Professorn och ölen

En professor i filosofi stod framför sin klass och hade lite prylar framför sig på katedern. När lektionen började började han utan att säga ett enda ord att fylla en burk med golfbollar. Han frågade eleverna om burken var full, vilket alla höll med om – den var ju proppfull med golfbollar.

Professorn tog då fram en låda med småkulor och började hälla ner de i den stora glasburken, skakade och fyllde tills de rann över. Småkulorna rann ner i tomrummen mellan golfbollarna och professorn höll på tills hela burken var full. Han frågade åter eleverna om de tyckte att burken var full och svaret var unisont, ja!

Därefter tog han fram en låda med sand, studenterna började att skratta. Nu skall ni föreställa er följande sade professorn: Denna burk representerar era liv! Golfbollarna är de viktiga sakerna i livet – din livskamrat, familjen, barnen, hälsan, vänner och dina favoritsysslor. Alla de saker som skulle göra att även om allt annat försvann skulle livet ändå kännas som om det vore fyllt av mening. Småkulorna är alla andra saker som betyder något, jobbet, huset, bilen osv. Sanden är allt smått och lite oviktigt. Om du istället häller ner sanden först finns ingen plats för småkulor eller golfbollar. Samma sak gäller för livet. Om du lägger ner all tid och energi på småsaker kommer du aldrig att få tid för saker som är viktiga för dig. Se till att värdera de saker som betyder något för att göra ditt liv lyckligt. Ta med din livskamrat ut på middag, spela en golfrunda till. Tiden kommer alltid att räcka till för att tvätta huset och städa garaget. Se till att först spela den extra rundan golf, gå ut och ät, allt det som verkligen betyder något. Prioritera rätt! Resten är bara sand.

En av eleverna räckte upp handen och frågade vad ölen representerade. Professorn log. Jag är glad att du frågar – ölen visar bara att hur fullt livet än är av saker som måste göras, finns det alltid utrymme för några öl.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar