tobbe sagt om att ta position första halvtimmen). Uppgången fortsatte sedan till 1376 som nåddes kring 10:30 men resten av dagen präglades av små rörelser mellan 1367-1372. Stängningen vid 1368,6 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

I dagsgrafen utvecklades dagen till en spinning top, en kursstapel med liten box och förhållandevis måttliga svansar på bägge sidor. Vad säger den oss? Jo, att det är stor chans till större rörelser och tecken på det får man när någon av svansarna tas ut eller punkteras. Just nu noteras kursen mitt emellan MA-20 och MA-50.

Volymen var den lägsta sedan den 29 mars och hela 30 procent under det dagsliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen noteras fortfarande under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– FX International

ÖVRIGA NORDEN
– Tryg (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (kl 8.00)

STÄMMOR
– Ambia Trading (extra), Cloetta, Gunnebo, Maersk, Mekonomen, NCC, Nokian Renkaat, Ponsse, QBNK, Sanoma, Slottsviken Fastighetsaktiebolag, Telia Sonera, Tourn

BÖRSSTATISTIK
– Sveriges Mediebyråer presenterar månadsrapport
– Venue Retail Group: försäljningssiffror för mars

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bioinvent: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Chr Hansen

EXKLUSIVE UTDELNING
– Creades (första dag för handel utan rätt att erhålla inlösenrätter i inlösenprogram), Fabege (3:50 kr), Nobia (2:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC, detaljhandel, mars kl 1.01
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– AF: arbetslöshet mars kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) mars kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser mars kl 8.00
– SCB: KPI mars kl 9.30
– Storbritannien: KPI, PPI mars kl 10.30
– USA: NFIB småföretagarindex mars kl 12.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: importpriser mars kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– Kina: utländska direktinvesteringar mars

POLITIK
– Riksdagen: Centerpartiets ledare Annie Lööf besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Fed: John Williams talar kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT
– IMF: global konjunkturprognos kl 15.00


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”MACD lämnade för en vecka sedan en säljsignal högt upp och det är inte ovanligt att momentumet för nedgång därefter tilltar, vilket vi ser indikationer på nu. Vi ska dock vara beredda på tvära kast och skvalpiga rörelser så länge tradingrangen är intakt.”

Veckan inleddes med en uppgång mot 2063 men där tog det stopp, redan efter en timmes handel. Fram till en timme innan stängning skvalpade kursen mellan 2058-2050 men avslutningen var svag och stängningskursen 2042 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

De senaste dagarnas kursstaplar är små och varannan dag har kursen stigit men dagen efter fallit. Vad innebär detta? Jo, osäkerhet leder till slagig handel, men det fina är att det brukar vara väl värt att bevaka för utbrott brukar bli rejäla.

Volymen igår var visserligen högre än i fredags men trots det 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror och finans medan cyklisak konsumentprodukter och hälsovård gick sämst. VIX steg till 16,3 vilket innebär att placerarkollektivet räknar med rörelser mellan 2140 och 1945 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar