Positivt omslag men det är nu utmaningarna börjar

sammanfattningIntresseklubben antecknar: En höjning av det amerikanska skuldtaket, även om den är tillfällig, stärker utan tvekan riskaptiten. Dels har det faktum att delar av statsapparaten stängts ner försämrat den ekonomiska återhämtningen vilket i sin tur borgar för fortsatta eller kanske ökade stimulanser. Feds nya chef Janet Yellen uppges av många som en stor förespråkare av QE3 och vill stimulera ekonomin mer än Ben Bernanke. Representanthusets republikanske talman John Boehner uppgav under torsdagen att republikanerna är beredda att gå med på en kortsiktig höjning av skuldtaket i utbyte mot påbörjade förhandlingar om budgeten med president Barack Obama. En tillfällig höjning skulle i så fall röra sig om sex veckor. Nyanmälda arbetslösa steg mer än väntat under föregående vecka. Enligt uppgifter kan ett förslag om höjt skuldtak komma att läggas fram för omröstning redan på fredagen.

Stockholmsbörsen: Det positiva gapet upp till 1242 som aldrig var i närheten att täppas till skapade istället en ”up and go” (se min bok om candlesticks) och en stängning nära dagshögsta. Stängningen vid 1260,3 motsvarade en uppgång på hela 2,0 procent, den största enskilda dagsuppgången sedan den 23 april (bägge dagarna markerade med gröna pilar).

Efter fyra dagar som öppnat med negativa gap och 12 dagar som stängt rött i heikin-diagrammet var indexet tydligt översålt. Igår fick vi en grön kursstapel som dock inte lyckades ta ut varken den fallande motståndslinjen eller 20-dagars medelvärde som igår noterades kring 1262. Formationen var naturligtvis mycket positiv four gap in a row och har många likheter med en kraftfull bullish engulfing som enkelt tog ut den fem senaste dagarnas stängning – mycket positivt.

Gårdagens omsättning var marginellt högre än i onsdags och uppgick till 11,4 miljarder kronor vilket var 7,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I onsdags morse skrev jag: ”På nedsidan har 1240-nivån testats vid flera tillfällen de senaste dagarna. Punkteras nivån hittar vi nästa stöd vid 1226 och därefter 1200-nivån”. I efterhand kan vi konstatera att vi nu fått en mycket positiv omslagsformation i både dags- och veckodiagrammen.

De två senaste veckorna har stängt på minus 1,3 respektive 1,4 procent men om inte gårdagens positiva omslag visar sig falskt idag är förutsättningarna goda för en ny uppgångsfas.

Med stor sannolikhet är det många som efter de senaste veckornas nedgångar positionerat sig för nedgång och mot sin vilja kommer att bli tvingade att agera köpare när stopparna träffas. Det är inte osannolikt att det leder till några dagars mycket kraftiga uppgångar. De som är emot blankning borde studera vad det är som får ”köpare att våga sig tillbaks…”, jo det är blankare som tvingas byta sida.

September månad stängde med en uppgång på hela 3,7 procent och med gårdagens uppgång innebär det att årets uppgång nu uppgår till 14,1 procent.

Totalt steg 369 aktier igår medan 107 stängde ner och hela 97 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 659 miljoner kronor bytte ägare följt av Nordea med 644 miljoner kronor därefter hittar vi Ericsson B med totalt 606 miljoner kronors omsättning.

Ingen av aktierna som ingår i OMXS30 stängde igår på minus. Bäst utveckling av aktierna hade under gårdagen Nokia (+4,4%) följt av Assa Abloy (+3,9%) och Boliden (+3,6%). Sämst gick Swedish Match (0%), MTG B (0%) följt av Getinge B (+0,2%).

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Rapporter idag:
– JP Morgan (kl 13.00), Turkcell (prel datum), Wells Fargo (kl 14.00)

Emissioner:
– Wesc: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 25/10)

Håll koll på följande tider idag:
– AF: månadsstatistik kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser september kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) september kl 8.00
– Spanien: KPI (def) september kl 9.00
– SCB: småhusbarometern september kl 9.30
– Italien: KPI (def) september kl 10.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
– USA: PPI september kl 14.30
– USA: detaljhandel september kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) oktober kl 15.55
– USA: lager osålda varor augusti kl 16.00

USA: Redan under inledningen togs 1670-nivån ut och kursen fortsatt upp för att stänga kring dagshögsta på 1692,0 vilket motsvarade en uppgång med 2,2 procent.

Den inledande nedgången nådde som lägst 1646 innan säljtrycket avtog, ungefär samtidigt som Stockholmsbörsen stängde. Efter en svag uppgång större delen av dagen stängde indexet på 1656,4 som motsvarade en marginell uppgång på 0,1 procent. Gårdagens uppgång från översålda nivåer var den största sedan den 2 januari.

I onsdags morse skrev jag att den doji som omfamnades helt av tisdagens kursstapel var ett tecken på att säljarna börjar tveka på fortsatta nedgångar, en så kallad bullish harami cross. Gårdagens kursstapeln bekräftade den positiva omslagsformationen genom att ta ut veckans inledande svaga kursstaplar. I Heikingrafen fick vi den första gröna kursstapeln sedan den 20 september och om fredagen stänger med en grön stapel utan svans är vändningsformation enligt Heikin bekräftad.

Efter de senaste veckornas nedställ noterades kursen på översålda nivåer och som jag påpekade igår fanns med ”rätt nyheter kring skuldtaket” goda förutsättningar för en vändning uppåt.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj och i prisgrafen har vi fått en negativ omslagsformation som kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut.

Gårdagens volym var visserligen lägre än i onsdags men trots det 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus under torsdagen. Bästa sektorer blev finans- och cykliska produkter.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med 0,6 procent och stängde på $489,6. Facebook fortsatte vände upp med besked och steg med hela 4,9 procent och stängningskursen blev $49,0. Google stängde 1,4 procent högre på $868,2.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen där förhoppningar om ett undvikande av en betalningsinställelse i USA får placerarkollektivet att andas ut. Aktier stiger medan räntepapper faller.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar