Rapporterna idag

Swedbanks ordförande Carl Eric Stålberg hade det tufft på bolagsstämman att förklara och motivera verksamheten i Baltikum. Han fick hård kritik av aktiespararnas representant Tore Liedholm för att banken betalar ut bonusar på 50 miljoner när bolaget inte ens går med vinst. Jag håller med Cornucopia om att bonusar är bra, men de skall betalas ut efter bevisad och uthållig vinst, så att man kan se de långsiktiga resultaten, vi måste bevisligen bort från denna kvartalsekonomi och våga lyfta blicken.

I DN.se förnekar Carl Eric Stålberg spekulationerna om ytterligare nyemission i banken. – Men man kan inte uttala sig om hur framtiden ser ut, tillade han.

I Affärsvärlden kan vi läsa att SEB redovisar ett bättre resultat än väntat, va?!?

SEB kommer att begära att få gå med i det statliga garantiprogrammet, detta är lite ”Annika i ett nötskal” för i höstas var hon väldigt tydlig med att hon inte ville att banken skulle ta del av programmet. Reserveringen för framtida kreditförluster sänker resultatet med 2.386 miljoner kronor och misstänker jag att inte allt i Baltikum kommit upp till ytan.

Totalt sett ökar kostnaderna för att driva lådan SEB med 10 procent och det är otroligt mycket i de tider vi befinner oss i. Speciellt som Annikas motto varit att ”skära i dödköttet” inom framförallt administration. Nu har hon haft flera år på sig att visa hur slimmad och effektiv hon vill att banken skall vara, istället verkar det vara mycket snack och lite av den ”verkstad” hon pratar om. Att som SEB påstå att det är ”full fart i verkstaden” och att banken tjänar betydligt mer pengar än ”de väntat sig” rimmar dåligt tycker jag. Nu ställer sig SEB i samma kö till socialbidrag som arbetslösa, nu knackar verkligheten på dörren och ”vinnarskallen” Annika ber nu med mössan i hand om några futtiga miljarder i bidrag för att täcka förluster, dåliga beslut och de gigantiska bonusar som fortfarande delas ut. Man har rätt att kräva mer av bolagsledningar än det som SEB:s ledning mäktar med att prestera.

Volvos gigantiska förlust på 5,8 miljarder är hiskeligt stor, speciellt som det bara är två månader sedan vd:n Leif Johansson påstod att vi hade sett det värsta och nu hade det vänt uppåt. Samtidigt delar man trots protester ut 4 miljarder i aktieutdelning, eftersom bolaget hade en sådan överlikviditet. Nu skär bolaget ner på allt de kan och har för tillfället runt 25 miljarder i kassan. Enligt Leif Johansson kommer det nu att dröja några kvartal till innan det kan bli någon ljusning. 

Volvoledningen är nu oroliga för att kreditbetyget skall sänkas för Volvo, detta kommer att innebära att det blir dyrare och svårare att erhålla de krediter som bolaget behöver för det kreditbehov om 17 miljarder som bolaget har för de närmaste 12 månaderna.

Labs2 höll igår bolagsstämma och två storägare i bolaget Sebastian- och Anton Jahreskog vägrade att ge Jonas Birgersson ansvarsfrihet för 2008. Jag har sagt det förr och säger det igen, hur kan en sån odugling och lögnare som Jonas Birgersson tillåtas att hålla på som han gör utan att få näringsförbud? Bredband2 riktar snart ett skadeståndsanspråk på 60 miljoner kronor mot bolaget och det kommer de aldrig klara av. Då är det konkurs som gäller. Aktien ligger nu på 3 öre och det känns högt med tanke på de förluster bolaget gör år efter år. Jonas har aldrig lyckats med någonting och mitt råd är att sälja av aktierna så länge de ändå har ett värde för snart är de värdelösa.

Varje vecka får ni här på bloggen en sammanställning på alla aktier på Large Cap. Detta är ett led i mina egna förberedelser inför den kommande tradingveckan (skall bara ses som ett hjälpmedel, affärer och beslut ansvarar självklart den som gör de för).

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar