(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg på onsdagen, efter att S&P 500 backat under tre handelsdagar i följd och med stöd av stark bostadsstatistik. Uppgångarna leddes av läkemedelssektorn och konsumentvarubolag.
”Vi hade tre dagar i rad, sedan kom uppgången i husförsäljning som en överraskning. Att aktier är billigare än för några veckor sedan triggade köp. Marknaden har presterat bra i år eftersom nedgångarna inte varit särskilt långvariga”, sade Richard Sichel, chefsinvesterare på Philadelphia Trust, till Bloomberg News.
Dow Jones Industrial Average steg 0,9 procent till indexnivån 17.211, samtidigt som det bredare S&P 500 stärktes 0,8 procent till 1.998. Nasdaq Composite avancerade 1,0 procent till 4.555.
Bland sektorerna i det breda indexet steg läkemedelssektorn och konsumentvaror 1,7 respektive 1,2 procent. Kraftbolagen var enda sektor i rött.
Omsättningen uppgick till 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.
På amerikansk statistikfront nådde försäljningen av nya enfamiljshus den högsta årstakten på sex år i augusti, 504.000 enheter. Detta innebar en uppgång med 18 procent jämfört med juli månads preliminära siffra.
Analytiker hade räknat med en årstakt på 430.000 enheter i augusti, motsvarande en uppgång med 4,4 procent.
På bolagsfronten var kemibolaget Dupont och Wal-Mart längst fram i Dow Jones med klättringar på 2,5 respektive 2,0 procent. Wal-mart aviserade ett avtal med kontantkortsbolaget Green Dot om att erbjuda checkkonton till sina kunder.
Vidare gick även McDonalds och Home Depot starkt med uppgångar på 1,6 respektive 1,7 procent. I läkemedelssektorn steg Johnson & Johnson och Pfizer 0,9-1,2 procent.
Tv-kanalen Starz steg 5,6 procent, efter uppgifter i Los Angeles Times om att 21st Century Fox är intresserat av en affär med bolaget.
Banken Morgan Stanley backade 0,1 procent efter att JP Morgan sänkt rekommendationen för aktien till neutral. Övriga amerikanska storbanker steg.
Konsultbolaget Accenture kom med en blandad kvartalsrapport och gav svaga vinstutsikter jämfört med analytikernas förväntningar för kommande räkenskapsår. Aktien sjönk 0,8 procent.
Bed Bath & Beyond rapporterade däremot ett kvartalsresultat över analytikernas förväntningar och aktien steg 7,4 procent.
Onsdagen innehöll även en börsdebut: banken Citizens Financial Group som tog in 3 miljarder dollar vid sin notering. Noteringskursen låg på 21:50 dollar, och vid handelsdagens slut stod kursen på 23:08 dollar.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Nu möter zonen mellan 1404-1396 upp men även om köparna kommer tillbaks varnar PA-indexet för att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå”. Onsdagen inleddes med ett nedställ till 1399 som blev gårdagens lägsta notering. Strax efter lunch togs tisdagens stängning ut men det ledde inte överdrivet stärkta köpare. Kursen föll under eftermiddagen tillbaks men den sista timmen stärktes både volymen och kursen. Stängningen vid dagshögsta 1411,2 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.
Gårdagens positiva reversalstapel från 1400-nivån skulle kunna innebära att vi fått en tidig botten i 15-dagarscykeln och att förutsättningarna ökat för ett positivt månadsskifte där det kan vara läge att leta exit om ungefär en vecka (gärna onsdag kväll om det inte ser mycket positivt ut).
Volymen igår var visserligen något lägre än i tisdags men trots det hela 46 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. HM, Nordea, Nokia och TeliaSonera vägde mest på uppgångssidan igår.
Totalt steg 215 aktier igår medan 256 stängde ner. 54 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus vilket inte är något imponerande bredd.
Högst omsatta aktier igår blev åter HM B där aktier för 1165 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 1158 miljoner kronor omsattes. Eric B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 1008 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 5,9 punkter hade HM B, Nordea, Nokia och TeliaSonera som tillsammans lyfte indexet med 6 punkter. Eric B tyngde med 0,8 punkter.
Bästa sektorer igår blev konsumentrelaterade produkter, både tjänster och varor. Sämst gick oljebolagen och teknologi.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår HM B (+1,8%) följt av Nokia (+1,7%) och Boliden (+1,5%). Sämst gick MYG B (-3,0%) och Sandvik (-1,2%) följt av Ericsson B (-0,9%).
OMXS30 inför torsdagen:
SP500 inför torsdagen:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– H&M (kl 8.00)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– H&M: presskonferens kl 9.30
– H&M: webbsänd telefonkonferens kl 14.00
BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Inwido: anmälningstid för institutioner inför notering på Stockholmsbörsen avslutas
– Sivers IMA Holding: teckningstid i nyemission inleds (avslutas 16/10)
KAPITALMARKNADSDAG
– Husqvarna: i Huskvarna kl 10.00-17.30
– Loomis : i London, webbsänd kl 14.00-17.00
– Outokumpu: i Tyskland
EXKLUSIVE UTDELNING
– Sectra (första dag exkl inlösenaktie)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lastbilar: IAA-mässan pågår i Hannover 25/9-2/10
MAKROSTATISTIK
– SCB: huhsållsutlåning augusti kl 9.30
– SCB: PPI augusti kl 9.30
– EMU: penningmängd M3 augusti kl 10.00
* USA: order varaktiga varor augusti kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 38 kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) september kl 15.45
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
CENTRALBANKER
– Fed: Dennis Lockhart, Atlanta Fed, talar om ekonomi kl 19.20
MAKRO ÖVRIGT
– Danske Bank: konjunkturprognos kl 10.00
– FI: försäkringsbarometern kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
USA: Så här skrev jag igår: ”Lite svårtolkat mönster när IT-jättarna stiger en sur dag som igår, det kan vara ett tecken på bättre riskaptit än vad grafen visat de senaste dagarna – spännande”. Efter en svag inledning sög köparna upp säljtrycket kring 1979 och höll sedan i taktpinnen större delen av dagen. Stängningen som skedde nära dagshögsta vid 1998,4 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
Gårdagens kursstapel var en positiv fortsättningsformation, en reversal som till viss del liknar ett tretick, även om den inte har så bra träffsäkerhet när den inte kommer i den befintliga trenden. Formationen har dock en edge, om än svag även om bara MA-20 lutar uppåt då kursen i 64 procent av fallen historiskt står högre om en vecka. Så länge begränsningarna 1976 på nedsidan och 2019 på ovansidan är intakt ska vi vara beredda på tvära kast.
Volymen igår var marginellt högre än i måndags och 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Till skillnad mot de senate dagarna stängde alla sektorer på plus igår. Bäst gick hälsovård och cykliska produkter.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner med 0,9 procent och stängde på $101,7. Google fortsatte vände upp och steg med 1,2 procent för att stänga vid $588,0. Twitter fortsatte upp och steg med 1,5 procent för att till slut stänga vid $53,0. Aktien har nu stigit 6 procent sedan köprekommendationen på ETP Direkt. Den sociala kollegan Facebook tuffade på uppåt och steg igår med måttliga 0,3 procent och stängde på $78,6.
Asien: Det var inledande uppgångar på de asiatiska börserna men uppgångstakten har mattats av. Japan stiger men därefter har de flesta indexet vänt ner och flera noterar när detta skrivs nedgångar. Det råder en stor osäkerhet kring den amerikanska dollarns utveckling och rekylrisken är påtaglig.
Nikkei: +1,1%
Kospi: -0,1%
Shanghai: -0,2%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: -0,7%
Bombay: -0,5%
All Ordinaries: +0,1%