Positivt utbrott med bra edge men stor risk för stundande rekyl

NEW YORK: LUGNT EFTER RALLY, BLANDADE RAPPORTER, S&P -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde torsdagshandeln kring nollstrecket varför de senaste dagarnas rally hade pausat. Rapportfloden har varit blandad, och investerare fortsätter bevaka nyhetsflödet kring Donald Trump.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till nivån 20.100. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.296 och Nasdaqs kompositindex var oförändrat vid 5.655.

”Dagen kretsade kring rapporter och att Dow Jones nått milstolpen 20.000, delvis tack vare starka bokslut. Visst är det så att Trumps initiativ bidragit till börsuppgången men fundamenta är fortsatt starka”, sade Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid First Standard i New York, till Reuters.

Senaste nytt kring Donald Trump är att Mexicos president ställt in nästa veckas möte med presidenten. Beslutet att bygga en mur mot landet, som Mexico skulle betala för, hotar en av världens största bilaterala handelsförbindelser. Börsen i Mexico sjönk hastigt till minus 2,3 procent.

På rapportfronten steg Ebay nära 5 procent efter att företagets omsättning ökat med över 3 procent under årets sista kvartal.

Caterpillar, som till delar konkurrerar med Volvo, Sandvik och Atlas Copco, var inte lika lyckosamt med minus 1 procent. Försäljningen var under förväntan och bolaget justerade ner sin intäktsprognos för 2017 något.

Efter börsstängning rapporterade Google lägre vinst än väntat vilket tog ned aktien, som ligger på toppnoteringar, 1 procent. Bättre gick det för Intel som slog förväntningarna avseende vinst och försäljning vilket lyfte aktien lätt i efterhandeln.

Enligt Reuters väntas vinsterna för bolagen inom S&P500 ha stigit med 6,8 procent under det fjärde kvartalet vilket skulle vara den största ökningen på två år. Av de 104 bolagen inom S&P500 som rapporterat har nära 70 procent överträffat estimaten.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,50 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens bullish harami och en ny högre lågpunkt precis kring kanalgolvet är ofta en bra signal om att indexet inte accepterar lägre priser. Gårdagens utbrott var både kraftfullt med tilltagande volym. En grön marubozu och den största kursstapeln sedan den 9 december. Siktet är nu inställt på taket i den rådande tradingrangen.”

Torsdagen inleddes med ett positivt gap och kursen fortsatte sedan upp till 1563 som nåddes vid 11:30 och var den högsta noteringen sedan den 19 augusti 2015. Årshögstanoteringen skulle dock initialt bli svårpasserad med en så pass spänd gummisnodd och kom att bli dagshögsta. Resten av dagen blev en avslagen tillställning där 1552 kring gapstödet testades ett par gånger under eftermiddagen. Stängningen vid 1553,9 motsvarade en stabil uppgång med 0,5 procent.

Gårdagens candle blev en bearish shooting star och nu blir det intressant att se om köparna kommer tillbaks innan en eventuell stängning innanför onsdagens box, vilket i så fall skulle innebära en säljsignal.

Volymen igår var den högsta sedan den 15 december och hela 56 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 52 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg. Bästa sektorer igår blev telkom och teknologi medan konsumenttjänster och basråvaror gick sämst.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Telia (kl 7.00), Ahlsell (kl 7.30), Axis (kl 8.00), NCC (kl 8.00), Atlas Copco (kl 12.00), Beijer Electronics (kl 13.00), NAXS (före börsöppning)

NGM
– Implementa Hebe

FIRST NORTH
– Cell Impact (före börsöppning)

AKTIETORGET
– Goldx International

ÖVRIGA NORDEN
– Ahlstrom (kl 7.30), Elisa (kl 7.30), Wärtsilä (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– NTT Docomo (kl 7.00), BT Group

STÄMMOR
– Hybricon (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ahlsell: rapportpresentation kl 9.00
– Telia: rapportpresentation kl 9.30
– NCC: rapportpresentation kl 10.00
– Tagmaster: bolagspresentation hos Remium kl 12.00-13.00
– Beijer Electronics: rapportpresentation kl 14.00
– Atlas Copco: rapportpresentation kl 15.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– MQ (1:75 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Kina-börserna, inklusive Hongkong, helgstängda

MAKROSTATISTIK
– Japan: KPI januari kl 0.30
– Tyskland: importpriser december kl 8.00
* Frankrike: konsumentförtroende januari kl 8.45
– SCB: hushållsutlåning december kl 9.30
* SCB: detaljhandel december kl 9.30
* USA: BNP (est) 4 kv kl 14.30
* USA: order varaktiga varor december kl 14.30
* USA: Michigan-index januari kl 16.00

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– USA: Donald Trump träffar Theresa May

CENTRALBANKER
– ECB: penningmängd (M3) december kl 10.00
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07
– RB: direktionssammanträde kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– KI: konjunkturbarometer januari kl 9.00
– Kina: helgstängt, Lunar New Year


USA-börsen: Igår skrev jag: ”När kursen tar fart strax under ett motstånd från MA-20 benämner jag det WT Squeeze. Det vi nu inte vill se är att 2280 punkteras idag eller imorgon. Siktet är nu inställt på i första hand 2320 men det kan vara svårt att jaga priset på kort sikt eftersom gummisnodden nu är hårt spänd på ovansidan.”

Så kom det, kanske snabbare än många trott, utbrottet där flera ledande index tog sig upp igenom rådande tradingranger och då tänker jag speciellt på DJIA. Jag har flera gånger visat på vilken impact som viktiga ”0-nivåer” brukar ha och ju fler nollor desto viktigare. Historiskt har utbrott från dessa viktiga nollnivåer lett till fortsatta uppgångar och att indexet de närmaste månaderna utklassat sina indexkollegor. På kort sikt har det dock i många fall lett till rekyler men från en månad och uppåt har till uppgångar som varit betydligt högre än snittet.

SP500 Inledde torsdagen skvalpigt och nådde upp till nästa viktiga nivå 2300 efter någon timmes handel. Resten av dagen blev en avslagen tillställning. Stängningen vid 2296,7 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Även om det inte var under så lång tid innebar gårdagens högsta vid 2301 ytterligare en ny ATH-notering.

På rapportfronten steg Ebay nära 5 procent efter att företagets omsättning ökat med över 3 procent under årets sista kvartal.

Caterpillar, som till delar konkurrerar med Volvo, Sandvik och Atlas Copco, var inte lika lyckosamt med minus 1 procent. Försäljningen var under förväntan och bolaget justerade ner sin intäktsprognos för 2017 något.

Efter börsstängning rapporterade Google lägre vinst än väntat vilket tog ned aktien, som ligger på toppnoteringar, 1 procent. Bättre gick det för Intel som slog förväntningarna avseende vinst och försäljning vilket lyfte aktien lätt i efterhandeln.

Även om det är stor risk för en kortare rekyl kan vi konstatera att i de flesta fall som utbrott skett på liknande sätt som det vi ser nu har det lett till fortsatta uppgångar på någon månads sikt. Det är dock hyfsat stor risk/chans för ett återtest av utbrottsnivån vid 2280 som i så fall blir ett bra läge att haka på för uppgång.

Volymen igår var något lägre än i onsdags men tre procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen tog i onsdags ut decembertopparna och det placerar jag än så länge i den positiva vågskålen.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar