Räcker ”omslaget” för att ta ut 1360-nivån?

NEW YORK: MINSKAD RÄNTEHÖJARORO, YAHOO TAPPADE, S&P +0,6%

sammanfattningSTOCKHOLM (Direkt) Den senaste tidens räntehöjaroro hade ebbat ut något på Wall Street, som stängde fredagshandeln på plus. Teknikaktier tog ledningen medan en sportskoförsäljare och Yahoo gick motströms.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 17.500. S&P 500 klättrade 0,6 procent till 2.052. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,2 procent till 4.769.

Omkring 980 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.950 miljoner aktier omsatts.

”Så småningom kommer marknaden inse att världen inte håller på att falla samman. Feds buskap kring den globala tillväxten är ganska positivt. Vi såg Wal-Marts hyggliga resultat, vilket indikerar att amerikanska konsumenter fortfarande dyker upp i butikerna”, säger Ben Kumar, investeringschef vid Seven Investment Management, till Bloomberg News.

Bland de största indexbidragarna i S&P500 syntes aktier som Microsoft, Apple och Google som samtliga steg runt 1 procent vardera. Onsdagskvällens starka rapport från Cisco kan ha gett bränsle till sektorn, som utvecklats lite slagit den senaste tiden. På två dagar har Cisco avancerat drygt 6 procent.

Yahoo orkade dock inte hänga på tekniksektorn norrut utan stängde vid minus 1 procent. Enligt Wall Street Journals källor ska bud från bland andra Verizon och andra ha kommit på bolaget med ett indikerat värde på omkring 2-3 miljarder dollar. Det är en klart lägre pris än tidigare uppgifter om att flertalet initiala bud som legat kring 4-8 miljarder dollar, skriver Bloomberg News.

På rapportfronten levererade Gap ett resultat helt i linje med förväntan, och meddelade samtidigt att klädbolaget stänger 75 butiker i besparingssyfte. Det hela räckte för marknaden som handlade upp aktien dryg 4 procent.

Sämre gick det för Foot Locker som retirerade 6 procent sedan sportskoförsäljarens kvartalsförsäljning ökat klart mindre än väntat. Enligt Bloomberg News kan nyheten ha framkallat viss oro hos investerare att den senaste tidens svaghet hos amerikanska konsumenter, har spridit sig till den robusta sportskomarknaden.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,84 procent.


 

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om inte den lokala pivottoppen vid 1342 tas ut och hålls mer än någon dag är det stor sannolikhet att vi kommer få se ett besök av 1250 framöver.”

Den gångna veckan inleddes upp och genom noteringen vid 1348 togs 1342 tillfälligt ut men därefter har det varit skvalpiga kast för att i fredags notera den högsta dagsstängningen högsta på 12 handelsdagar. Fredagens uppgång räddade veckan från att stänga rött, istället blev det en uppgång med 1,5 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 7,2 procent.

För en vecka sedan skrev jag att det var fjärde veckan i rad med stängningar i de nedre delarna av veckostaplarna. Högstanivån för shooting starstapel för två veckor sedan togs med minsta möjliga marginal ut genom fredagens starka stängning. Nu återstår det att se om det finns tillräckligt med självförtroende hos köparna för att ta ut även 1350-nivån.

Enligt mitt synsätt hittar vi sentimentsnivån för den senaste månaden kring 1360-1365 och det ska bli spännande att se om de två senaste veckornas svagt stigande trendkanal kommer att ta indexet dit, innan nästa ben nedåt tar vid.

Den gångna veckan har 58 procent av 284 aktier som jag dagligen bevakar stigit och sedan årsskiftet är det 39% av dessa som noterar uppgångar. Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag, hälsovård och basråvaror. Sämst gick konsumenttjänster som var den enda sektor som stängde på minus.

Volymen noteras fortfarande klart under det dagliga snittet och generellt är det lägre volym under upp- än nedgångsdagarna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Melker Schörling (kl 8.00), Consilium (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Addvise, Wesc, Xbrane Biopharma

AKTIETORGET
– Tikspac (ändrat datum från 16/5)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Ryanair

STÄMMOR
– Axichem, Consilium, Kinnevik, Melker Schörling, Qliro, Sensori

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Magnolia Bostad: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Consilium: månadsstatistik januari-april
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Castellum: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission
– DBP: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 7/6)
– Genovis: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/6)
– Hövding: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/6)
– IBT: anmälningstid i nyemission avslutas
– North Chemical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Zenergy: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Skånska Energi (2:00 kr + extra 1:00 kr), Zinzino (0:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans april kl 1.50
– Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.00
– SCB: sparbarometern 1 kv kl 9.30
– Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30
* EMU: PMI (prel) maj kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* USA: Markit industri-PMI (prel) maj kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om det ekonomiska läget och penningpolitiken, ingen publicering kl 14.15


 

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om 2040 punkteras och relativt omgående återtas bjuds vi på en turtle soup för uppgång och då blir det intressant att se om köparna har det självförtroende som krävs för att skapa nya högre toppar.”

Vi måste förflytta oss tillbaks fem veckor för hitta en veckostapel som stängde i den övre delen, även om det var marginell denna vecka.

Den gångna veckan inleddes med en uppgång mot MA-20 men föll sedan till i torsdags då vi bjöds på en turtle soup för uppgång som följdes upp i fredags. Totalt steg indexet den gångna veckan med 0,3 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet uppgår till marginella 0,4 procent.

Volymen har hela den gångna veckan noterats under det dagliga snittet tills i fredags vilket var den första uppgångsdagen med en volym över det dagliga snittet sedan den 27 april. VIX steg totalt med 1,1 procent till 15,2 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2140 och 1960 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur mycket kursen stigit hos S&P 500 sedan mitten av februari talar för att VIX är på väg att vända upp och att en topp är trolig i det breda indexet S&P500.

Bästa sektorer den gångna veckan blev teknologi och finans. Sämst gick kraftbolag och telekom. Med tanke på den tilltagande volymen i fredags och en viss förskjutning åt mer offensiva aktier ska det bli spännande att se om oron för en kinesisk tillbakagång och räntehöjaroron i USA avtagit. Det är dock för tidigt att börja spekulera i uppgång så länge inte tidigare pivottoppar tas ut.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar