Positivt så länge köparna kommer tillbaks innan 1318

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Teknik- och finansaktier var förlorarna när USA-börserna sjönk under veckans sista handelsdag. Storbanken JP Morgan Chase föll efter att ha rapporterat under förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,9 procent ned på indexnivån 16.030, medan det bredare S&P 500 sjönk 1,0 procent till 1.816. Tekniktunga Nasdaq Composite tappade samtidigt 1,3 procent till nivån 4.000.

Omsättningen uppgick till 770 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,2 miljarder på Nasdaq.

”Utvecklingen är en bra påminnelse om att marknader inte stiger rakt uppåt. Utsikterna på lång sikt är positiva, men vi behöver också de här tillbakagångarna på vägen”, sade Randy Frederick, chef för aktiv handel och derivat på Charles Schwab, till Bloomberg News.

JP Morgan Chase, som var först ut av de amerikanska storbankerna att öppna resultatböckerna, backade 3,7 procent efter en svag rapport. Banken redovisade ett justerat resultat per aktie på 1:28 dollar för det första kvartalet, medan det förväntade resultatet var 1:46 dollar per aktie. Banken beskrev trots det inledningen på året som en bra start, givet motvinden för sektorn inom områdena kapitalmarknader och bolån.

Stockholmsbörsen: Fredagen inleddes med ett kraftfullt gap ner mot stödnivån 1340 som bjöd på ett visst stöd innan det punkterades ett par timmar efter öppningen. Resan söderut fortsatte under förmiddagen och inte förrän vid 1330-nivån, när nedgång uppgick till 1,8 procent, sög köparna upp säljtrycket och under eftermiddagen hyfsades siffrorna till och stängningen vid 1344,4 motsvarade till slut en nedgång med 0,8 procent.

Föregående vecka slutade med en nedgång på 1,9 procent vilket innebär att årets uppgång i det närmaste eliminerats och uppgår till mindre än en procent.

I fredags morse skrev jag: ”De senaste tio åren har en nedgångsstapel som den vi bjöds på i torsdags inträffat 36 gånger och vid 17 av dessa (47 procent) har kursen stått högre om fem dagar, men den genomsnittliga avkastningen är plus minus noll”. Det innebär alltså att risken är överhängande för en slagig period framöver.

Fredagens volym var lägre än onsdags och uppgick till 9,8 miljarder kronor vilket var 11 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen och de enda som stängde på plus var hälosvård och konsumentprodukter. Sämst gick telekom och oljebolagen.

Totalt steg 220 aktier igår medan 243 stängde ner. 28 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev Swedbank A där aktier för 822 miljoner kronor bytte ägare. Volvo B kom på andra plats med 695 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev HM B med totalt 672 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Swedish Match(+1,7%) följt av AstraZeneca (+1,1%) och Nokia (+1,0%). Sämst gick Tele2 B (-2,0%), SEB A (-1,9%) följt av Swedbank A (-1,8%).

OMXS30 inför veckostarten:

S&P500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Citigroup (kl 14.00), L´Oreal

STÄMMOR
– Lappland Goldminers (extra), Outokumpu

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Rautaruukki: anmälningstid i utbyteserbjudande för samgående med SSAB inleds (avslutas 12/5)
– Sotkamo Silver: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ericsson (3:00 kr), Ica (8:00 kr), Öresund (aktier i Bilia, motsv 20:30 kr per 10/4)

MAKROSTATISTIK
– Finland: KPI mars kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
* USA: detaljhandel mars kl 14.30
– USA: lager osålda varor februari kl 16.00

USA: Köparna vågade sig inte tillbaks i fredags och som jag skrev på morgonen var det bara om vi fick en positiv reversalstängning ovanför 1840 som vi skulle tolka det positivt. Säljarna dominerade hela dagen och stängningen vid 1815,9 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med ytterligare 0,9 procent.

Föregående vecka motsvarade en nedgång med 2,6 procent vilket innebär att det breda S&P 500-indexet backat med 1,8 procent sedan årsskiftet.

Jag skrev i fredags att vi skulle bevaka utvecklingen kring framförallt 1840 och 1816 som var nästa viktiga stödnivå. Stängningen skedde alltså precis vid den lägre av dessa stödnivåer. Nedgången de senaste två dagarna uppgår till 3,0 procent.

Volymen i fredags var bara marginell högre än i torsdags och 16 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Inte heller i fredags var det någon sektor som stängde på plus. Sämsta sektorer blev återigen hälsovård och teknik.

För andra dagen i rad var det ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, som steg i fredags. Apple backade 0,7 procent till $519,6. Google föll med hela 1,9 procent för att stänga på $530,6. Twitter fortsatte nedåt med ytterligare 3,1 procent för att stänga vid $40,0 medan Facebook föll med ytterligare 1,1 procent och stängde vid $58,5. Jag har sedan i onsdags skrivit: ”Är glaset på väg att bli halvtomt”?

Asien: Veckan inleds med nedgångar i Asien men när detta skrivs är nedgångarna måttliga. Hong Kong-börsen stiger marginellt och går emot strömmen (än så länge).
Nikkei: +0,1%
Kospi: +0,1%
Shanghai: -0,2%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: -0,3%
All Ordinaries: -1,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar