REKYLEN TROLIGEN INTE KLAR – SITT VID 1380 OCH VÄNTA

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De flesta amerikanska aktier sjönk under tisdagens handel, när breda tapp inom energisektorn tyngde. Svaga resultatprognoser från bolag som Sprint och Priceline gjorde inte humöret bättre.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average lyckades dock hålla sig över nollstrecket med +0,1 procent, vid indexnivån 17.383, stärkt av uppgångar för bland andra 3M och Johnson & Johnson. Både det bredare S&P 500 och teknikviktade Nasdaq handlades samtidigt ned 0,3 procent till 2.012 respektive 4.624.

Omsättningen var 760 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.910 miljoner på Nasdaq.

Priserna på WTI- och Brentolja föll brant under måndagskvällen svensk tid och fortsatte ned med lite mer än 2 procent på tisdagen. WTI noteras nu vid den lägsta nivån på tre år, medan Brentoljan inte varit så här billig på fyra år. Oljebolagen Chevron och Exxon var två aktier som gick svagt på måndagen, och de fortsatte också ned 1,2 respektive 0,8 procent på tisdagen.

”Titta på den låga nivån på oljepriset – det säger allt du behöver veta. Det kan komma en del nytt kring kongressvalet, men inget mer drivande för marknadssentimentet än bolagsrapporterna och oljepriset”, menade Michael James, ansvarig för aktiehandeln vid Wedbush Securities, i en intervju med Bloomberg News.

I tisdagens just nu pågående amerikanska kongressval ser republikanerna ut att utöka sin redan befintliga majoritet i representanthuset. Också i senaten, där demokraterna styrt under den gångna mandatperioden, talar oddsen för en republikansk majoritet, men här är läget betydligt mer ovisst.

På aktiefronten var teleoperatören Sprint och den internetbaserade resebyrån Priceline två tydliga förlorare, båda efter att ha lämnat rapporter.

För Sprints del hamnade det justerade ebitda-resultatet för det andra kvartalet under marknadens konsensusprognos, samtidigt som bolaget sänkte sin prognos för resultatmåttet under året som helhet. Aktien föll 17 procent.

Priceline tappade samtidigt 8 procent. Bolagets resultat för det gångna kvartalet var visserligen bättre än väntat, men prognoserna för det kommande kvartalet lyckades inte övertyga investerarkollektivet.

Alibaba steg samtidigt 4,2 procent efter sin rapport. E-handelsjätten levererade ett något bättre resultat än väntat för det tredje kvartalet, i takt med att det totala antalet användare ökat till 217 miljoner stycken i slutet av september, från 188 miljoner användare i slutet av juni.

I makronyhetsflödet märktes ett något högre underskott i den amerikanska handels- och tjänstebalansen för september än förmodat. Statistik över orderingången i landets industri under samma månad visade samtidigt på en lika stor nedgång som ekonomer väntat sig på förhand.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”När optimismen övergår till eufori blir ofta rekylerna kortvariga och överköpta nivåer tenderar att hålla i sig längre och cyklerna drar sig åt det högerställda hållet”. Tisdagen inleddes upp mot 1407 som blev den första timmens högsta notering. Nivån skulle testas en gång till under förmiddagen, men togs inte ut. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning mellan 1406 och 1399. Stängningen noterades vid samma nivå som i måndags.

Gårdagens doji var även en inside day och det ska nu bli spännande att se om 1407 och därefter 1415 tas ut idag eller om 1396 punkteras. Så länge 1378 är intakt ska vi inte ens fundera på något annat än uppgång.

Gårdagens volym var något lägre än i måndags men trots det 1,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det är positivt att se att volymerna ökat de senaste månaderna från låga 8,1 miljarder aktier till 9,9 som är det snitt jag jämför med nu.

Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och telekom. Sämst gick oljebolagen och teknologi.

229 av aktierna som på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 193 stängde på oförändrat och 265 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Nordea, Atlas Copco och Volvo.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 1 ynka punkt igår hade Securitas som ensamt lyfte indexet med 0,4 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Securitas B (+9,2%) följt av AstraZeneca (+1,3%) och Electrolux B (+1,0%). Sämst gick Nokia (-3,4%) och Lupe (-2,8%) följt av SSAB A (-2,4%).

Den långa trenden lutar åter upp, även om det än så länge är svagt. Inför dagen noteras MA-200 vid 1366 och årsmedelvärdet vid 1375.

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lundin Petroleum (kl 7.00), Haldex (kl 7.20), Addtech (kl 8.00), Boule Diagnostics (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Wallenstam (kl 8.00), Cellavision (kl 8.20), Active Biotech (kl 8.30), Hemfosa (kl 8.30), Hufvudstaden (kl 11.00-12.00), Old Mutual, Rörvik Timber (före börsöppning)

NGM
– AIK Fotboll, Guideline Geo

FIRST NORTH
– 2E Group, Addvise, Hanza, Kentima Holding, Nischer

AKTIETORGET
– Moretime (ändrat datum från 13/11)

ÖVRIGA NORDEN
– Lundbeck (kl 8.00), Outokumpu (kl 8.00), Metsä Board (kl 11.00), Prosafe (kl 12.30), Det norske oljeselskap, Genmab (efter 17:00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alstom (kl 7.00), Toyota (kl 7.00), Qualcomm, Smurfit Kappa, Steris (före USA-börsernas öppning), Voestalpine

STÄMMOR
– Header Compression Sweden (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Tethys Oil: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Lundin Petroleum: telefonkonferens kl 9.00
– Addtech: analytikerträff kl 10.00
– Haldex: telefonkonferens kl 11.00
– GHP: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Boule Diagnostics: bolagspresentation hos Remium kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arc Aroma Pure: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/11)
– Endomines: första dag för handel utan uniträtter i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Arcam: i Shelton, USA
– Tryg

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC Shop price index oktober kl 1.00
– Kina: HSBC tjänste-PMI oktober kl 2.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI oktober kl 8.30
– SCB: restaurangindex september kl 9.30
* SCB: industriproduktion september kl 9.30
* SCB: industriorder september kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion september kl 9.30
* EMU: tjänste-PMI (def) oktober kl 10.00
– EMU: detaljhandel september kl 11.00
* USA: ADP sysselsättning privat sektor oktober kl 14.15
– USA: Markit tjänste-PMI (def) oktober kl 15.45
* USA: ISM tjänste-PMI oktober kl 16.00

CENTRALBANKER
– Polen: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
* Svenskt Näringsliv: konjunkturprognos kl 9.30
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

USA: Igår skrev jag: ”Edgen och utseendet i grafen talar inte för att det är bra tajming att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå”. Tisdagen inleddes med ett litet negativt pattern gap som stod pall för den första halvtimmens test. Nedstället bromsades upp vid stödnivån kring 2001 som utgör den översta begränsningen i gapet mellan torsdagen och fredagen. Efter en viss återhämtning stängde indexet vid 2012,1 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Även om det inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår tolkar jag gårdagens kursstapel positivt, så länge inte 2001 punkteras är det ett styrkebesked. Vi ska fortsatt navigera för uppgång och leta efter positiva CS-formationer.

Volymen igår var högre än i måndags och 3,0 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus var ickecykliska konsumentprodukter och verkstad. Sämst gick åter energi och basråvor.

186 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 37 stängde på oförändrat och 277 aktier stängde på minus.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner och backade med 0,7 procent för att stänga vid $108,6. Google fortsatte ner med 0,2 procent till $553,9. Twitter rekylerade upp med 1,7 procent och noterade en stängning vid $40,9 medan den sociala kollegan Facebook steg med 2,5 procent till $75,8.

Asien: Det är mestadels måttliga nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Råoljepriset handlas nära fyraårslägsta. Japanska Nikkei har nu stigit närmare 7 procent på två dagar. Energiaktier sticker ut som förlorare.

Nikkei: +0,4%
Kospi: -0,2%
Shanghai: -0,4%
Hang Seng: -0,8%
Taiwan: -0,4%
Bombay: +0,1%
All Ordinaries: -0,1%

worldindikators

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar