Positivt utbrott men håller det?

sammanfattningNEW YORK: STABILA UPPGÅNGAR EFTER SÄMRE JOBBSTATISTIK, S&P 0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Aktiehandlarna på Wall Street avslutade veckan med en stabil uppgångsdag under relativt liten omsättning, då långhelg väntar i USA. Sysselsättningsstatistiken var inte bra nog för att öka sannolikheten för en räntehöjning redan i september, men tillräckligt bra för att visa på en stabil tillväxt på arbetsmarknaden.

De tre stora indexen Dow Jones Industrials, S&P 500 och Nasdaq stängde efter uppgångar på omkring 0,4 procent. Dow Jones nådde nivån 18.492, S&P 500 stängde på nivå 2.180, medan Nasdaq noterades vid 5.250.

Omkring 560 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 21 procent mindre än 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 343 miljoner aktier ägare, nästan 6 procent lägre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

På måndag håller USA-börserna stängt på grund av helgdag, och kanske förlängde många handlare helgen ytterligare genom att ta lite ledigt även på fredagen.

Sysselsättningsstatistiken visade på en ökning med 151.000 nya jobb i augusti, en mindre ökning än den i juli månad och mindre än analytikernas förväntningar på 180.000. Det minskade sannolikheten för en snar räntehöjning, försvagade dollarn, stärkte råvarorna och aktiemarknaderna.

Jeffrey Lacker, som är chef för Fed i Richmond men inte röstande i FOMC, sade vid ett tal på fredagen enligt CNBC att räntorna måste höjas om inte sysselsättningstillväxten dämpas signifikant. Lacker påpekar att ökningstakten i sysselsättningen är dubbelt så hög som befolkningsökningen.

”Det råder inget tvivel om att siffran gör det mindre troligt med en räntehöjning i september, men jag skulle inte säga att det är helt ute ur bilden”, sade Matt Maley på Miller Tabak till Bloomberg News.

”Det ser inte ut som att valuta- och kreditmarknaderna riktigt räknar bort en septemberhöjning ännu”, fortsatte han.

Oljepriset ökade närmare 3 procent och energisektorn hörde till de stora vinnarna med en uppgång på 0,8 procent. I sektorn stack Chesapeake och Anadarko Petroleum ut med uppgångar på mer än 5 procent, medan de båda stora Chevron och Exxon steg cirka 0,7 procent.

Hälsovård, som stängde marginellt på plus, var fredagens svagaste sektor.

Mylan fortsätter att dominera nyheterna från hälsovårdsektorn. På fredagen framkom misstankar om att Mylan redovisat injektionspennan Epipen felaktigt i sjukvårdsrabattprogrammet Medicaid, vilket skulle innebära att Mylan fått för höga ersättningar under de senaste 20 åren. Bolaget kommenterar att de har följt alla regler. Mylans aktie backade 4,7 procent.

Bland de större bolagen noterades Bristol-Myers och Allergan omkring 0,7 procent lägre, medan Johnson & Johnson, Pfizer och Merck ökade 0,1-0,3 procent. Biogen steg 2,5 procent.

Apple steg 0,9 procent. Den 7 september ska Apple hålla ett event, där den allmänna förväntningen är att nästa Iphone ska presenteras. På torsdagen rapporterades att Samsung har problem med batterier som självantänder, vilket kanske kan öka intresset för Apple.

Klädkedjan Gap meddelade på torsdagen att försäljningen minskade 2 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. På fredagen blev det dessutom känt att Gap har drabbats av en brand i sitt distributionscenter. Aktien tappade 2,6 procent.

Bredbandskommunikationsbolaget Broadcom redovisade ett bra kvartal och höjde utsikterna för innevarande kvartal, men aktien backade 2,3 procent.

Ambarella, som tillverkar produkter som används i digitalkameror och mobiltelefoner, lämnade på torsdagskvällen en kvartalsrapport över förväntan, men meddelade samtidigt att intäkterna från Go Pro minskat betydligt. Ambarellas aktie föll 6,7 procent.

Kvartalsrapporten från Verifone, leverantör av lösningar för elektroniska betalningar, var en besvikelse och aktien föll mer än 16 procent.

Verisign som bland annat administrerar registreringar av com-domäner steg 5,6 procent, efter att ett inofficiellt förhandsbesked från USA:s justitiedepartement antydde att Verisign får behålla ansvaret för de domännamnen trots anklagelser om otillbörliga konkurrensfördelar.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter högre till 1,60 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Ett utbrott upp över 1432, som inte punkteras inom några dagar, är ytterligare en positiv pusselbit som om nivån håller bekräftar en positiv långsiktig trend.”

Inför fredagen skrev jag: ”Som jag skrev i torsdags är det positivt om 1432 tas ut och MA-20 pekar upp, det jag kallar för en Shooting Stop-formation.”

Den gångna veckan inleddes med en positiv reversalstapel och avslutades med en grön marubozu som i veckografen blev ytterligare en positiv fortsättningsstapel. Augusti blev den första månadsstapeln som stängde ovanför årsmedelvärdet på ett helt år. Totalt steg OMXS30 med 1,8 procent veckan som gick och den senaste månaden noteras en uppgång med 6,8 procent vilket inenbär att årets nedgång nu reducerats till 0,7 procent.

Utbrottet i fredags var naturligtvis positivt och om kursen nu håller sig kvar ovanför 1432 någon vecka kommer jag navigera för en långsiktig uppgång. Det jag bevakar noggrannt är hur taket i den stigande kilen hanteras när det väl nås.

Volymen i fredags var visserligen något lägre än i torsdags men trots det 0,8 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg 53 procent den gångna veckan och 59 procent i fredags. Bästa sektorer veckan som gick blev finans följt av konsumentprodukter. Sämst gick basråvaror och telekom.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (kl 8.00)

AKTIETORGET
– Phase Holographic (under förmiddagen)

STÄMMOR
– Dist IT, Phase Holographic

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Fastigheter: Stockholm Corporate Finance, Financialhearings och Nyhetsbyrån Direkt arrangerar Fastighetsdagen. Med Kungsleden, Corem, Magnolia, Victoria Park, Amasten, D Carnegie, Brinova, Agora, Atrium Ljungberg, NP3, Klövern, Catena, Oscar Properties, Tobin Properties, Stendörren, Acrinova och Fastator kl 8.00-18.00
– Sectra: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Savo-Solar: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/9 i Sverige, 21/9 i Finland)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA- och Kanadabörserna helgstängda (Labor Day)

MAKROSTATISTIK
– Kina: Caixin tjänste-PMI augusti kl 3.45
– Japan: tjänste-PMI augusti kl 4.00
* Silf/Swedbank: tjänste-PMI augusti kl 8.30
* SCB: industriproduktion juli kl 9.30
* SCB: industriorder juli kl 9.30
* SCB: tjänsteproduktion juli kl 9.30
– SCB: restaurangindex juli kl 9.30
– Frankrike: tjänste-PMI (def) augusti kl 9.50
– Tyskland: tjänste-PMI (def) augusti kl 9.55
– EMU: tjänste-PMI (def) augusti kl 10.00
* Storbritannien: tjänste-PMI augusti kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: detaljhandel juli kl 11.00

MAKRO ÖVRIGT
– G20: toppmöte i Hangzhou
– USA: helgstängt, Labor Day


 

USA-börsen: I fredags skrev jag: ”Den senate tidens ömsom hök- och duvaktiga uttalanden från Fed kring räntebanan skulle jag gissa kan bli en viktig trigger för nästa ben i den positiva trendfasen. Svansen på nedsidan av de senaste dagarnas kursstaplar kan vara en uppladdning inför ett utbrott av tradingrangen.”

För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge köparna, som det ser ut nu, kommer tillbaks på allt högre nivåer bör man vara positivt inställd till fortsättningen.”

Den gångna veckan inleddes med en uppgång upp mot nivån kring 2184 och även i fredags hade nivån en avskräckande effekt på köparna. Totalt innebar den gångna veckan en uppgång med 0,5 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,7 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste veckorna. Även om kursen stängt under de kortare medelvärdena de flesta dagar den senaste veckan är G-krafterna sorterade för en fortsatt uppgång och statistiskt talar mer för en expansion norrut än söderut. Om det däremot visar sig att kursen vänder ner och så småningom får G-kraferna sorterade för nedgång kommer sannolikheten istället att öka för nedgång, men där är vi inte än.

Sysselsättningsstatistiken visade på en ökning med 151.000 nya jobb i augusti, en mindre ökning än den i juli månad och mindre än analytikernas förväntningar på 180.000. Det minskade sannolikheten för en snar räntehöjning, försvagade dollarn, stärkte råvarorna och aktiemarknaderna.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror ohc teknologi. Sämst gick energi och hälsovård. Oljepriset fortsatte att falla, på torsdagen med mer än 3 procent. Energisektorn i S&P 500 backade 0,3 procent.

OBS! USA-börsen håller stängt idag.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar