Rekordnotering efter historisk uppgång

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg brett på torsdagen, då sentimentet stärktes av beskedet om eldupphör i Ukraina. Nasdaq Composite var kring de högsta nivåerna på 15 år, bland annat med stöd från Cisco som steg efter sin kvartalsrapport.

”Det finns en allmän optimism om den amerikanska ekonomin och det är något av en lättnad att de stora internationella orosmolnen inte kommer att inkräkta på den tonen riktigt än. För närvarande tycks folk ta ganska lätt på oron – man ser glaset som halvfullt”, sade John Carey, fondförvaltare på Pioneer Investment Management, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average steg 0,6 procent till indexnivån 17.972, medan det bredare S&P 500 höjdes 1,0 procent till 2.088. Nasdaq Composite avancerade 1,2 procent till 4.858.

Omsättningen uppgick till 740 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

Efter ett möte med ledarna för Tyskland, Frankrike och Ukraina meddelade Rysslands president på torsdagsmorgonen att man slutit ett avtal om eldupphör i Ukraina. Den 15 februari träder det i kraft.

Börshumöret tyngdes inte nämnvärt av att den amerikanska detaljhandeln visat sig sjunka med 0,8 procent i januari, vilket även var under analytikernas förväntningar på -0,4 procent. Samtidigt var antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd fler än väntat under föregående vecka.

På aktiefront steg nätverksbolaget Cisco 9,4 procent, och ledde uppgångarna i Dow Jones klart. Detta sedan bolaget redovisat både starkare intäkter och justerat resultat än väntat.

Sämre gick det för American Express då aktien föll över 6 procent, efter att kreditkortsbolaget förlorat sitt samarbete med grossisten Costco Wholesale.

Vidare gick råvarubolag starkt på torsdagen, då såväl råolja som metaller rörde sig högre. Oljebolagen Exxon Mobil och Chevron steg 2,0 respektive 0,8 procent, medan gruvbolaget Freeport-McMoran stärktes 4,7 procent.

Tesla sjönk 4,6 procent och var en av de sämst presterande i Nasdaq Composite. Sent på onsdagskvällen rapporterade elbilstillverkaren en oväntad förlust för det fjärde kvartalet.

Resetjänsterna Orbitz Worldwide och Expedia stärktes 22 respektive 15 procent, efter att Orbitz förvärvat Expedia för 1,6 miljarder dollar.

Efter stängning rapporterade svenskgrundade King Digital ett justerat resultat per aktie om 0:57 dollar. Analytikernas förväntningar låg på 0:47 dollar enligt Bloomberg News sammanställning. Aktien stängde 4,2 procent högre under ordinarie börshandel och fortsatte klättra i efterhandeln.

Även Groupon slog marknadens förväntningar, både gällande vinst och för försäljning. Här handlades aktien på minus under ordinarie handel, men vände sedan högre efter stängning.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 2 punkter till 1,99 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Så länge 1580 håller är det köparna som har bollen. Om 1580 punkteras ska vi höja beredskapen.”

Jag skrev även att det är enligt 15-dagarscykeln är 70 procent chans till en lågpunkt fram till måndag. Det vi ska komma ihåg är att både cykellängden dras ut och att momentumindikatorer inte har så stor betydelse i kraftfulla uppgångsfaser.

Jag var nog inte den enda som blev förvånad över reaktionen på minusräntan som Riksbanken presenterade igår vilket tillsammans med flera positiva bolagsnyheter fick placerarkollektivet att hoppa högt, vilket även kurserna gjorde. OMXS30 visade styrka redan efter några minuter, som jag sade på ETP Direkt igår. ATH-noteringen 1631 nåddes strax efter klockan två igår och därefter var det mindre vinsthemtagningar som fick indexet att stänga vid 1624,4 vilket motsvarade en uppgång med hela 2,0 procent. Den högsta noteringen och stängningen någonsin på samma dag.

Jag skrev i tisdags: ”Måndagens doji är som hämtad i skolboken och kan bli en spännande paus/uppladdning inför den närmaste veckans rörelser. Trigger för upp- eller nedgång är nu 1601 och 1573.” Vi kan konstatera att 1601 blev en trigger för fortsatt uppgång.

Volymen igår var den högsta för en uppgångsdag sedan den 1 december 2011 och hela 71 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på stabila plus igår. Bästa sektorer blev basråvaror och verkstad.

Totalt steg 400 aktier på Nasdaq OMX igår medan 174 stängde på minus. På OMXS30 steg 29 av de 30 ingående aktierna, endast SCA B stängde på minus.

Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B, TeliaSonera följt av Nordea.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna igår blev det för Boliden, SKF B och SSAB A. Sämst gick SCA B, SEB A och SHB A. Det kan tolkas svagt, men väldigt svagt negativt att banker inte riktigt hängde med.
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Duroc (kl 7.15), Cybercom (kl 7.30), Doro (kl 7.30), Duni (kl 7.45), Trelleborg (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Nobia (kl 8.00), Sagax (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Karo Bio (kl 8.30), Multiq (kl 8.30), Alltele (kl 8.45), Net Insight (kl 8.45), Boule Diagnostics (kl 12.00), Studsvik (kl 13.00)

NGM
– Crown Energy

FIRST NORTH
– Avtech, Diadrom Holding, Generic, Inxl Innovation, Nischer, West International

AKTIETORGET
– Deflamo, Gabather, Jojka Communications, Synthetic MR, Tikspac

ÖVRIGA NORDEN
– Aker Solutions (kl 7.00), REC Silicon (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aurubis (kl 7.00), Arcelormittal (före börsöppning), Wabco

STÄMMOR
– Emotra (extra), Inxl Innovation (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– East Cap Explorer: investerarfrukost kl 8.00
– Doro: webbsänd telefonkonferens kl 9.00
– Nobia: webbsänd rapportpresentation kl 9.00
– Cybercom: rapportpresentation kl 9.30
– Net Insight: telefonkonferens kl 9.30
– Cloetta: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Duni: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Trelleborg: rapportpresentation kl 10.30
– Arise: telefonkonferens kl 11.00
– Avtech: lunch- och ledningsträff hos Redeye kl 12.00-13.00
– CTT Systems: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Studsvik: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för januari kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dustin: första handelsdag på Stockholmsbörsen

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Nasdaq Stockholm håller pressträff kl 8.45

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: BNP (prel) 4 kv kl 7.30
– Mäklarstatistik: bostadspriser januari kl 8.00
* Tyskland: BNP (prel) 4 kv kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser januari kl 8.00
– Spanien: KPI (def) januari kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser januari kl 9.00
– Nederländerna: BNP (prel) 4 kv kl 9.30
– SCB: industrilager 4 kv kl 9.30
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 4 kv kl 9.30
– SCB: tjänstepriser 4 kv kl 9.30
– Italien: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
– Polen: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
– Portugal: BNP (prel) 4 kv kl 10.30
– EMU: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
* Grekland: BNP (est) 4 kv kl 11.00
* USA: importpriser januari kl 14.30
* USA: Michiganindex (prel) februari kl 16.00

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson i EU-nämnden kl 9.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Jag ser de två senaste dagarnas kursstaplar som positiva med stängningar relativt högt. Det stärker sentimentet om vi får en dagsstängning ovanför 2072.”

Efter ett litet men positivt gap höll köparna i taktpinnen under hela dagen. 2072-nivån togs ut direkt och stängningen vid 2088,5 som motsvarade en uppgång med 1,0 procent skedde på dagshögsta. Stängningen var den högsta i år.

Kursstapeln blev en grön closing marubozu som tog det brus som under årets inledning har hindrat kursen för att ta sikte mot ATH vid 2094.

Volymen igår var den högsta sedan den 4/2 men trots det 2 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på stabila plus igår. Bästa sektorer under gårdagen blev basråvaror och finans.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte sin uppgång och presterar ”som vanligt ett nytt ATH” med en uppgång på 1,2 procent till $126,4. Google vände upp och steg med 1,3 procent för att stänga vid $542,9. Twitter steg med ytterligare 0,9 procent vilket fick aktien att stänga på $47,9 medan den sociala kollegan Facebook vände ner med 0,4 procent till $76,2.

Asien: Det är kraftiga uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. De (åtminstone tillfälligt) minskade spänningarna i Ukraina har skapat ett globalt lättnadsrally. Råvarupriserna har dock rört sig minst sagt volatilt då placerarkollektivet slängts mellan hopp och förtvivlan. Volatiliteten på MSCI All Country World Index steg igår till den högsta nivån sedan augusti 2013.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar